Rusové zaútočili desítkami dronů i raketami. V Chersonu zabili chlapce, v Charkově zasáhli obytné domy a hotel

Rusko v noci na neděli vyslalo na Ukrajinu 49 útočných dronů, protivzdušná obrana jich 21 zlikvidovala, uvedlo ukrajinské letectvo. Na Charkov podle něj Rusové útočili i šesti protiletadlovými střelami S-300, v jejich případě se o sestřelení nezmiňuje. Město hlásí poškození obytných domů, kavárny či hotelu a na třicet zraněných, mezi nimi jsou i děti či britský novinář a členové týmu německé stanice ZDF. V Izjumském okrese v Charkovské oblasti dva lidé zemřeli. Další vlna ruských útoků pak přišla v neděli odpoledne. V Chersonu byl podle tamních úřadů zabit 14letý chlapec a další byl vážně zraněn.

„Nepřítel vyslal většinu útočných bezpilotních letounů na přední linii obrany a také na civilní, vojenské a infrastrukturní objekty v oblastech u fronty, zejména v Charkovské, Chersonské, Mykolajivské a Záporožské oblasti,“ uvádějí ukrajinské vzdušné síly.

Starosta Charkova Ihor Terechov uvedl, že Rusové zasáhli kavárny, obytné domy a kanceláře. Podle dřívějších informací ruské vzdušné útoky zasáhly v tomto městě také školku nebo hotel Charkiv Palac, kde podle médií často bydlí novináři nebo humanitární pracovníci. Úřady informovaly v neděli ráno o 28 zraněných včetně dvou dětí, napsal web Novoje vremja.

V hotelu Charkiv Palac byl zasažen tým německé veřejnoprávní televize ZDF. Stanice uvedla, že kusy sutin těžce zranily ukrajinskou překladatelku, poranění utrpěl také muž odpovědný za bezpečnost novinářů. Podle dřívějších informací je mezi zraněnými i britský novinář.

V pětihvězdičkovém hotelu Charkiv Palac se často ubytovávají zahraniční novináři, protože má bunkr. Agentura DPA připomíná, že ruská armáda už v uplynulých měsících několikrát ostřelovala hotely, v nichž byli zahraniční novináři nebo dobrovolníci. Stalo se to v Kramatorsku, Záporoží a Dnipru.

Rusko tvrdí, že zasáhlo vojenské objekty, podle Kyjeva je to nesmysl

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že v Charkově zaútočilo na „rozhodovací centra“ a vojenská zařízení v reakci na ostřelování ruského Bělgorodu.

„Útok vysoce přesných raket na bývalý hotelový komplex Charkov Palac (ukrajinsky Charkiv Palac) zlikvidoval představitele (ukrajinské vojenské rozvědky) HUR a ukrajinských ozbrojených sil, kteří se přímo podíleli na plánování a provedení teroristického útoku v Bělgorodu,“ cituje ruská státní agentura TASS ruský resort, jenž mimo jiné také hlásí zásah místní budovy tajné služby SBU a likvidaci jejích pracovníků, členů uskupení Kraken či zahraničních bojovníků, kteří prý chystali sabotáže na ruském území.

Mluvčí HUR Andrij Jusov označil vyjádření Moskvy za nesmysl a za „další chorobnou fantazii lidí žijících v paralelní realitě a vedoucích genocidní válku proti Ukrajině“, citoval ho web Ukrajinska pravda. „Ani jeden zaměstnanec HUR, ani žádný bojovník speciální jednotky Kraken nebyli během tohoto dalšího teroristického útoku na Charkov zraněni,“ prohlásil mluvčí. „Agresor přitom znovu zasáhl civilní objekty, nikoliv vojenské,“ dodal Jusov, který to označil za „běžnou praxi“ invazní armády.

Několik mrtvých a další vlna útoků

Ruské útoky mají za následek oběti či zraněné a škody i mimo Charkov. V obci Borova v Izjumském okrese v Charkovské oblasti zemřeli v důsledku ruského zásahu obytných domů dva lidé, informovala oblastní policie.

Po nedělním ostřelování Chersonu zemřel podle šéfa oblastní správy Oleksandra Prokudina čtrnáctiletý chlapec, devítiletý hoch utrpěl velmi vážná zranění. Rusové na Cherson útočili i v noci, předseda správy města Roman Mročko informoval o třech zraněných. Škody na infrastruktuře hlásí po ruských útocích i Kyjevská oblast.

V neděli odpoledne se výbuchy ozvaly mimo jiné i v Kryvém Rihu v Dněpropetrovské oblasti na východě země či v Kropyvnyckém v Kirovohradské oblasti ve střední Ukrajině.

Předseda správy Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak později uvedl, že Rusové zasáhli Nikopol a tři lidi tam zranili. Při útoku byla podle něj poškozena lékárna, kancelářská budova, dva autobusy a dvě další vozidla. V okrese Kropyvnyckyj v Kirovohradské oblasti bylo poškozeno elektrické vedení a hospodářská budova, sdělil předseda oblastní správy Andrij Rajkovič. Útok se zřejmě obešel bez zranění.

Naopak po ruském útoku na Selidove v Doněcké oblasti ze sobotního večera oznámila tamní oblastní správa, že úder zabil jednoho člověka a dalších šest zranil. Okupanti podle ní útočili raketou S-300.

Zpravodajka Zasidkovyčová k situaci na Ukrajině (31. prosince 2023) (zdroj: ČT24)

Ukrajinská média: Za civilní škody v Bělgorodu mohou ruské chyby

Charkov se nachází nedaleko hranic s Ruskem a jen několik desítek kilometrů od ruského Bělgorodu, který se stal terčem útoku v sobotu. Rusko tvrdí, že šlo o jedno z dosud největších ostřelování z ukrajinské strany a že při něm zemřelo 24 lidí. Údery podle ruských tvrzení zasáhly výhradně civilní objekty.

Ukrajinská média ale s odvoláním na své zdroje z bezpečnostních složek napsala, že ukrajinské síly útočily na armádní cíle v Bělgorodské oblasti a že výbuchy a požáry v Bělgorodu zapříčinila neprofesionalita ruské protivzdušné obrany.

Rusko kvůli útoku svolalo v sobou večer zasedání Rady bezpečnosti OSN a bez důkazů tvrdí, že Ukrajinci při náletu použili i raketomety české výroby. Moskva požadovala, aby Česko na zasedání RB OSN vysvětlilo své dodávky zbraní Kyjevu, ale česká diplomacie se jednání odmítla účastnit se zdůvodněním, že nebude sloužit ruské propagandě.

České diplomatické zastoupení při OSN následně poslalo Radě bezpečnosti dopis, v němž vyjádřilo lítost nad oběťmi konfliktu. Za ztráty životů na obou stranách podle ní nese odpovědnost Rusko, které válku svou agresí vyvolalo.

Počet obětí pátečního ruského útoku na ukrajinská města stoupá

Rusko, které vede proti Ukrajině už téměř deset let válku a loni v únoru zahájilo plnohodnotnou invazi do země, v pátek podle Kyjeva provedlo nejrozsáhlejší vzdušný útok od začátku své invaze, o život připravil přes čtyři desítky civilistů, další desítky až více než stovku jich zranil a způsobil rozsáhlé škody mimo jiné na infrastruktuře i civilních budovách.

V některých ukrajinských městech dále rostou počty jeho obětí, jak záchranáři vyprošťují těla z trosek. V Kyjevě eviduje státní služba pro mimořádné situace 23 mrtvých a 35 zraněných. Předseda městské správy Serhij Popko už dříve uvedl, že páteční útok je v hlavním městě z hlediska bilance mrtvých nejhorší od začátku války.

V Dnipru stoupl počet mrtvých po pátečních ruských útocích na sedm a v Čerkaské oblasti podlehla svým zraněním z pátku jednašedesátiletá žena.