Ruské dělostřelectvo se dle Kyjeva snaží zabránit ukrajinskému postupu. Těžké boje jsou u Bachmutu a Soledaru

Ruská armáda dál intenzivně útočí na ukrajinské pozice u Bachmutu. Těžké boje se vedou i v okolí města Soledar. Moskvou dosazená správa okupovaného Doněcku zase uvedla, že administrativní budovu ve městě poškodilo ostřelování ukrajinských sil. Terčem ostřelování se mělo stát i ruské město Bělgorod ležící nedaleko hranic s Ukrajinou.

V okolí měst Soledar a Bachmut, která leží ve východoukrajinském Donbasu, se vedou velmi tvrdé boje, uvedl ve svém pravidelném večerním hlášení ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Na velké části fronty je podle ukrajinského generálního štábu aktivní ruské dělostřelectvo, které se snaží zabránit v ukrajinském postupu. Kyjev tvrdí, že jeho armáda jen za poslední den zničila jedno ruské velitelství a čtyři systémy protivzdušné obrany.

„Naše letectvo za poslední den provedlo víc než dvacet úderů. Máme potvrzený zásah sedmnácti míst, kde se hromadily zbraně a vojenské vybavení,“ uvedl mluvčí ukrajinského generálního štábu Oleksandr Šputun.

Události: Vývoj situace kolem ruské invaze na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Škody v Doněcku

Okupační správa v Doněcku uvedla na sociální síti Telegram, že byl v neděli brzy ráno zasažen hlavní vchod do administrativní budovy a poškozeno několik blízkých aut. Podle agentury Ukrinform otřásla městem série výbuchů a budova začala hořet.

Server Nexta na Twitteru uvedl, že v zasažené budově se scházejí představitelé doněcké okupační správy. Podle zpráv z místa mělo dojít ke zranění dvou lidí.

Ukrajina na zprávy o útoku bezprostředně nereagovala. 

Západoruský Bělgorod terčem ostřelování

Ruské město Bělgorod ležící nedaleko hranic s Ukrajinou se v neděli také stalo terčem ostřelování. Úřady informují, že zranění utrpěli tři lidé. Agentura Ukrinform uvedla, že od letiště jsou hlášeny výbuchy. Gubernátor regionu Vjačeslav Gladkov podle agentury TASS řekl, že všichni zranění jsou z jedné rodiny.

V některých výškových domech jsou po explozích rozbitá okna a obyvatelé nacházejí úlomky raket. Ministerstvo vnitra v Bělgorodské oblasti bylo uvedeno do stavu pohotovosti, uvádí informační kanál Baza.

U bělgorodského letiště prý lidé napočítali šestnáct výbuchů. Podle neověřených informací na sociálních sítích byl zničen systém protivzdušné obrany.

Bělgorodská oblast je v posledních dnech pravidelně terčem ostřelování, ze kterého Rusko obviňuje ukrajinskou armádu. Kyjev se k těmto útokům za svou východní hranicí oficiálně nevyjadřuje.

Britská rozvědka: Munice může být pro Rusko problém

Ukrajinská města napříč zemí čelila v pondělí intenzivnímu ruskému ostřelování. Okupační armáda během něj odpálila přes osmdesát raket. Britské tajné služby v neděli upozornily na to, že ruský obranný průmysl pravděpodobně není schopen vyrábět moderní munici takovým tempem, jakým je spotřebovávána.

Pondělní útoky pak podle rozvědky „představují další degradaci ruských zásob raket dlouhého doletu, což pravděpodobně omezí jejich schopnost zasáhnout v budoucnu požadovaný objem cílů“.

List The Washington Post s odvoláním na nejmenované západní bezpečnostní činitele píše, že zmenšující se zásoby přesně naváděné munice by Rusku mohl pomoci doplnit Írán.

Podle činitelů z nejmenované západní země před měsícem Írán vyslal do Ruska své zástupce, aby dojednali konečné podmínky pro další dodávky zbraní. Podle informací zpravodajských služeb Írán chystá první dodávku balistických raket krátkého doletu Fateh-110 a Zolfaghar, které jsou schopny zasáhnout cíle ve vzdálenosti 300, respektive 700 kilometrů.

Už existují důkazy o tom, že ruská armáda při útocích proti cílům na Ukrajině používá íránské drony Šáhid-136 a Mohadžer. Trosky obou typů bezpilotních letounů se v uplynulých týdnech našly na Ukrajině. Rusko je podle všeho přebarvilo a dalo jim ruská označení. Podle Kyjeva je většina dronů, které ruská armáda používá na jižní frontě, íránské výroby.

The Washington Post připomíná, že Teherán oficiálně popírá, že by dodával zbraně, které jsou pak nasazeny v konfliktu na Ukrajině. Íránští představitelé opakují, že jejich země je neutrální a zdůrazňují, že je potřeba, aby „obě strany vyřešily problémy politickými prostředky bez použití násilí“.

ISW obvinil Rusko z deportací Ukrajinců

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své pravidelné analýze obvinil Rusko z masivních nucených deportací Ukrajinců, které by podle něj mohly být označeny za etnické čistky.

ISW poukázal na zprávy ruských úřadů z minulého týdne, podle nichž bylo několik tisíc dětí z jihoukrajinské Chersonské oblasti, zčásti okupované Moskvou, umístěno do zotavoven a dětských táborů v Rusku, zatímco na jihu Ukrajiny pokračuje ukrajinská protiofenziva. O přesunu dětí na ruské území informovala v pátek agentura RIA Novosti s odvoláním na ruského vicepremiéra Marata Chusnullina.

Jeden z ruských úřadů také už dříve přiznal, že děti z Ruskem ovládaných oblastí Ukrajiny, které se podle něj staly sirotky, byly dány k adopci do ruských rodin. Později toto sdělení stáhl. Pokud by se informace prokázala, mohlo by to znamenat porušení mezinárodní úmluvy o prevenci genocidy, píše BBC.

V neděli ráno ukrajinská armáda obvinila ruské bojovníky, že z okupovaných teritorií vyhánějí civilní obyvatele, aby v jejich domovech mohli být ubytováni ruští důstojníci.