TÉMA

Nižnij Novgorod

Ukrajina při zřejmě největším dronovém útoku od začátku otevřené ruské invaze poničila nepříteli rafinerie

Ukrajinské síly uskutečnily v noci na středu zřejmě dosud největší koordinovaný dronový útok na Rusko od začátku plnohodnotné války před dvěma lety. Údery cílily na devět ruských oblastí, píše server The New Voice of Ukraine. Poškozena byla mimo jiné budova ruské tajné služby FSB v Bělgorodu. Podle některých médií ale za tímto úderem stála skupina proti-kremelských ruských dobrovolníků. Ukrajinská tajná služba SBU také zaútočila hned na tři ruské ropné rafinerie, uvedla agentura Unian. Obří rafinerie v Nižném Novgorodě musela dokonce zastavit provoz. Oběti na životech si vyžádaly nejnovější ruské údery na obytné domy v ukrajinském Myrnohradu a v Sumách.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 15:18|

Úřady odmítají vydat Navalného tělo. Zakrývají stopy vraždy, říká jeho mluvčí

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj je po smrti, potvrdila v sobotu jeho mluvčí Kira Jarmyšová s odkazem na informace sdělené Navalného matce Ljudmile. Ta navštívila vězeňskou kolonii IK-3, kde Navalnyj podle ruských úřadů v pátek zemřel. Jeho tělo úřady zatím rodině nevydaly. Opozičního politika si připomínají lidé při pietních shromážděních napříč Ruskem. Úřady během nich zatkly téměř 360 lidí, uvedl server OVD-Info, který monitoruje aktivity ruských bezpečnostních složek a problematiku lidských práv.
17. 2. 2024Aktualizováno17. 2. 2024, 19:47|

V Rusku se prodává kvůli sankcím a inflaci méně aut. Západní značky ale možná nahradí čínské

Prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů se v Rusku během května meziročně propadl o 83,5 procenta na 24 268 vozů. Vyplývá to ze zprávy, kterou v pondělí zveřejnilo podnikatelské sdružení AEB. Prodej české značky Škoda se podle údajů sdružení snížil o dvaadevadesát procent na 805 vozů. Tamní automobilový sektor se potýká s dopady sankcí, které uvalily západní země kvůli invazi na Ukrajinu. Ceny o desítky procent zvedá také inflace, která se pohybuje kolem sedmnácti procent.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 20:07|

Ukrajinka posílá videa z ostřelování Charkova matce do Ruska, ta ale dceři nevěří

V bezprecedentní situaci se nachází někteří Ukrajinci, kterým se nedaří přesvědčit příbuzné žijící v Rusku o skutečném stavu válečného konfliktu na území Ukrajiny. Jednou z nich je i pětadvacetiletá Oleksandra, která se od začátku ostřelování východoukrajinského Charkova ruskou armádou ukrývá v koupelně svého bytu. Matka mladé Ukrajinky, jež žije v Moskvě, nechce uvěřit ani videím vlastní dcery.
5. 3. 2022|

Škoda Auto zastaví aktivity v Rusku. Průzkum ukázal odliv ukrajinských pracovníků z českých firem

Automobilka Škoda Auto kvůli ruské invazi na Ukrajinu zastaví veškeré své aktivity v Rusku. Přeruší výrobu ve svých ruských závodech v Kaluze a Nižném Novgorodu, zastaví i export vozů do země. Firma o tom ve čtvrtek informovala v tiskovém prohlášení. Až do odvolání zastavuje výrobu aut v Rusku i německý automobilový koncern Volkswagen, který je největším výrobcem aut v Evropě a pod který Škoda Auto patří. Na vojenské akce Moskvy reaguje i developerská společnost Central Group. Hospodářská komora (HK) zároveň zveřejnila aktuální průzkum o vztahu konfliktu a „migraci“ ukrajinských pracovníků.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 17:17|

Škoda kvůli chybějícím dílům omezí výrobu, Prazdroj odmítne ruské objednávky

Na ruský vpád na Ukrajinu reaguje české „rodinné stříbro“. Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto od tohoto týdne omezí výrobu, protože se potýká s nedostatkem dodávek dílů od několika lokálních dodavatelů z Ukrajiny, což má dopad na určité modely vozů. Plzeňský Prazdroj oznámil, že nebude přijímat žádné objednávky z Ruska ani Běloruska.
1. 3. 2022Aktualizováno1. 3. 2022, 18:53|

Rusko přitvrzuje proti novinářům. Zatýká je na demonstracích i za sdílení příspěvků, které souvisí s Navalným

Po úterním rozhodnutí soudu poslat ruského opozičního politika Alexeje Navalného na 3,5 roku do vězení vyšli jeho stoupenci opět do ulic ruských měst. A tamní policie proti nim opět razantně zakročila. Údery obušků a zatýkání ani tentokrát neminulo novináře, a to přesto, že na demonstracích musí kvůli jasné identifikaci nosit žlutou vestu s nápisem press. Pořad Newsroom ČT24 přináší příběhy zadržených novinářů i zpovědi těch, kteří protesty na podporu Navalného na místě sledují.
7. 2. 2021|

V Rusku se na protest upálila novinářka, její byt dříve prohledala policie

V ruském Nižném Novgorodě se v pátek před regionální kanceláří ministerstva vnitra upálila novinářka Irina Slavinová. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na server, který Slavinová vedla. Šéfredaktorka serveru koza.press ráno na Facebooku napsala: „Z mé smrti, prosím, viňte Ruskou federaci“. O den dříve řekla, že její byt prohledaly bezpečnostní složky. Policie podle ní hledala brožury, letáky a účty spojené s opozičním hnutím Otevřené Rusko, které založil a financuje opozičník Michail Chodorkovskij.
2. 10. 2020|