Na Třeboňsku se vyskytuje orel východní. Ptáka z Kamčatky odborníci na jihu Čech nevidí rádi

Události v regionech: Orel východní se usadil na Třeboňsku (zdroj: ČT24)

Záhadou a velkou vzácností je pro odborníky výskyt orla východního, který už několik let žije ve volné přírodě na Třeboňsku. Domovem jednoho z největších dravců světa je přitom Kamčatka. Do střední Evropy nelétá, přesto ho nejen ornitologové sledují u chlumských rybníků. Orel východní tam ale ruší hnízdící orly mořské.

Orel východní žije na Třeboňsku už sedm let. „Je velice krotký. Když už na něj narazíte, tak se vyfotí snadno,“ popsal zoolog z CHKO Třeboňsko Jiří Neudert. Podle ornitologa Jiřího Šebestiána zřejmě někomu uletěl ze zajetí. 

Jenže orla východního nepostrádá ani pražská zoo a ani soukromí chovatelé. Neudert po ptákovi pátral ve čtvrtek skoro tři hodiny, nakonec na něj narazil před polednem. Orel východní se usadil na stromě, kolem něj kroužilo káně. „To se stává, káňata bývají agresivní, tak nakonec zaútočí i na mnohem většího nepřítele,“ řekl Šebestián.

Na Třeboňsku je patnáct až dvacet hnízdících párů orla mořského. Ten kamčatský je ale často ruší. „Dochází k různým potyčkám s našimi orly mořskými, kteří si hájí svoje teritoria,“ vysvětlil Neudert.

Na Třeboňsku má dostatek potravy

Orel východní je největší na světě, rozpětí křídel má dva a půl metru. „Dá se v podstatě říct, že je to letící žehlicí prkno, a k tomu klínovitý bílý ocas,“ popsal Šebestián.  

Ornitologové na Třeboňsku orla východního nevidí rádi. Třikrát se pokoušeli o jeho odchyt, zatím ale marně. Dravec má v regionu k dispozici dost ryb, a tak tam zřejmě rád zůstane.