Hranici s Ruskem překonaly ukrajinské drony i dobrovolnická legie. Východně od Moskvy spadlo vojenské letadlo

Podle ruských úřadů došlo v úterý k několika incidentům na ruském území. Ukrajinské drony podle nich zasáhly ropné rafinerie v Novgorodské a Orlovské oblasti a členové dobrovolnické jednotky bojující na straně Kyjeva zaútočili na ruskou vesnici nedaleko hranic. Po vznícení motoru došlo také podle ministerstva obrany k pádu vojenského nákladního letadla v Ivanovské oblasti východně od Moskvy. Kreml mezitím informoval o údajném postupu na frontě.

Společnost Lukoil musela přerušit provoz části rafinerie ve městě Kstovo v Novgorodské oblasti, kde podle místního gubernátora zaútočily ukrajinské drony. Útok způsobil požár, s jehož hašením záchranným službám na místě pomáhal hasičský vlak.

Rafinerie v Kstovu je čtvrtá největší v Rusku, běžně za rok zpracuje na sedmnáct milionů tun ropy – 340 tisíc barelů denně, uvedla agentura Reuters. Ruské kanály na Telegramu zveřejnily fotky hořícího zařízení, které ovšem nelze nezávisle ověřit.

Pád bezpilotního letounu způsobil požár také ve skladu pohonných hmot ve městě Orel. „Na místě pracují příslušníci zvláštních jednotek, aby požár dostali pod kontrolu. Oběti na životech nejsou,“ uvedl gubernátor Orlovské oblasti Andrej Klyčkov na síti Telegram. Město Orel se nachází asi 360 kilometrů jižně od Moskvy a zhruba 170 kilometrů od ukrajinských hranic.

Také na ruské hlavní město podle starosty Sergeje Sobjanina v noci zamířily ukrajinské drony, zlikvidovala je podle něj moskevská protivzdušná obrana. Naopak zásah ukrajinského bezpilotního letounu do radnice v Belgorodu hlásil gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov. Dva lidé jsou podle něj zranění. V Bělgorodu podle něj také dopadl dron na střechu nákupního centra nedaleko vlakové stanice.

Poškozená radnice v Bělgorodu po údajném zásahu ukrajinským dronem
Zdroj: Valentin Demidov via Telegram/Handout via Reuters

Ruské ministerstvo obrany v úterý ráno hlásilo sestřel ukrajinské balistické rakety krátkého doletu Točka-U a osmi raket odpálených ze systému RM-70 Vampire české výroby nad Bělgorodskou oblastí, napsal ruskojazyčný server BBC. Informace nelze nezávisle ověřit.

Ukrajina útoky na ruské území běžně nekomentuje, od začátku ruské invaze na Ukrajinu jsou ale útoky na různé objekty v Rusku poměrně časté. Drony k útokům na ukrajinské vojenské a civilní cíle i pro podporu jednotek na frontě běžně využívá i Moskva.

Útok ruských dobrovolníků z Ukrajiny

Hranici mezi oběma zeměmi v úterý překročili také ruští dobrovolníci bojující na straně Ukrajiny. Členové oddílů Legie Svoboda Rusku na Telegramu uvedli, že pronikli na území Ruské federace a zničili obrněné vozidlo ve vesnici Tětkino v Kurské oblasti. „Překročili jsme Rubikon,“ napsali na sociální síti. V pozdějším příspěvku sdělili, že obec je pod jejich plnou kontrolou a že ruská armáda se stahuje a zanechává za sebou těžkou techniku.

Pokus o proniknutí přes hranici následně potvrdil gubernátor Kurské oblasti Roman Starovojt a ruské ministerstvo obrany, podle kterých se ale vpádu cizích jednotek na ruské území podařilo zabránit, napsal ruskojazyčný server BBC.

„Dnes ráno jednotky ruských ozbrojených sil a pohraniční stráže (tajné služby) FSB zmařily pokus kyjevského režimu o průnik na území Ruska v Kurské a Bělgorodské oblasti,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany v úterý. Útočníci podle něj museli pod náporem ruských sil „se značnými ztrátami“ ustoupit. O vlastních ztrátách se ruská strana nezmínila.

Moskva dále uvedla, že útoky z Ukrajiny začaly okolo 3:00 moskevského času (1:00 SEČ) v okolí vesnic Odnorobovka, Něchotějevka a Spodarjušino v Bělgorodské oblasti, další čtyři skupiny byly podle ní „odraženy“ na okraji Tětkina.

Útočníci se s využitím tanků a obrněných transportérů zaměřili na několik míst na ruské straně hranice, odrazilo je tamní dělostřelectvo a letectvo, uvedla s odkazem na prohlášení ruského ministerstva agentura Reuters a poznamenala, že verzi událostí ani jedné ze stran nelze nezávisle ověřit.

Pád vojenského letadla u Moskvy

V úterý se také východně od ruského hlavního města zřítilo vojenské dopravní letadlo Iljušin Il-76 s patnácti lidmi na palubě. Informovala o tom agentura TASS s odkazem na prohlášení ministerstva obrany.

„(V úterý) okolo 13:00 moskevského času (11:00 SEČ) v Ivanovské oblasti při startu k pravidelnému letu havarovalo vojenské dopravní letadlo Il-76. Na palubě bylo osm členů posádky a sedm cestujících,“ píše se v prohlášení.

Šéf Orenburské oblasti Denis Pasler oznámil, že při nehodě zemřelo několik letců z jeho regionu. Starosta Orenburgu později podle agentury TASS sdělil, že orenburských letců bylo pět a že zahynuli i všichni další lidé na palubě.

Příčinou neštěstí bylo vznícení jednoho z motorů při startu letadla, uvedlo ministerstvo. Proč požár vznikl, nebylo bezprostředně jasné, úřady to vyšetřují. Místní obyvatelé na Telegramu podle serveru Meduza zveřejnili záběry nízko letícího letounu s hořícím motorem.

Ruské ministerstvo obrany hlásí postup na frontě, Kyjev to popírá

Na frontové linii na Ukrajině mezitím podle Kremlu získaly ruské jednotky kontrolu nad ukrajinskou vesničkou Nevelske, která leží nedaleko Avdijivky v Doněcké oblasti. Uvedly to zahraniční agentury s odkazem na vyjádření ruského ministerstva obrany. V oblasti, která je v posledních týdnech místem tvrdých bojů, podle ministerstva jednotky upevnily svou linii a zaujaly výhodnější pozice.

Ukrajinský generální štáb vesnici zmínil v ranním pravidelném hlášení, ale uvedl, že se ruské útoky v okolí Nevelského podařilo odrazit. Situaci na frontě nelze v době aktivních bojů mezi znepřátelenými stranami bezprostředně ověřit.

Na úsek fronty severozápadně od Moskvou kontrolovaného Doněcka se od začátku roku upírá pozornost ruské i ukrajinské armády. Rusko letos v polovině února dobylo Avdijivku a následně i několik menších vesnic v jejím okolí. Část ruských zisků potvrdila i ukrajinská armáda.

Zatímco ukrajinští činitelé včetně hlavního velitele ukrajinských ozbrojených sil Oleksandra Syrského opakovaně hovořili o napjaté či dokonce kritické situaci, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí v rozhovoru s francouzskými médii uvedl, že se ruský postup podařilo zastavit.