Rusko přineslo válku, teď se mu vrací, řekl Zelenskyj

Události: Rusko evakuuje lidi už z druhého regionu na pomezí s Ukrajinou (zdroj: ČT24)

Ukrajinští vojáci mají pod kontrolou přibližně tisíc kilometrů čtverečních ruské Kurské oblasti, řekl vrchní velitel ukrajinských sil Oleksandr Syrskyj v prvním vyjádření k operaci. Ruské úřady kvůli aktivitám ukrajinské armády evakuovaly i jedenáct tisíc lidí z příhraniční části Bělgorodské oblasti. Ruský vládce Vladimir Putin prohlásil, že Ukrajina se útokem mimo jiné snaží zastrašit ruskou společnost. Rusko přineslo válku ostatním, teď se mu vrací domů, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Hlavní velitel ukrajinské armády Syrskyj se k ofenzivě v Kurské oblasti vyjádřil poprvé, učinil tak na jednání se Zelenským a dalšími činiteli. Tisíc kilometrů čtverečních, o kterých Syrskyj hovořil, je zhruba dvakrát více, než je rozloha Prahy, jež má 496 kilometrů čtverečních. Kurská oblast má necelých třicet tisíc kilometrů čtverečních.

„Pokračujeme v ofenzivní operaci na území Kurské oblasti. V současné době je pod naší kontrolou přibližně tisíc kilometrů čtverečních území Ruské federace,“ uvedl Syrskyj ve svém hlášení prezidentovi na videu, které na sociálních sítích zveřejnil Zelenskyj. Ten ve svém příspěvku na síti X vyjádřil vděčnost všem ukrajinským vojákům a dodal, že ministerstvo vnitra a další ukrajinské úřady pověřil přípravou humanitárního plánu pro ruské území, kde pokračuje ukrajinská operace.

„Putin chce bojovat, musíme ho donutit k míru“

„Ukrajina vždy chtěla jen mír a mír rozhodně zajistíme,“ uvedl ve svém pravidelném večerním poselství Zelenskyj. K ofenzivě v Kurské oblasti poznamenal, že Ukrajinci obsadili zejména okresy, ze kterých Rusové útočili na ukrajinskou Sumskou oblast. Od začátku června podle něj v tomto regionu zaznamenali téměř 2100 ostřelování z ruské strany. „Proto jsou naše operace pro Ukrajinu čistě bezpečnostní záležitostí,“ řekl Zelenskyj.

Zelenskyj zmínil také potřebu svolení od západních partnerů k použití jimi dodaných zbraní dlouhého doletu na vojenské a logistické cíle přímo na ruském území. „Je to něco, co může významně přiblížit spravedlivý konec této války a také zachránit tisíce ukrajinských životů před ruským terorem... Rusko musí být donuceno k míru, když chce Putin tak moc pokračovat v boji,“ pronesl ukrajinský prezident.

Analytici ukrajinského projektu DeepState, který má blízko k ukrajinské armádě, na platformě Telegram uvedli, že Ukrajinci kontrolují asi 44 ruských obcí a osud dalších deseti je neznámý. „Odhad je krajně konzervativní. Skutečné číslo teď skoro nikdo nezná. Jsou tam vesnice, kde byli naši vojáci vyfoceni, ale nejsou pod naší kontrolou,“ dodal projekt. Později napsal, že podle jeho informací Ukrajina kontroluje asi osm set kilometrů čtverečních a na dalších 230 kilometrech čtverečních je situace nejasná.

Putin: Ukrajina se snaží vylepšit vyjednávací pozice a zpomalit ruský postup

Putin k aktuálnímu vývoji v příhraničních regionech také uvedl, že Ukrajina se útokem na Kurskou oblast snaží nejen zlepšit své vyjednávací pozice, ale také zpomalit ruský postup jinde. Vyhnat příslušníky ukrajinské armády označil autoritář na pondělní poradě s účastí gubernátorů pohraničních regionů za hlavní úkol.

„To, co se stalo v pohraničních oblastech, se musí vyhodnotit a samozřejmě se tak stane. Ale nyní je hlavní vyřešit aktuální úkoly (...) a hlavní úkol nepochybně leží před ministerstvem obrany, které musí vytlačit, vyhnat nepřítele z našeho území a spolu s pohraniční stráží zajistit spolehlivou ochranu státní hranice,“ prohlásil Putin. „Nepřítel určitě dostane náležitou odpověď a všechny cíle, které jsme si vytyčili, budou bez jakékoliv pochybnosti dosaženy,“ zdůraznil podle státní agentury TASS.

Úřadující gubernátor Kurské oblasti Alexej Smirnov začal na jednání s Putinem hovořit o tom, že Ukrajinci obsadili 28 obcí, pronikli do hloubky dvanáct kilometrů a nová fronta je široká čtyřicet kilometrů, načež jej Putin přerušil a vyzval, ať hovoří o pomoci lidem. Gubernátor pak připustil, že osud dvou tisíc obyvatel obsazených obcí je neznámý a asi 120 tisíc obyvatel bylo evakuováno ze svých domovů. Evakuovat se podle něj má celkem 180 tisíc lidí.

Moskva kvůli aktuálnímu dění už v pátek vyhlásila v Kurské oblasti nouzovou situaci federálního charakteru a uvedla, že tam přesouvá posily. Z regionu podle ní bylo evakuováno na 76 tisíc obyvatel. Ukrajinský prezident Zelenskyj následně poprvé připustil, že ukrajinští vojáci opravdu operují přímo na ruském území.

Člen dolní komory ruského parlamentu a generál ve výslužbě Andrej Guruljov podle agentury AP kritizoval ruskou armádu za to, že selhala při ochraně hranic. V příhraničí sice vytvořila minová pole, ale nedokázala tam nasadit síly dostatečné k zablokování výpadů nepřítele. „Uskupení chránící hranici bohužel nemělo vlastní zpravodajské prostředky,“ připomněl.

Pokus o průnik do Bělgorodské oblasti

Evakuace obyvatel Kurské oblasti se týká mimo jiné hraničního Belovského okresu. Jeho šéf Nikolaj Volobujev uvedl, že tam v neděli operovaly diverzní skupiny ukrajinské armády, což vyvolalo velký zmatek a paniku. Situace je podle něho „stabilní, ale velmi napjatá“.

Belovský okres sousedí s Krasnojaružským okresem v ruské Bělgorodské oblasti. Telegramový kanál Baza s odvoláním na ruské vojenské zpravodaje napsal, že ukrajinští vojáci se do Krasnojaružského okresu snažili proniknout přes jeden z hraničních přechodů s nasazením tanků, obrněných vozidel a pěchoty. K pondělnímu ránu se prý ale Ukrajincům nepodařilo se na ruské území v těchto místech dostat.

„Je tu rušné ráno, nepřítel je aktivní na hranici Krasnojaružského okresu. Jsem si jistý, že naši vojáci udělají vše pro to, aby se s vznikající hrozbou vypořádali. Začínáme ale s přesunem tamních obyvatel do bezpečnějších míst,“ řekl podle agentury TASS gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov na videu zveřejněném na Telegramu.

Ruskojazyčný servis BBC píše, že o proniknutí ukrajinských vojáků do Belovského okresu v neděli nejdříve informovali ruští váleční zpravodajové, pak se ale od svých zpráv distancovali. A ministerstvo obrany v Moskvě v neděli odpoledne sdělilo, že ukrajinský „pokus o průlom“ do Belovského okresu ruská armáda zmařila. Ve třech ruských oblastech sousedících s Ukrajinou nicméně platí kvůli ukrajinskému průlomu hranic režim protiteroristické operace.

SBU: Rusko se snaží obvinit Ukrajinu z válečných zločinů

Ukrajinská tajná služba SBU odpoledne na Telegramu uvedla, že eviduje pokusy ruských tajných služeb využít situaci v Kurské oblasti k tomu, co nazvala nepodloženým obviněním ukrajinských vojáků z válečných zločinů. „Tyto informačně-psychologické speciální operace nepřítele souvisejí především s nemožností účinně čelit ofenzivním akcím ukrajinských ozbrojených sil,“ uvedla SBU.

Dodala, že ukrajinští vojáci přísně dodržují pravidla a zvyklosti vedení války. „Zejména pokud jde o zacházení s ruskými válečnými zajatci a civilním obyvatelstvem,“ stojí v prohlášení SBU.

Gubernátor Kurské oblasti Smirnov předtím bez důkazů tvrdil, že ukrajinské síly při vpádu do Belovského okresu Kurské oblasti použily granáty s chemickou náplní, přičemž se podle něj přiotrávilo několik policistů a starosta jedné vsi.

Rusko dál útočí na Sumskou oblast

Moskva pokračuje v ostřelování Sumské oblasti. Rakety zasáhly i centrum oblasti, Sumy, kde výbuch poničil obytnou budovu a poranil osm lidí. Tři z nich museli být převezeni do nemocnice. 

Analytici ukrajinského projektu DeepState pokládaného za blízký ukrajinské armádě mezitím uvedli, že ruské jednotky postoupily ve směru na Toreck v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho síly dobyly obec Lysyčne v Doněcké oblasti, která se nachází asi dvacet kilometrů východně od Pokrovsku. Ukrajinská strana se k tomu zatím nevyjádřila.

Ruské ministerstvo obrany zároveň tvrdí, že protivzdušná obrana během noci na pondělí sestřelila osmnáct ukrajinských dronů nad třemi ruskými oblastmi – Bělgorodskou, Kurskou a Voroněžskou. Ruskojazyčný server BBC zároveň upozornil, že nálety bezpilotních strojů a sestřelení čtyř ohlásily i úřady v Rostovské oblasti. Zprávy o ukrajinských dronech během noci přicházely z různých oblastí Ruska. Protivzdušná obrana podle zatím neověřených informací pracovala i u Moskvy, poblíž vojenského letiště Čkalovskij, píše BBC.