Proti svým. Legie Svoboda Rusku má stovky členů, bojuje v ní i bývalý manažer Gazprombank

Horizont ČT24: Ruští legionáři v ukrajinské armádě (zdroj: ČT24)

Do řad ukrajinské armády se od začátku ruské invaze přihlásily tisíce bojovníků z celého světa. Do konfliktu se zapojují i legionáři pocházející ze země agresora. Rusové se sdružují pod legií Svoboda Rusku a spojuje je nesouhlas s Putinovým režimem a vpádem na Ukrajinu. Přidal se k nim teď i bývalý viceprezident ruské Gazprombank Igor Volobujev.

Někdejší přítel Kremlu se objevil v ruských legiích na ukrajinské straně. Volobujev v náborovém videu do protikremelské legie láká další obyvatele Ruska, kteří nenávidí Putinův režim a chtějí, aby se ze země stal svobodný demokratický stát.

Igor Volobujev je Ukrajinec z Ochtyrky v Sumské oblasti, která byla týdny těžce ostřelována. Dospělost ale strávil v Rusku. Dostal se do pater nejvyšších, kdy vykonával až funkci viceprezidenta Gazprombank, jedné z největší finančních institucí v Rusku. 

Když začala válka, rozhodl se Volobujev přijet na Ukrajinu a přihlásit se do teritoriální obrany – i kvůli příbuzným včetně otce, kteří právě v Ochtyrce měsíc čelili ruskému ostřelování. Nakonec se přidal do legie Svoboda Rusku, skupiny sdružující jak Rusy bojující proti současnému režimu, tak přeběhlíky z ruské armády.

Prapor a písmeno L

Jako symbol si ruští bojovníci za Ukrajinu i lepší budoucnost pro své spoluobčany zvolili bílomodrobílou vlajku. Odkazuje na barvy středověké Novgorodské republiky a přání jejích autorů, aby moderní Rusko vycházelo z demokratičtější tradice než z moskevského carismu.

Prapor vychází i ze současné ruské vlajky, které byl umazán rudý pruh, označující podle sympatizantů Svobody Rusku rozpínavost Moskvy a krev. Podobný je i historické vlajce Běloruska užívané tamní opozicí. Stal se symbolem protiválečného hnutí – i na demonstracích Rusů žijících v Česku.

Mezi symboly exilové organizace patří i písmeno L jako legie v kontrastu s invazním Z. „Odbojové“ L se spolu s charakteristickými barvami začalo objevovat i na mnoha místech v Rusku. Informační kampaň cílí na řadové občany i ruské vojáky, kteří na Ukrajině začali přecházet na druhou stranu.

Legie se zformovala krátce po ruském vpádu. Po společném výcviku má od května působit po boku ukrajinských vojáků na Donbasu. Podle odhadů řady Svobody Rusku tvoří už stovky legionářů, od začátku války se na stranu Ukrajinců přidaly desítky tisíc dobrovolníků z celého světa včetně Česka.