V Kurské oblasti vyhlásili po průniku Ukrajinců na ruské území stav nouze

Ukrajinské jednotky v úterý pronikly do ruské Kurské oblasti a obsadily několik vesnic, píše nezávislý server Meduza s odkazem na telegramový kanál Rybar, který je blízký ruské armádě. Rybar ve středu vpodvečer připustil, že situace se z ruského pohledu zhoršuje a že ukrajinští vojáci ovládli přinejmenším západní část města Sudža a předvoj ukrajinských sil pronikl do města Koreněvo. Tamní gubernátor Alexej Smirnov vyhlásil v reakci na útok v oblasti stav nouze. Místní úřady doporučily obyvatelům omezit pohyb. Ruský vládce Vladimir Putin obvinil Kyjev z rozsáhlé provokace. Zprávy nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Ukrajina dění v pohraničí zatím nekomentovala.

„Nepřátelské jednotky obsadily obce Nikolajevo-Darjino, Darjino a Sverdlikovo,“ tvrdí proválečný kanál Rybar. Kromě toho podle něj zřejmě pokračovaly boje v obcích Gončarovka a Olešňa. Celkem na území Kurské oblasti proniklo až čtyři sta vojáků ukrajinských ozbrojených sil a podél hranice jsou soustředěny až dva tisíce dalších, tvrdí Rybar.

Podle náčelníka ruského generálního štábu Valerije Gerasimova se vpádu účastnila tisícovka vojáků. Ukrajinské jednotky zatím postoupily patnáct kilometrů do vnitrozemí, fronta má na šířku až jedenáct kilometrů, napsal propagandistický proválečný telegramový kanál „Dva Mayora“ (Dva majorové). Ukrajinské ozbrojené síly byly podle tohoto zdroje přítomny v deseti ruských obcích.

Úřadující gubernátor Kurské oblasti Alexej Smirnov vyhlásil v celém regionu nouzový stav „kvůli přetrvávající složité situaci v pohraničních oblastech“ a „kvůli odstranění následků vpádu nepřátelských sil“.

Operace podle Moskvy pokračuje, Ukrajinci zřejmě obsadili část města Sudža

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že síly Moskvy zmařily postup ukrajinských sil hluboko do pohraniční oblasti. Boje pokračovaly v jihoruské Kurské oblasti i přes noc a operace stále trvá, sdělil resort ve středu podle agentury Interfax.

Cílem Ukrajiny bylo podle Gerasimova ovládnout pohraniční okres, ale ruské síly za podpory letectva, raketových vojsk a dělostřelectva zastavily postup nepřítele do hloubi území. „V současné době jednotky uskupení Sever spolu s pohraničníky pokračují v likvidaci nepřítele v místech bezprostředně sousedících s rusko-ukrajinskou hranicí,“ prohlásil Gerasimov. Ukrajinské ztráty vyčíslil na nejméně sto zabitých a 215 raněných a na 54 kusů obrněné techniky včetně sedmi tanků vyřazených z boje.

Naproti tomu Rybar píše, že ukrajinské jednotky pronikly do západních předměstí města Sudža a samo centrum pětitisícového města se ocitlo „v šedé zóně“, tedy na území nikoho, zatímco ruské síly ovládají vyvýšenou východní část města.

Současně prý část ukrajinských sil postoupila jižně od města a obsadila obce Gornal, Gujevo a Kirilovka a Ukrajinci postoupili také severozápadně a obsadili vsi Leonidovo a Ljubimovka. Ruské síly měly podniknout protiútok u osady Zelenyj Šljach, ale nepodařilo se jim ji osvobodit. Ukrajinské síly údajně dopravují na obsazené území ženijní techniku k vybudování opevnění.

Vedení regionu o dění informovalo Putina, píše RIA. Ruský vládce následně obvinil Kyjev z rozsáhlé provokace. „Kyjevský režim spustil další velkou provokaci,“ řekl členům své vlády. Ukrajinské síly podle něj během útoků nerozlišují mezi civilními a vojenskými cíli.

Zničená vojenská technika

Podle vedení ukrajinské Sumské oblasti sousedící s Ruskem se obráncům během akce v Kurské oblasti podařilo zničit ruskou balistickou raketu, dva bezpilotní letouny a vrtulník, píše server The New Voice of Ukraine. Ruská média a vojenští blogeři již dříve informovali o zničení vrtulníku Ka-52. Podle těchto zpráv pilot při havárii zemřel.

Vojenský analytický web DeepState, který má blízko k ukrajinské armádě, zveřejnil snímky ruské techniky údajně zničené při ukrajinské přeshraniční operaci. „Dva zničené ruské tanky na vlečných sítích u vjezdu do Sudži (město v Kurské oblasti). Krásné fotografie zničených nepřátelských vozidel byly zveřejněny na internetu. Podrobnosti a okolnosti se vyšetřují. Nepřítel utrpěl ztráty na vybavení a pracovní síle,“ napsali analytici DeepState.

U příhraničního města Sudža, kde probíhají boje, je poslední funkční tranzitní bod pro vývoz ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu, podotkla agentura Reuters. Tuto stanici, přes kterou denně proudí až 42 milionů metrů krychlových plynu, ovládly podle ruských blogerů ukrajinské jednotky, upozornila stanice BBC. Dodala, že tato informace není potvrzena, ani Moskva, ani Kyjev se k této otázce nevyjádřily.

Podle experta na mezinárodní vztahy Michala Smetany z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy je jedna z hypotéz i to, že Ukrajinci cílí na železnici, která se nachází poblíž v Kurské oblasti a slouží Rusům pro zásobování jednotek v severní části fronty.

„Víme, že se jedná o přeshraniční operaci a že probíhá, existuje z toho vizuální záznam, ale v jakém rozsahu, není jasné. Dohadovat se můžeme i o smyslu té operace. Směrem k přeshraničním výbojům existuje i v ukrajinské armádě ne úplně malá kritika. Zvlášť v době, kdy Ukrajina má obrovské problémy v Doněcké oblasti a brání se ruským útokům, se to zdá až jako přílišný luxus. Je otázkou, do jaké míry jsou tyto akce politické a do jaké míry mají skutečně operační smysl,“ hodnotí situaci Smetana.

Expert Smetana o vpádu ukrajinských sil do ruské Kurské oblasti (zdroj: ČT24)

Evakuace obyvatel

Putin podle Smirnova přislíbil „komplexní“ podporu regionu. Přiznal ale, že byla zorganizována evakuace lidí „z pohraničních oblastí pod palbou“, pro něž byla zřízena a plně vybavena dočasná ubytovací zařízení. Podle listu Kommersant o přesídlení požádalo 2500 rodin.

Do regionu také zamířili lékaři z Moskvy a Petrohradu. Smirnov pobídl obyvatele, aby ve zdravotnických zařízeních darovali krev.

Podle něj region v noci zasáhly dva drony, další tři bezpilotní letouny a čtyři rakety tam ruská protivzdušná obrana sestřelila. Jeden dron podle něj zasáhl sanitku nedaleko města Sudža, kde zemřel řidič a zdravotník. Celkem během bojů, které propukly v úterý, zahynulo pět lidí, dvě desítky byly zraněny, cituje ruské představitele Reuters. Ruské ministerstvo obrany ráno uvedlo, že protivzdušná obrana sestřelila nad Kurskou oblastí čtyři drony.

Následky vojenského úderu v Kurské oblasti
Zdroj: Reuters/Alexei Smirnov

O údajném průniku ukrajinských vojáků do ruského regionu informovaly již v úterý regionální činitelé, tajná služba FSB a ministerstvo obrany. V některých momentech tvrdily, že útok odrazily. Například ministerstvo obrany ale podle serveru BBC následně vypustilo v prohlášení pasáž o stažení ukrajinských bojovníků.

Mlčení Kyjeva

Ukrajina v reakci na dění nařídila evakuaci šesti tisíc lidí z příhraniční oblasti. Kyjev se k ruským tvrzením oficiálně nevyjádřil, ale podle úterního vyjádření ukrajinského centra pro boj s dezinformacemi Rusové neměli hranici pod kontrolou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se o bojích v Kurské oblasti ve večerním vystoupení také nezmínil, ale bez zjevného důvodu poděkoval všem ukrajinským vojákům za statečnost, uvedl server BBC News. „Je důležité pokračovat v ničení nepřítele právě tak přesně, jak to naši vojáci umí, právě tak vytrvale, jak to pomáhá celé obraně naší Ukrajiny, a právě tak účinně, jak to dává výsledky. Čím větší bude tlak na Rusko, na agresora, který přinesl válku na Ukrajinu, tím blíže bude mír – spravedlivý mír dosažený spravedlivou silou,“ prohlásil ukrajinský prezident.

„Je to možná součást informační války mezi oběma zeměmi, protože přicházejí zprávy z obou táborů, byť Kyjev to zatím příliš nekomentuje, ale když člověk projde speciální blogy nebo sociální sítě, tak přicházejí z obou táborů,“ uvedl zpravodaj ČT Jan Řápek. Ruské zdroje podle něj hovoří o odražení útoku a ukrajinských ztrátách, zatímco ty ukrajinské mluví o tom, že Rusové nemají hranici pod kontrolou a Ukrajinci skutečně postupují nějaké útoky směrem k Rusku.

Účast ruských dobrovolníků

Ukrajina se brání už třetím rokem plnohodnotné ruské vojenské agresi. Během války se hranice do Ruska v Kurské a Bělgorodské oblasti opakovaně pokoušely prorazit Rusy tvořené formace Ruský dobrovolnický sbor, Legie Svoboda Rusku a Sibiřský prapor, které bojují na straně Ukrajiny, připomíná Meduza.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své poslední analýze o vývoji bojů uvádí, že řadu ruských tvrzení nemohl ověřit. „Geolokalizované záběry zveřejněné v úterý ukazují poškozená a opuštěná obrněná vozidla zhruba sedm kilometrů severně od mezinárodní hranice, západně od obce Ljubimovka v Kurské oblasti.

„Ruské zdroje tvrdily, že záběry ukazují ukrajinská vozidla, ale ISW nemůže potvrdit, zda jsou tato obrněná vozidla ruská, ukrajinská nebo obojí,“ konstatoval institut.

Snahy odvést pozornost od Charkova

ISW také neobjevil důkazy, které by podpořily tvrzení některých ruských zdrojů, že se do přeshraničního průniku zapojili vedle ukrajinských vojáků členové Ruského dobrovolnického sboru. Legie Svoboda Rusku situaci odmítla komentovat.

Někteří ruští vojenští blogeři podle ISW útoky označili jako „neúspěšné“ nebo jako „mediální trik“. Několik jich uvedlo, že ukrajinské ozbrojené síly se tak možná pokoušejí odklonit ruské vojáky ze sousední ukrajinské Charkovské oblasti.

Zpravodaj ČT Jan Řápek k situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Do této chvíle útočili Ukrajinci na ruské území především pomocí dronů. Prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že obránci vypustili v červenci více dronů než ruské jednotky. „V tomto ohledu již nyní získávají ukrajinské obranné a bezpečnostní síly výhodu. V první linii by to měl být setrvalý trend — u všech typů dronů, kterými naše jednotky disponují,“ dodal Zelenskyj.

Ruské úspěchy v Doněcké oblasti

Podle Řápka se Rusům na frontě v posledních měsících dařilo a Kyjev tak hledá nové způsoby, jak nepříteli zasadit ránu. Ruský exministr obrany Sergej Šojgu tvrdí, že od června Moskva obsadila 420 kilometrů čtverečních ukrajinského území, což je zhruba rozloha Prahy. ISW napsalo, že Kreml číslo výrazně zveličil, ruský zisk odhaduje na zhruba 290 kilometrů čtverečních.

Podle ISW ruské invazní jednotky nadále postupují východně od Pokrovsku a nedávno učinily významný taktický pokrok u Torecku, jenž se nachází severovýchodně od Pokrovsku. V podobném duchu se vyjádřil také projekt DeepState. „Nepřítel postoupil u (obcí) Želanne, Ňju-Jork, v Zalizne a Pivnične,“ napsal na Telegramu v pondělí večer s odkazem na obce, které se nacházejí západně od měst Doněck a Horlivka.

Šéf Doněcké oblasti Vadym Filaškin odopoledne oznámil, že čtyři lidé zahynuli a další byl zraněn při středečním ruském ostřelování tohoto regionu.

„Postupuje se po malých vesnicích, které nejsou nijak klíčové, nicméně Rusko skutečně údajně postupuje těmito malými kroky v Doněcké oblasti. Ukrajinci mají problémy s nedostatkem mužů, mobilizace je stále velké téma. Čelí také raketovým a pumovým útokům a potřebují další systémy protiletecké obrany a další moderní stíhačky,“ uvedl Řápek k potížím Kyjeva na bojišti.

Pokrovsk, Toreck a Časiv Jar jsou podle Smetany velmi citlivá místa, kde se Rusům postup daří, i když není dramatický. „Je to systematický postup po stovkách metrů až kilometru denně. Ruským cílem je dobýt celý Donbas. Dobytí logistického uzlu, jako je Pokrovsk, by mu skutečně zase otevřelo dveře k operačnímu postupu v této oblasti,“ upozornil expert.

Válčí se také na nebi. Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk dopoledne ohlásil sestřelení všech třiceti bezpilotních letounů vyslaných Rusy. „Všechny drony byly sestřeleny v Kyjevské, Chmelnycké, Vinnycké, Mykolajivské, Chersonské, Charkovské a Čerkaské oblasti,“ uvedl Oleščuk na platformě Telegram.

Server Ukrajinska pravda s odvoláním na regionálního šéfa píše, že padající trosky bezpilotních letounů poničily skladovací nádrže a dílnu výrobního podniku v Chmelnycké oblasti. Nikdo nebyl zraněn.

Načítání...

Mír v nedohlednu

Ruský vládce Vladimir Putin v polovině června označil stažení ukrajinských vojáků z východu a jihu Ukrajiny za podmínku pro rozhovory s Kyjevem. Kreml dále požaduje, aby se Ukrajina zavázala nevstoupit do NATO, zrušení sankcí vůči Rusku a neutrální, bezjaderný status pro zemi.

Kyjev návrhy odmítl. Zelenskyj ale před časem uvedl, že dalšího mírového summitu, který by navázal na červnové setkání ve Švýcarsku, by se měli zúčastnit i ruští představitelé.