Ukrajinci v Kurské oblasti dle ruských zdrojů obsadili jedenáct obcí

Ukrajinští vojáci postoupili až deset kilometrů do ruské Kurské oblasti, avizuje Institut pro studium války (ISW). Server Kyiv Independent píše dokonce o patnácti kilometrech. Server Meduza upozorňuje na informace ruských prokremelských telegramových kanálů, podle nichž ukrajinské jednotky pokračovaly v postupu. Dosud potvrzený rozsah a místo ofenzivy naznačují, že byly prolomeny nejméně dvě ruské obranné linie a opěrný bod.

V přehledu ISW se uvádí, že geolokační záběry zveřejněné 6. a 7. srpna ukazují, že ukrajinská obrněná vozidla se údajně přesunula na pozice podél dálnice 38K-030, přibližně deset kilometrů od rusko-ukrajinské hranice. Ukrajinské síly ve středu postup potvrdily.

ISW cituje informovaný nejmenovaný ruský zdroj, podle kterého ukrajinští vojáci od začátku operace obsadili 45 kilometrů čtverečních Kurské oblasti. Podle dalších ruských zdrojů Ukrajinci dobyli celkem jedenáct ruských obcí.

Ruské území je pod útokem od 6. srpna, kdy ukrajinské síly zahájily operaci přes státní hranici. Tentokrát útok nevedou primárně malé jednotky proukrajinských ruských státních příslušníků a další různorodé zahraniční formace, jako tomu bylo při četných vpádech uskutečněných v průběhu roku 2023 a na počátku roku 2024.

Od druhého dne vpádu hlásí směs zdrojů, včetně ruského ministerstva obrany, větší ofenzivu zahrnující ukrajinské síly čítající pravděpodobně stovky vojáků a desítky vozidel.

Ruské zdroje také uvedly, že ukrajinští vojáci obsadili v Sudži stanici, která je součástí sítě zajišťující přepravu plynu do Evropy. Geolokalizované snímky ukazují, že Ukrajinci zajali na kontrolním stanovišti přes čtyřicet Rusů. V Sudži je poslední funkční tranzitní bod pro vývoz ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu, upozornila už dříve agentura Reuters.

„Rozsáhlá provokace,“ řekl Putin k ofenzivě

Ruský vůdce Vladimir Putin ve středečním krátkém veřejném projevu po mimořádné schůzce s nejvyššími bezpečnostními představiteli označil ofenzivu za „rozsáhlou provokaci“ a dále obvinil ukrajinské síly z ostřelování obytných oblastí v regionu.

Telegramový kanál Rybar, který má vazby na ruskou armádu, v noci na čtvrtek napsal, že situace v regionu je složitá. „Částečně se však, alespoň soudě podle kusých informací, podařilo zastavit nájezdy nepřátelských diverzních a průzkumných skupin a zabránit jejich dalšímu rozsáhlému postupu,“ uvádí Rybar. Ukrajinské jednotky však podle něj obsadily západní část Sudži, převzaly kontrolu nad silnicemi v jejím okolí a ve městě se bojuje. Tyto informace však nejsou nezávisle potvrzené, podotkl server Meduza.

Ruský proválečný kanál Dva majora, který je podle Meduzy kritický k ruskému ministerstvu obrany, uvádí, že ukrajinští vojáci pronikli k vesnici Koreněvo, „kde je zastavily boje“. O bojích u Koreněva informují i ruské prokremelské platformy.

Úřady v Kurské oblasti rozsah postupu ukrajinských sil nekomentovaly. Guvernér regionu Alexej Smirnov ve čtvrtek ráno informoval, že protivzdušná obrana nad regionem sestřelila v noci a ráno šest ukrajinských dronů a pět raket. Ruské ministerstvo obrany oznámilo sestřelení dvou bezpilotních letounů nad Kurskou oblastí a dalších čtrnácti nad sousední Bělgorodskou oblastí.

Zpravodaj Jan Řápek o ukrajinské ofenzivě v Kurské oblasti (zdroj: ČT24)

Ztráty techniky

Během prvních 24 hodin ofenzivy ruské ministerstvo obrany zveřejnilo videa, na nichž je vidět několik zásahů na vysoce cennou ukrajinskou techniku, včetně dvou mobilních odpalovacích zařízení protivzdušné obrany Buk-M1 a obrněných bojových vozidel Stryker.

Na ruské straně snímky zveřejněné na sociálních sítích ve dnech 6. a 7. srpna ukazovaly malý, ale různorodý výběr zničené ruské techniky, včetně útočného vrtulníku Ka-52, který byl údajně sestřelen u obce Nižnij Klin.

Mezi několika dalšími vizuálně potvrzenými ztrátami byly poblíž hranic viděny také dva zničené ruské tanky T-62. K sestřelení ruského vrtulníku Mi-28 nad Kurskou oblastí ukrajinské síly údajně použily bezpilotní letoun z pohledu první osoby, což naznačuje, že nadále úspěšně přizpůsobují své schopnosti s drony.

Příčinou je ruská agrese, vzkázal Podoljak

Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov uvedl na středečním brífinku, že ukrajinské útočné síly utrpěly ztráty na životech 315 osob, z nichž sto bylo zabito v boji. Prohlásil rovněž, že ruské síly zničily 54 ukrajinských obrněných vozidel, včetně sedmi tanků. Ověřitelné ztráty techniky geolokačními záběry se tvrzením ovšem ani zdaleka neblíží.

„Hlavní příčinou jakékoli eskalace, ostřelování, vojenských akcí, nucené evakuace a ničení normálních forem života – a to i na ruském území včetně Kurské a Bělgorodské oblasti – je pouze ruská agrese,“ uvedl ve čtvrtek na síti X poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

Oficiálních prohlášení se Kyjev zatím zdržel, prezident Volodymyr Zelenskyj ve středečním večerním projevu pouze uvedl, že hovořil se svým vrchním velitelem Oleksandrem Syrským a že „podrobnosti budou následovat později“.