TÉMA

Gubernátor

Rusko poslalo na 22 let do vězení chabarovského exgubernátora, jehož zatčení vyvolalo protesty

Na 22 let do vězení poslal ruský soud bývalého gubernátora Chabarovského kraje Sergeje Furgala, kterého úřady obžalovaly z objednání vražd podnikatelů a z pokusu o vraždu v letech 2004 až 2005. Furgal už dříve vinu odmítl. Jeho obhájci uvedli, že se proti rozsudku odvolají a budou usilovat o zproštění viny. Furgalovo zatčení před dvěma lety vyvolalo v Chabarovsku protesty.
10. 2. 2023|

Okupovanému Doněcku vládne bývalý cukrář, který přežil dva pokusy o atentát

Denis Vladimirovič Pušilin v září změnil post. Z lídra nikým neuznané „Doněcké lidové republiky“, která byla spoluovládána Ruskem, se v září po ilegální anexi stal guvernérem okupované Doněcké oblasti. Aktuálně interpretuje zisky i ztráty ruských okupačních sil a pravidelně se vyjadřuje k výměnám a osudu válečných zajatců zadržovaných na území, které Moskva svěřila do jeho správy.
14. 12. 2022|

České úřady se zajímají o bývalého guvernéra Darkina. Kvůli vztahům s Putinem i údajnému napojení na zločin

V Česku vznikne národní sankční seznam a úřady při jeho přípravě prověřují i možné napojení lidí na něm uvedených na organizovaný zločin. Podle zjištění České televize se to týká i někdejšího guvernéra z Vladivostoku Sergeje Darkina. Jeho rodina v Česku vlastní společnost obchodující s rybami a dva hotely v Praze.
22. 11. 2022|

Rusko dál stahuje síly k Ukrajině, uvedl Kyjev. Evakuace z oceláren Azovstal stále probíhají

Rusko by mohlo opět útočit na Ukrajinu z běloruského území. Varuje před tím generální štáb ukrajinské armády, který také upozorňuje na hrozbu provokací a na pokračující stahování ruských sil k ukrajinským hranicím. Podle Londýna usiluje Rusko o trvalou kontrolu nad Chersonskou oblastí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že ruská armáda se chystá na další početné ztráty. OSN odpoledne oznámila, že probíhá operace, jejímž cílem je evakuovat lidi z areálu oceláren Azovstal v Mariupolu, posléze informaci potvrdil i ukrajinský prezident a později rovněž ruské ministerstvo obrany. Evakuace obyvatel z ostatních částí města je přerušená do pondělních 08:00 (07:00 SELČ), uvedla městská rada Mariupolu. Další pomoc Ukrajině slíbil i německý kancléř Olaf Scholz.
1. 5. 2022Aktualizováno1. 5. 2022, 21:20|

Rusové volí gubernátory, poslance i městské rady. Vybírají z nabídky schválené režimem

Rusové začínají třídenní volbu gubernátorů, regionálních poslanců nebo zastupitelů městských rad. Ve hře je 77 tisíc postů. Komise odmítly řadu opozičních kandidátů, a na většině míst se tak bude rozhodovat pouze mezi stranami parlamentními nebo několika novými, které jsou podle politologů až na výjimky loajální Kremlu. Spokojenost s hlavní kremelskou stranou Jednotné Rusko i režimem Vladimira Putina přitom klesá hlavně kvůli stagnující ekonomice.
11. 9. 2020|

Tisíce Rusů demonstrovaly na podporu zadrženého chabarovského gubernátora

Desetitisíce obyvatel Chabarovska a dalších měst na ruském Dálném východě demonstrovaly na podporu zadrženého gubernátora Sergeje Furgala. Vadí jim postup moskevských úřadů ve Furgalově kauze a požadovali i odstoupení prezidenta Vladimira Putina. Proti padesátiletému chabarovskému gubernátorovi, který nepatří ke kremelské straně Jednotné Rusko, je vedeno vyšetřování pro podezření z organizace vražd podnikatelů v letech 2004 a 2005.
11. 7. 2020|