Na Ukrajinu dorazily první F-16, píší agentury

Na Ukrajinu dorazily první stíhací letouny F-16, které zemi bránící se už třetím rokem rozsáhlé ruské vojenské agresi přislíbili spojenci Kyjeva z řad zemí Severoatlantické aliance. Napsaly to agentury Bloomberg a AP s odvoláním na své zdroje obeznámené se záležitostí. Počet dodaných letounů není jasný, podle Bloombergu je spíše menší. Kyjev přijetí strojů zatím nepotvrdil.

Ukrajinští činitelé žádají západní spojence o stroje americké výroby F-16 už dlouho, jsou podle nich nutné k tomu, aby pomohly zemi bránit před častými ruskými vzdušnými údery. Západ přistoupil k poskytnutí těchto bojových letadel Ukrajině váhavě, učinil tak po předchozích obavách, že vyzbrojení Ukrajiny pokročilými západními zbraněmi by dále eskalovalo válku s Ruskem, podotkla AP.

Na osm desítek letounů F-16 Ukrajině slíbily Belgie, Dánsko, Nizozemsko a Norsko, ale většina z nich bude zřejmě k dispozici až za několik let. Stejně jako v současné době není jasné, kolik F-16 už na Ukrajinu přiletělo, agentury neuvádějí ani to, které země je nyní Kyjevu dodaly.

Proti vzdušné převaze

Kolik stíhaček Kyjev obdrží letos, není jasné, ale nebude to víc než jedna letka, která čítá asi dvacet letounů, napsal před několika dny list The Washington Post (WP). Stíhačky pravděpodobně posílí ukrajinskou protivzdušnou obranu. Ukrajinští a západní představitelé podle listu upozornili, že letouny nejspíše nebudou mít okamžitý dopad na situaci na bojišti. Alespoň zpočátku se podle nich očekává, že nebudou létat blízko fronty.

Není jasné ani to, zda ukrajinští piloti, kteří v uplynulých měsících podstoupili výcvik u svých západních spojenců, budou moci bojové letouny okamžitě používat, nebo proces potrvá déle, citoval Bloomberg své zdroje. I když je zatím počet letounů malý, dodání letadel by podle této agentury mělo Kyjevu časem pomoci vybudovat kapacitu, která by mohla zasadit ránu ruské vzdušné převaze.

Stroje F-16 americké výroby jsou jednou z nejžádanějších položek Ukrajiny směrem k západním spojencům, kteří jí finančně i vojensky od února 2022 pomáhají bránit se proti rozsáhlé ruské invazi. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už dříve prohlásil, že Ukrajina potřebuje více než stovku letounů F-16, aby mohla bojovat s obrovským ruským letectvem. Kyjev odhaduje, že ruské letectvo disponuje až dvěma stovkami stíhaček.