TÉMA

Orel

Hranici s Ruskem překonaly ukrajinské drony i dobrovolnická legie. Východně od Moskvy spadlo vojenské letadlo

Podle ruských úřadů došlo v úterý k několika incidentům na ruském území. Ukrajinské drony podle nich zasáhly ropné rafinerie v Novgorodské a Orlovské oblasti a členové dobrovolnické jednotky bojující na straně Kyjeva zaútočili na ruskou vesnici nedaleko hranic. Po vznícení motoru došlo také podle ministerstva obrany k pádu vojenského nákladního letadla v Ivanovské oblasti východně od Moskvy. Kreml mezitím informoval o údajném postupu na frontě.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 19:31|

Na Třeboňsku se vyskytuje orel východní. Ptáka z Kamčatky odborníci na jihu Čech nevidí rádi

Záhadou a velkou vzácností je pro odborníky výskyt orla východního, který už několik let žije ve volné přírodě na Třeboňsku. Domovem jednoho z největších dravců světa je přitom Kamčatka. Do střední Evropy nelétá, přesto ho nejen ornitologové sledují u chlumských rybníků. Orel východní tam ale ruší hnízdící orly mořské.
23. 11. 2023|

Rusko chce vozit turisty k Měsíci. Elon Musk by to měl stihnout o řadu let dřív

Ruská vesmírná agentura Roskosmos hodlá v budoucnu nabízet kosmické turistické výpravy s obletem Měsíce, podobně jak se na to chystá americká společnost SpaceX podnikatele Elona Muska. Řekl to šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin, podle nějž to ale připadá v úvahu až po roce 2030. Musk věří, že začne už za dva roky.
11. 12. 2021|

Biskup Cikrle připomněl na Velehradě význam věrozvěstů i pomoc jižní Moravě po tornádu

Význam věrozvěstů Cyrila a Metoděje, smysl poutí i důležitost pomoci lidem na jižní Moravě, které postihlo tornádo, vyzdvihnul na Velehradě na Uherskohradišťsku brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Byl hlavním kazatelem slavnostní poutní mše svaté, kterou vyvrcholily tradiční cyrilometodějské slavnosti. Hlavním celebrantem byl kardinál Dominik Duka.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 14:47|

Jihočeští vědci pomohli objasnit záhadná úmrtí orlů v USA. Zabíjí je jedovaté sinice

Americkou veřejnost na jihovýchodě USA trápí víc než 25 let záhadné úhyny orlů bělohlavých, kteří umírali na neurologickou nemoc nejasného původu. K odhalení příčiny této smrtelné nemoci výrazně přispěl tým jihočeských vědců z Biologického centra AV ČR, Centra Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, který potvrdil, že ptáky zabíjí nově objevený toxin ze sinic. Výsledky dlouholetého úsilí mezinárodního týmu vyšly v pátek 26. března v prestižním časopise Science.
26. 3. 2021|
Paměťová stopa

Ve vězení jsem se naučil tvrdě pracovat, a to mi v životě pomohlo, říká Josef Sedlák

Komunisté poslali Josefa Sedláka na konci padesátých let do vězení kvůli jeho víře, ke které byl od dětství vychováván. Pronásledovali celou skupinu jihlavské křesťanské mládeže, v akci K byl odsouzen i Josefův bratr. Byla to podle něj opět víra, která ho přes životní útrapy přenesla a byla pro něj vodítkem ke spokojenému životu i v dobách totality.
2. 1. 2021|

Na Litoměřicku někdo postřelil kriticky ohroženého orla mořského. Dravec uhynul

Na Litoměřicku neznámý pachatel postřelil kriticky ohroženého orla mořského. Dravec i přes ošetření v záchranné stanici uhynul. Informovala o tom Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, která připravuje trestní oznámení. Ornitologové za letošní rok evidují v Česku už čtrnáct zabitých orlů mořských.
15. 8. 2019|
Paměťová stopa

Rodinu Božetěcha Kostelky pronásledovali nacisté i komunisté. Orlu ale zůstal věrný celý život

Orlem je Božetěch Kostelka, jak sám říká, od narození. Jeho otce, který byl lidovec a náčelník katolické sportovní organizace ve Vyškově, věznilo za války gestapo a po válce komunisté. Božetěch musel narukovat k PTP a nesměl studovat. Orlu ale zůstal věrný i v období, kdy byla organizace zakázaná.
19. 1. 2019|