Okupovanému Doněcku vládne bývalý cukrář, který přežil dva pokusy o atentát

Horizont ČT24: Denis Pušilin (zdroj: ČT24)

Denis Vladimirovič Pušilin v září změnil post. Z lídra nikým neuznané „Doněcké lidové republiky“, která byla spoluovládána Ruskem, se v září po ilegální anexi stal guvernérem okupované Doněcké oblasti. Aktuálně interpretuje zisky i ztráty ruských okupačních sil a pravidelně se vyjadřuje k výměnám a osudu válečných zajatců zadržovaných na území, které Moskva svěřila do jeho správy.

Přežil dva pokusy o atentát. Začínal ve firmě Sladký život při prodeji cukrovinek. V roce 2011 se aktivně zapojil do aktivit společnosti MMM, která podle ukrajinského portálu Facenews fungovala jako takzvané pyramidové schéma, kdy lidé na nižších pozicích společnosti „dotovali“ ty výše v hierarchii. Pak se posunul do politiky a dnes patří k nejvýraznějším postavám mezi proruskými lídry na Ukrajině.

Pušilin si postupně, ruku v ruce s Kremlem, osvojuje právo jednat a vystupovat v klíčových otázkách ruských národních zájmů ve válce proti Ukrajině. Informuje mimo jiné o detailech výměny válečných zajatců.

Na čele Ruskem kontrolované a mezinárodně neuznávané doněcké administrativy je Pušilin už od roku 2014; i to mu vyneslo zápis na sankční seznam nejen Evropské unie, ale i Spojených států amerických a dalších západních zemí. Sám sebe přesto prezentuje se sebevědomím velkého státníka: „Jsme už dávno dospělí a ohledně Ukrajiny prostě nevěříme žádným iluzím. Ukrajina je zemí, se kterou se nedá vyjednávat, která není nezávislá.“

Do role státníka se Pušilin pasuje také v blízkosti frontových linií. Po ruské okupaci ukrajinského Mariupolu rozdával vlastní, doněcká vyznamenání, a to i vojákovi s neonacistickými insigniemi na uniformě.

Pro ukrajinské úřady je pak jednačtyřicetiletý rodák z východoukrajinské Makijivky hledanou osobou podezřelou ze spáchání série trestných činů – mimo jiné s cílem násilně změnit ústavní pořádek a uzurpovat moc.