Rusko vyhlásilo v Kurské oblasti stav nouze, vysílá posily

Studio 6: Boje v Kurské oblasti pokračují (zdroj: ČT24)

Boje v ruské Kurské oblasti pokračovaly i v noci – Ukrajinci zřejmě zaútočili na vojenský konvoj. Moskva v regionu vyhlásila nouzovou situaci federálního charakteru. Do oblasti také podle agentury Reuters přesouvá další síly včetně tanků, dělostřelectva a raketometů Grad. Ruské tajné služby podle zdrojů agentury Bloomberg o přípravě průniku věděly, náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov ale údajně varování ignoroval.

Záběry ruských médií ukazují, kudy měl vést postup ukrajinských vojsk. Poničené jsou na nich domy ve městě Sudža poblíž ukrajinsko-ruské hranice. K výbuchům a požárům došlo i ve městě Rylsk v ruské Kurské oblasti, píše The Kyiv Independent s odvoláním na proruské zdroje.

Agentura Reuters napsala, že se jí podařilo ověřit jedno z videí z Kurské oblasti, které se šíří na sociálních sítích. Je na něm vidět zhruba patnáct vyhořelých nákladních aut ruské armády podél silnice.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ruští vojáci nadále odráží pokusy o průnik do tohoto regionu, a tamní úřady sdělily, že se bojuje i několik desítek kilometrů od jaderné elektrárny u města Kurčatov.

„Geolokační záběry a ruská tvrzení naznačují, že ukrajinské síly 8. srpna pokračovaly v rychlém postupu dále do Kurské oblasti a ukrajinské síly jsou údajně přítomny v oblastech až 35 kilometrů od mezinárodní hranice se Sumskou oblastí. Ukrajinské síly však zcela jistě nekontrolují celé území v maximalistickém rozsahu ruských tvrzení o ukrajinském postupu v Kurské oblasti,“ píše v nejnovější zprávě Institut pro studium války (ISW).

Ruské ministerstvo pro mimořádné události oznámilo, že Moskva v Kurské oblasti vyhlásila nouzovou situaci federálního charakteru. To podle agentury TASS znamená, že pro řešení problémů lze využít síly a prostředky z celého Ruska a že lze také uvolnit peníze z federálního rozpočtu pro platby občanům.

Gubernátor Kurské oblasti Alexej Smirnov již ve středu vyhlásil v celém regionu nouzový stav, což místním úřadům mimo jiné umožnilo omezit přístup do některých lokalit. Smirnov zároveň prohlásil, že v pohraničí je „složitá operační situace“.

Ruská reakce

Podle ISW bude Kreml téměř jistě usilovat o osvobození území v Kurské oblasti a o zastavení ukrajinských aktivit směrem dále do Ruska. Výrazný ukrajinský postup na území Ruska by byl totiž „strategickou ranou“ pro desetileté úsilí ruského vládce Vladimira Putina.

ISW nastínil, že Rusko může v oblasti, s cílem zatlačit ukrajinské síly zpět, nasadit stávající brance, pohraničníky Federální služby bezpečnosti (FSB), Rosgvardii či další nepravidelné síly. Může také využít stávající jednotky uskupení Sever rozmístěné podél rusko-ukrajinské hranice. Rusko by v místě případně mohlo také ponechat dosavadní síly, ale do oblasti přesunout významné letecké a úderné prvky ve snaze zlepšit schopnost území znovu získat, píše ISW.

Agentura Reuters později informovala, že Rusko do oblasti přesouvá další síly včetně tanků, dělostřelectva a raketometů Grad.

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý upozornil, že Ukrajina s aktuálním množstvím sil a techniky v Kurské oblasti není schopná prostor ovládnout a dlouhodobě udržet. „Trvání té operace bude mít nějaký limit, ten limit bude dán tím, jak budou Rusové schopni přisunout své hlavní, více bojeschopné a kvalitnější ozbrojené složky,“ míní. Podle něj se mluví o tom, že v místě jsou stovky ukrajinských vojáků a několik tisíc je připravených.

Kyjev se k situaci přímo nevyjádřil

Zelenskyj už ve čtvrtek jednal s generálním štábem, vrchní velitel armády Oleksandr Syrskyj mu prý přinesl dobré zprávy. „Ukrajinci umějí dosáhnout svých cílů. A dosahovat jich ve válce nebylo naší volbou. Rusko přineslo válku do naší země a mělo by pocítit, co způsobilo,“ prohlásil Zelenskyj. Boje přímo nekomentoval. Jeden z poradců prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak už ve čtvrtek prohlásil, že veškeré vojenské akce – včetně těch na ruské straně hranice – jsou odpovědí na agresi Moskvy.

Velvyslanec Ukrajiny v Česku Vasyl Zvaryč ve čtvrtečních Událostech, komentářích řekl, že nejnovější vývoj nemůže komentovat, Ukrajina má podle něj nicméně právo se bránit všemi prostředky, které jsou k dispozici, a to i na území Ruska. „Budeme se maximálně snažit, abychom snížili potenciál a kapacitu Ruska bojovat,“ uvedl.

Podle ruských státních médií obyvatelé Kurské oblasti boje skutečně pociťují. Záběry státní televize RTR mají ukazovat, že civilisté se z oblasti evakuují. Podle tamního gubernátora evakuace vlaky a autobusy probíhá, šéf Kremlu Vladimir Putin pak každému, kdo musel kvůli útoku opustit svůj domov, přislíbil v přepočtu bezmála dva tisíce sedm set korun odškodnění.

„Ukrajinští představitelé nepotvrzují, že by nutně stáli za touto akcí, že by šlo o oficiální akci, byť už byly slyšet náznaky i v podstatě od prezidenta Volodymyra Zelenského, který řekl, že ukrajinští vojáci umí překvapit a umí dosáhnout svých cílů,“ shrnul zpravodaj ČT na Ukrajině Jan Řápek.

Odvést pozornost

Jedním z cílů podle něj může být fakt, že Ukrajinci možná chtějí odlákat pozornost. „Rusko se totiž v poslední době soustředilo spíše na boje v Doněcké oblasti, postupovalo tam i o několik set metrů denně. Ruští představitelé hovořili i o tom, že se tam podařilo v posledních týdnech zabrat zhruba 420 kilometrů čtverečních. To znamená, že Ukrajinci možná chtěli trochu nalákat ruské síly na jiné území,“ nastínil Řápek. Tvrzení tajemníka ruské bezpečnostní rady Sergeje Šojgua o 420 kilometrech rozporují analytici z ISW, podle nichž ruské síly obsadily přibližně 290 kilometrů čtverečních.

Snahy o odvádění pozornosti vnímá i Šedivý. „Ukazuje se, že Rusové skutečně musí provést přesun některých relativně velkých sil k tomu, aby tento vlom zastavili,“ upozornil. Síly, které tam jsou nebo byly, na to podle něj nestačí. „A to znamená, že se výrazně oslabí ten charkovský směr, a tam budou muset Rusové buď snížit tlak, nebo přesunout zase od jiných jednotek nebo útvarů další posily k tomuto směru,“ popsal.

Generál ve výslužbě Šedivý o ukrajinském útoku na ruské území (zdroj: ČT24)

Zaměření na plyn

Druhým cílem by podle Řápka mohlo být to, že ukrajinští vojáci došli k městu Sudža, kde se nachází tranzitní stanice, která je součástí sítě přenášející ruský plyn do Evropy. „A tuto stanici prý měli obsadit, alespoň o tom hovoří někteří váleční blogeři na sociálních sítích,“ řekl zpravodaj s tím, že se objevily i záběry, podle kterých se na této stanici podařilo zajmout asi čtyřicet Rusů.

Také podle Šedivého je i tento možný cíl významný. „Ukrajinci tam můžou pracovat s tím, že budou mít nějakou dobu pod kontrolou tuto stanici a tím pádem vytváří poměrně velký tlak na to, jakým způsobem zásobovat Evropu plynem,“ poznamenal. To podle něj může mít dvojí efekt – jednak tak dojde k narušení nebo omezení chodu ruského hospodářství. „A samozřejmě, že i tlak na spojence v Evropě k tomu, aby poskytli Ukrajině nezbytnou pomoc,“ doplnil.

Zpravodaj ČT Řápek o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Slabé místo

Ukrajinská armáda podle válečných reportérů objevila slabé místo v ruské obraně a zaútočila na něj. Nasadila značné síly, včetně těžké techniky a letecké podpory. Během dvou dní se vojákům podařilo postoupit několika směry desítky kilometrů do území Ruské federace. Místní za to vedení kritizují. Podle agentury Bloomberg náčelník generálního štábu Gerasimov měl dva týdny před útokem informace od tajných služeb, že se k němu schyluje.

„Je to vlastně z toho strategicko-psychologického hlediska pro Rusy prohra, i když to není nějaká zásadní věc, která by zvrátila průběh války, může mít dopad na morálku a myšlení ruských propagandistů, ruských politiků, ruských armádních činitelů a samozřejmě takzvaných vlastenců,“ komentoval zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek.

Kritická situace v Doněcké oblasti a dronové salvy

Na jiných místech fronty ruská armáda nicméně postupuje. Kritická je podle ukrajinských vojáků situace především směrem od Avdijivky na důležité město Pokrovsk. Ukrajina v noci na pátek informovala o vyhlášení leteckého poplachu kvůli ruským dronům v centrální, jižní a východní části země, včetně metropole Kyjeva.

Ze Sevastopolu na ukrajinském Krymském poloostrově, nelegálně anektovaném Ruskem v roce 2014, hlásil gubernátor Michail Razvožajev útoky dronů ze vzduchu i na moři.

Ruské úřady také v pátek oznámily rozsáhlý ukrajinský dronový útok na Lipeckou oblast na jihozápadě země, asi dvě stě kilometrů od hranic. Gubernátor oblasti Igor Artamonov tvrdí, že drony způsobily exploze, zranily devět lidí a přerušily dodávky elektřiny. Na letecké základně u města Lipeck vypukl požár, napsala agentura Interfax.

„Lipeck je pod masivním útokem dronů. Protivzdušná obrana pracuje,“ napsal Artamonov na Telegramu. Podle něj pád jednoho z dronů poškodil zařízení energetické infrastruktury, což mělo za následek výpadky dodávek proudu. V oblasti byly evakuovány čtyři obce a v okrese Lipeck byl vyhlášen výjimečný stav, sdělil gubernátor. V Lipecku a okolí byla pozastavena městská doprava, uskutečnit se nemohou žádné veřejné zábavní akce.

Ruská protivzdušná obrana také sestřelila 29 ukrajinských dronů v pohraniční Belgorodské oblasti, napsal na Telegramu gubernátor Vjačeslav Gladkov, podle kterého útok způsobil materiální škody ve městě Šebekino, kde zasáhl obytný dům, v němž začalo hořet několik bytů. Zranění nejsou hlášena.

Celkem ruské síly podle agentury Reuters v noci na pátek zničily 75 ukrajinských dronů. Ukrajinská armáda zase sdělila, že zničila všech 27 ruských dronů.