Bělgorodská oblast čelila dronům, uvedl gubernátor. Hranici mají střežit zvláštní teritoriální jednotky

Ruská Bělgorodská oblast v noci na středu čelila četným útokům bezpilotních letounů, uvedl místní gubernátor Vjačeslav Gladkov. Do oblasti na začátku týdne pronikly z Ukrajiny ozbrojené skupiny, Moskva ale tvrdí, že se je podařilo vytlačit. Není jasné, zda se v místech stále bojuje. Vpád z Ukrajiny by podle analytiků mohl donutit Kreml odeslat část vojáků z přední linie před připravovanou protiofenzivou Kyjeva a oslabit ruskou obranu. Moskva navíc ve středu ohlásila, že odrazila útok bezpilotních plavidel na ruskou loď Ivan Churs u Bosporského průlivu. Z akce viní Kyjev.

„Dnes v 5:30 se ukrajinské ozbrojené síly neúspěšně pokusily zaútočit třemi bezpilotními motorovými čluny na loď Ivan Churs Černomořské flotily, která plnila úkoly k zajištění bezpečného provozu plynovodů Turkish Stream a Blue Stream ve výlučné ekonomické zóně Turecké republiky,“ prohlásil podle agentury TASS mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

„Všechny nepřátelské čluny byly zničeny palbou z běžných zbraní ruské lodi 140 kilometrů severovýchodně od Bosporského průlivu,“ uvedl dále Konašenkov a dodal, že Ivan Churs pokračuje v plnění svých úkolů. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné bezprostředně nezávisle ověřit. Kyjev se zatím k obvinění nevyjádřil.

Vznik teritoriálních obranných jednotek

Ruská Bělgorodská oblast mezitím hlásí další údery. „Noc nebyla úplně klidná. Zaznamenali jsme četné dronové útoky. O velkou část z nich se postaraly systémy vzdušné obrany,“ uvedl Gladkov. Bezpilotní letouny podle něj poškodily auta a obytné i kancelářské budovy, obešly se ale bez obětí.

V Grajvoronském okrese, který přímo sousedí s Ukrajinou a kde se v pondělí bojovalo, je podle gubernátora poškozený plynovod a hoří zde menší požár.

Gladkov později podle ruskojazyčného webu stanice BBC informoval o vytvoření jednotek teritoriální obrany, které mají pomoci se střežením hranice s Ukrajinou. Jedná se o sedm praporů územní obrany o síle asi tří tisíc lidí, píše BBC. „Nyní hledáme právní základ, abychom v případě potřeby nepřítele odrazili,“ sdělil gubernátor, podle něhož se územní obrana cvičí od listopadu loňského roku, avšak nemá zbraně. Potřeba vyzbrojit jednotky podle něj vznikla po pondělním útoku.

Bělgorodská oblast na hranicích s Ukrajinou se v pondělí stala dějištěm ozbrojených střetů, které podle ruských úřadů vyvolal vpád ukrajinských „sabotážních skupin“. Podle Kyjeva i médií do oblasti pronikli Rusové z oddílů legie Svoboda Rusku a Ruského dobrovolnického sboru bojujícího na straně Ukrajiny.

Záběry zveřejněné skupinami, které se prohlašují za ruské osvobozenecké organizace, ukazují přesuny maximálně desítek ozbrojenců. Rusové nicméně popisují masivní invazi z ukrajinské strany včetně tanků. „Lidem sebrali telefony i automobily. Z nich budovali barikády. Civilistům vzali doklady. Je tu hodně zraněných,“ tvrdí člen obecní rady v Grajvoronu Gennadij Bondarev.

Ruská média, která na místo dorazila ve velkém počtu, zveřejňují fotografie údajně zabitých útočníků a výpovědi místních, kteří popisují extrémně tvrdé boje. Zcela zničeno mělo být až 500 domů. Publikované záběry ale s prohlášeními příliš nekorespondují. „Nejdřív stříleli z ručních zbraní, pak z minometů, a nakonec jsem slyšel kulomety. Co tu bydlím, nic takového jsem ještě nezažil,“ uvedl jeden z obyvatel ruského pohraničí.

Podle bývalého velitele amerických sil v Evropě Marka Hertlinga šlo o úspěšný překvapivý úder následovaný rychlým stažením. „Zaskočili ruské pohraničníky i armádu, vyděsili ruské civilisty, vyslali vzkaz Putinovi, dostali se daleko s nevelkými ztrátami a donutili ruské síly k přesunům,“ uvedl v tweetu.

Kreml uvedl, že použití vojenské techniky západní výroby proukrajinskými bojovníky, kteří pronikli do Bělgorodské oblasti, odpovídá rostoucímu zapojení Západu do konfliktu na Ukrajině. Spekulace o tom, že na ruském území se objevily americké vozy Humvee, momentálně Spojené státy prošetřují.

Události: Úřady ruské Bělgorodské oblasti na hranicích s Ukrajinou hlásí útoky dronů (zdroj: ČT24)

Zatímco Rusko v úterý oznámilo, že diverzanty zahnalo zpátky za hranice, ruští dobrovolníci na sociálních sítích uváděli, že v Bělgorodské oblasti dál bojují. Zprávy z bojiště nelze nezávisle ověřit.

„Budeme na podobné akce ukrajinských bojovníků i nadále okamžitě a mimořádně tvrdě reagovat,“ prohlásil ve středu podle ruské státní agentury RIA Novosti ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Přeshraniční útoky mohou oslabit ruskou obranu

Útok z Ukrajiny do západního pohraničí Ruska by podle vojenských analytiků mohl donutit Kreml odeslat část vojáků z přední linie před připravovanou velkou protiofenzivou Kyjeva a zasadit Moskvě psychologickou ránu. Píše o tom agentura Reuters.

Přestože Kyjev popírá jakoukoli roli v tomto výpadu, největší přeshraniční nájezd z Ukrajiny od zahájení ruské invaze před 15 měsíci byl podle expertů téměř jistě koordinován s ukrajinskými ozbrojenými silami, které se připravují na pokus znovu získat území obsazená Ruskem, píše Reuters.

„Ukrajinci se snaží roztáhnout Rusy do různých směrů, aby otevřeli mezery (v ruské obraně). Rusové jsou nuceni vyslat posily (do pohraničí),“ řekl analytik Neil Melvin z britského ústavu Royal United Services Institute (RUSI), což je analytické středisko zaměřené na výzkum obrany.

Ukrajina tvrdí, že chystá velkou protiofenzivu, aby osvobodila okupovaná území. Rusko ale vybudovalo rozsáhlá opevnění v okupované části východní a jižní Ukrajiny a ruské síly jsou zde v pohotovosti.

Vpád se odehrál daleko od epicentra bojů ve východoukrajinské oblasti Donbas, asi 160 kilometrů od fronty v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. „Rusové na to budou muset reagovat a rozmístit tam vojáky – pak mít spoustu vojáků v celém pohraničí, i když tam nemusí Ukrajinci vpadnout,“ míní Melvin.

Akce protikremelských Rusů

Kyjev uvedl, že útok podnikli ruští občané, a tak vše pokládá za vnitřní ruské spory. K odpovědnosti se přihlásily dvě skupiny působící na Ukrajině – Ruský dobrovolnický sbor (RDK) a legie Svoboda Rusku (LSR). Tyto skupiny vznikly během ruské invaze a přilákaly do svých řad ruské dobrovolníky, kteří chtěli bojovat proti své vlastní zemi po boku Ukrajiny a svrhnout prezidenta Vladimira Putina.

Šéf poradenské společnosti Mayak Intelligence se sídlem v Londýně a autor několika knih o ruské armádě Mark Galeotti uvedl, že tyto dvě skupiny tvoří protikremelští Rusové sahající v politických postojích od liberálů a anarchistů po neonacisty. „Doufají, že mohou nějakým malým způsobem přispět k pádu Putinova režimu. Ale zároveň si musíme uvědomit, že to nejsou nezávislé síly. Jsou řízeny ukrajinskou vojenskou rozvědkou,“ upozornil. 

Mluvčí politického křídla LSR Alexej Baranovskij řekl Reuters, že nemůže sdělit počet bojovníků zapojených do operace, ale že legie má celkem čtyři prapory. Baranovskij popřel, že by legie utrpěla těžké ztráty, a protichůdné ruské tvrzení odmítl jako dezinformaci. Řekl, že jednotka byla součástí ukrajinské mezinárodní legie, a tedy je součástí ukrajinských ozbrojených sil, popřel však, že by invaze byla koordinována s ukrajinskými úřady.

„Jsou to první kroky k hlavnímu cíli – svržení Putinova režimu za pomoci ozbrojených sil. Nejsou k tomu žádné jiné alternativy,“ řekl.

Podle Galeottiho vpád vypadal jako operace „formující“ ukrajinské bojiště před plánovanou protiofenzivou Kyjeva. „Toto je opravdu šance udělat dvě věci. Jedna je otřást Rusy, znepokojovat je možností povstání jejich vlastních lidí. A zadruhé donutit Rusy, aby rozptýlili své jednotky,“ řekl. Operace podle Melvina také posloužila k posílení morálky na Ukrajině.