Stíhačky F-16 jsou na Ukrajině, potvrdil Zelenskyj

Ukrajina obdržela první západní stíhací letouny F-16, na které čekala déle než dva roky, uvedl v neděli podle agentury AFP ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dodal ale, že jich není dost. Kyjev o stroje americké výroby žádal od začátku ruské invaze v únoru 2022. Slibuje si od nich, že ukončí ruskou převahu ve vzduchu, a Ukrajina tak lépe ochrání svá města a vojáky před neustávajícím ruským bombardováním.

Stíhačky F-16 vyrobila firma Lockheed Martin. Považují se za perlu v koruně rozsáhlého seznamu vojenského vybavení, které Ukrajina požaduje od svých podporovatelů ve snaze odrazit postup ruských sil na svém území.

„Uspořádali jsme stovky schůzek a jednání“ se spojenci, abychom získali tyto letouny a posílili protivzdušnou obranu země, a „často jsme v reakci na to slyšeli slova: je to nemožné,“ řekl Zelenskyj při slavnostním ceremoniálu na neznámém místě na Ukrajině.

Počet letounů, které Kyjev obdržel, Zelenskyj neprozradil, pouze uvedl, že je „nedostatečný“, stejně jako počet ukrajinských pilotů vyškolených na Západě pro létání a údržbu těchto letounů. Agentura Reuters napsala, že když mluvil, byly za ním nejméně čtyři stíhačky F-16.

Datum dodávky ani zemi, která tuto první várku dodala, Zelenskyj neuvedl. „Pozitivní je, že očekáváme další letouny F-16 a že spousta našich mužů je vycvičena,“ řekl ukrajinský prezident.

Zpravodajka ČT Darja Stomatová v pořadu Devadesátka ČT24 uvedla, že Ukrajina svedla o dodávky F-16 velkou bitvu. „Mluvilo se o tom, že tam docházelo k určitému zdržení, protože se objevovaly různé informace o tom, že se naráží třeba i na jazykovou bariéru v případě výcviku. Protože každý ten letoun je navázaný na konkrétního ukrajinského pilota, který se musel vyučit. A vyučit se za několik měsíců na F-16, je poměrně velmi odvážný krok pro Ukrajinu,“ popsala. Domnívá se, že stíhačky budou využity v rámci protivzdušné obrany.

Rusko útočí na základny, na kterých by se stroje F-16 mohly nacházet. Slíbilo, že je sestřelí, aby neovlivnily válku.

90′ ČT24: Zpravodajka ČT Darja Stomatová k situaci na Ukrajině (4. srpna 2024) (zdroj: ČT24)