Ukrajina při zřejmě největším dronovém útoku od začátku otevřené ruské invaze poničila nepříteli rafinerie

Ukrajinské síly uskutečnily v noci na středu zřejmě dosud největší koordinovaný dronový útok na Rusko od začátku plnohodnotné války před dvěma lety. Údery cílily na devět ruských oblastí, píše server The New Voice of Ukraine. Poškozena byla mimo jiné budova ruské tajné služby FSB v Bělgorodu. Podle některých médií ale za tímto úderem stála skupina proti-kremelských ruských dobrovolníků. Ukrajinská tajná služba SBU také zaútočila hned na tři ruské ropné rafinerie, uvedla agentura Unian. Obří rafinerie v Nižném Novgorodě musela dokonce zastavit provoz. Oběti na životech si vyžádaly nejnovější ruské údery na obytné domy v ukrajinském Myrnohradu a v Sumách.

„Naším úkolem je připravit nepřítele o zdroje a snížit tok peněz z ropy a pohonných hmot, které Ruská federace směřuje přímo do válečného úsilí,“ uvedl zdroj Unianu. Útoky jsou podle něj součástí strategie na snižování ekonomického potenciálu Ruska.

Ukrajinské bezpilotní letouny v noci útočily na Moskvu, stejně jako na ruské oblasti Kursk, Bělgorod, Tula, Voroněž, Nižnij Novgorod, Brjansk, Leningrad a Orel, napsal server The New Voice of Ukraine.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že protiletecká obrana sestřelila celkem 65 ukrajinských dronů v nejméně šesti oblastech.

„Nebezpečí útoku bezpilotních letounů stále trvá,“ varoval ráno na Telegramu gubernátor Voroněžské oblasti Alexandr Gusev, podle kterého bylo nad oblastí sousedící s Ukrajinou zničeno více než třicet dronů. Později uvedl, že za posledních 24 hodin jich celkem armáda v oblasti zničila přes čtyřicet.

Poškozená infrastruktura a hořící rafinerie

V Leningradské oblasti obrana sestřelila dron, když se blížil k ropné rafinerii, sdělil zdejší gubernátor Alexandr Drozdenko. Na práci zařízení to podle něj nemělo žádný dopad. Ruská média informovala také o požáru poblíž jižní tepelné elektrárny v Petrohradu. Místní úřad ministerstva pro mimořádné situace sdělil, že „hoří dvoupatrová budova skladu, začaly hořet palety“, napsal server Fontanka.

V Bělgorodské oblasti padající trosky dronů podle zdejších úřadů poškodily plynové potrubí a připravily několik vesnic o elektřinu. V oblastní metropoli se cílem útoku stala budova FSB, která má poškozenou fasádu a rozbitá okna. Podle ruských činitelů byla při úderu poškozena i bytová budova. Na místě nejsou žádní zranění, tvrdí místní úřady.

Zdroj v ukrajinských zpravodajských službách nicméně tvrdí, že útok na budovu FSB v Bělgorodu provedli ruští dobrovolníci bojující na straně Ukrajiny ze skupin Legie Svoboda Rusku, Ruský dobrovolnický korpus a Sibiřský batalion, píše web Novoje Vremja.

Ruskojazyčný server BBC News napsal, že v rafinerii firmy Rosněfť u Rjazaně po dronovém náletu hoří. Útok později potvrdil rjazaňský gubernátor Pavel Malkov. „Podle předběžných údajů jsou na místě oběti,“ napsal na Telegramu. Rafinerie je sedmá největší v Rusku. Zařízení ročně zpracuje asi 12,7 milionu tun ropy, což odpovídá 4,6 procenta z celkového množství v Rusku.

Kyjev cílil podle ukrajinských médií rovněž na obří rafinerii Lukoilu v Nižném Novgorodu, která patří mezi největší v Rusku. Podnik v průmyslovém areálu Kstovo musel zastavit provoz, potvrdil šéf Nižného Novgorodu Gleb Nikitin. Závod ročně zpracuje asi 15 milionů tun ropy.

Dron zasáhl údajně také sklad ropy v Orlu, což mělo za následek velký požár. Poškozena byla nádrž o objemu dvou tisíc metrů krychlových, což způsobilo únik oleje, píše New Voice of Ukraine. Poškozeny byly i dvě budovy určené pro výrobu.

Bezpilotní letoun směřující k Moskvě byl sestřelen na předměstí, v okrese Ramensky, tvrdí moskevský starosta Serhej Sobjanin a dodal, že incident si nevyžádal žádné oběti.

Rusko se nebývale vysokému počtu dronových náletů bránilo už v noci na úterý a během úterního dne, kdy bezpilotní letouny způsobily požár v rafinerii společnosti Lukoil v Novgorodské oblasti a ve skladu pohonných hmot ve městě Orel. Útoky oznámil i Bělgorod, kde dron zasáhl radnici.

Mrtví po ruských úderech na Ukrajině

Rusko v noci zaútočilo drony na východoukrajinskou Sumskou oblast, v oblastní metropoli zasáhlo pětipodlažní dům, uvedly na Telegramu tamní úřady. Podle ukrajinských médií zemřel nejméně jeden člověk. Po útoku v Myrnohradu jsou hlášeni dva mrtví.

„V důsledku zásahu nepřátelským bezpilotním letounem bylo poškozeno třicet bytů, z nichž je patnáct zničeno. Podle předběžných informací bylo patnáct lidí zachráněno ze sutin, osm z nich je zraněných. Bohužel, jsou tu mrtví,“ uvedla správa Sumské oblasti. Později oznámila, že se z trosek záchranářům podařilo vytáhnout dalších pět lidí.

Ukrajinské úřady také oznámily, že počet obětí úterního útoku v Kryvém Rihu v centrální části Ukrajiny se zvýšil ze tří na čtyři. Zraněných je nejméně padesát. Rusko ve městě střelami zasáhlo dva bytové domy.