V ruské Bělgorodské oblasti došlo ke střetům, Kyjev mluví o akci ruských partyzánů

Události ČT: situace u Bachmutu a v ruské Belgorodské oblasti (zdroj: ČT24)

Ruská Belgorodská oblast, která hraničí s Ukrajinou, zavedla podle tamních úřadů režim protiteroristické operace. Pojí se s ním speciální opatření a dočasná omezení. Zpráva přichází poté, co v místě došlo k bojům. Oblast hlásila ostřelování, osm lidí je prý zraněných. Kreml během dne tvrdil, že do regionu pronikly ukrajinské diverzní skupiny. Kyjev spojitost s událostmi v Belgorodské oblasti odmítl. Na několika místech podle něj měla zaútočit legie Svoboda Rusku, což jsou Rusové bojující na straně Kyjeva. Informace však nelze nezávisle ověřit.

Podle ruskojazyčného serveru BBC a agentury Unian se terčem ostřelování stala mimo jiné vesnice Kozinka, která leží přímo u hraničního přechodu mezi oběma bojujícími zeměmi. Na sociálních sítích se objevily neověřené záběry Kozinky, kde z některých domů stoupá kouř.

Podle Unianu město Belgorod hlásilo rozsáhlý útok bezpilotních letounů a ruské oblastní úřady zničení jednoho z hraničních přechodů, patrně toho, který je na záběrech z Kozinky. Leží zhruba na půlce cesty podél hranice mezi ukrajinskými městy Charkov a Sumy.

Vojenskou aktivitu zaznamenal i ukrajinský kanál na Telegramu Skrinka Pandory, který zveřejnil video údajně ukrajinských tanků, které podle něj překročily hranici s Ruskem. Na jiných videích jsou vrtulníky nad Bělgorodskou oblastí. Záběry nelze nezávisle ověřit.

Další videa ukazovala například pohyb vojáků v ulicích s popiskem, že se jedná o místa na ruské straně hranice. S odkazem na nejmenované zdroje stejnou aktivitu v Bělgorodské oblasti hlásí i některé ruské kanály, podle kterých ukrajinské průzkumné jednotky bojují u pohraniční obce Dronovka dvacet kilometrů severně od Kozinky.

Rusko tvrdí, že jde o ukrajinskou diverzi

Guvernér Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov tvrdí, že ukrajinští vojáci z jednotek, které mají na starosti průzkum a sabotáž, vstoupili na území Grajvoronského rajonu, který leží na hranicích s Ukrajinou. „Ozbrojené síly Ruské federace společně s pohraničníky, národní gardou a (tajnou službou) FSB podnikají opatření nutná ke zničení nepřítele,“ uvedl na sociální síti Telegram.

Ostřelování podle Gladkova kromě toho zasáhlo ve městě Grajvoron tři rodinné domy a ve vedlejší vesnici školku. Informační kanál Shot na platformě Telegram s odkazem na svůj zdroj napsal, že ruské složky zabily 39 „diverzantů“.

Ruské ministerstvo obrany, FSB a pohraniční stráž o „pokusu o vpád ukrajinských sabotérů do Bělgorodské oblasti“ informovaly ruského vůdce Vladimira Putina, řekl agentuře TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Ruské síly pracují na tom, aby ukrajinské průzkumné jednotky z území Ruské federace vytlačily a zničily je,“ uvedl Peskov, podle kterého jde o snahu odvrátit pozornost od situace ve východoukrajinském městě Bachmut. Rusko tvrdí, že Bachmut dobylo, Kyjev uvádí, že se o město stále bojuje.

Bělgorodská oblast zavádí režim protiteroristické operace, s nímž se pojí speciální opatření a dočasná omezení, oznámil Gladkov. Místní správa podle něj také zorganizovala evakuaci obyvatel z příhraničního Grajvoronského okresu.

Mezi zvláštní opatření podle Gladkova patří například kontroly dokladů občanů nebo možnost nařídit ukončení činnosti „nebezpečným podnikům a organizacím, které používají výbušné, radioaktivní, chemické nebo biologické nebezpečné látky“. Portál Meduza připomněl, že podle ruských zákonů režim například také dává úřadům možnost dočasně přesunout obyvatelstvo, kontrolovat jeho telefonní rozhovory nebo omezit dopravu.

K akci se hlásí ruské protirežimní skupiny

K akci se přihlásila ruská protirežimní skupina Ruský dobrovolnický sbor, jejíž bojovníci tvrdí, že bojují na straně Ukrajiny, a další podobná skupina legie Svoboda Ruska. Ruský dobrovolnický sbor uvedl, že plní bojové úkoly na území Ruské federace, a legie Svoboda Ruska vyzvala obyvatele ruských pohraničních oblastí, aby zůstali doma a „nevzdorovali“, uvedla Ukrajinska pravda.

Legie Svoboda Ruska a Ruský dobrovolnický sbor okolo druhé hodiny místního času (13:00 SELČ) oznámily, že „osvobodily“ Kozinku a vešly do nedaleké obce Grajvoron.

„Chceme, aby naše děti vyrůstaly v míru a byly svobodnými lidmi,“ uvádí mimo jiné legie Svoboda Ruska. „Buďte odvážní a nebojte se, neboť se vracíme domů. Rusko bude svobodné.“

Ukrajina: Jde o akci ruských občanů

Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrej Jusov označil události v Bělgorodské oblasti za vytváření „bezpečnostní zóny“ na ochranu Ukrajinců s tím, že operaci provádějí výhradně ruští občané.

„Ano, Ruský dobrovolnický sbor a legie Svoboda Ruska, které sestávají z občanů Ruské federace, zahájily operaci s cílem osvobodit tato území Bělgorodské oblasti od takzvaného Putinova režimu a zatlačit nepřítele zpět s cílem vytvořit určitou bezpečnostní zónu na ochranu ukrajinského civilního obyvatelstva,“ citovala ho ukrajinská média.

Podobně se podle serveru Suspilne vyjádřila samotná legie Svoboda Ruska, která sdělila, že jejím cílem je vytvořit v ruském příhraničí „demilitarizovanou zónu“. „Situace je složitá, legie a Ruský dobrovolnický sbor vytvářejí demilitarizovanou zónu na hranici s Ruskou federací, aby (ruské síly) nemohly Ukrajinu ostřelovat,“ uvedla tisková služba skupiny.

Zapojení Kyjeva na Twitteru odmítl také Mychajlo Podoljak z kanceláře ukrajinského prezidenta, podle kterého „Ukrajina události v Bělgorodské oblasti se zájmem sleduje a studuje situaci, nemá s ní ale nic společného“. „Neoficiální partyzánské skupiny se skládají z ruských občanů.“

Procházková: Akci koordinuje Ukrajina

Mezi oběma skupinami, které se k operaci přihlásily, existují rozdíly, jak vysvětlila novinářka z Deníku N Petra Procházková. 

„Ruský dobrovolnický korpus vznikl loni v létě a jsou to občané Ruska, kteří se přihlásili ke společnému boji po boku ukrajinské armády proti ruskému agresorovi. Legionáři ze Svobody Ruska mohou být i bývalí ruští váleční zajatci a mají větší ambice osvobozovat Rusko jako takové, nikoliv Ukrajinu. Ale tato operace vypadá, že je jejich společná,“ popsala ve vysílání ČT24.

Petra Procházková hovořila o propuštění Prataseviče a situaci v Belgorodské oblasti (zdroj: ČT24)

Ruské oddíly podle ní nefungují autonomně. „Ačkoliv Kyjev se k nim nehlásí a ukrajinská strana několikrát zdůraznila, že to není její akce, že je to akce ruských občanů, tak je to zcela určitě přísně koordinováno jak generálním štábem ukrajinské armády, tak ukrajinským politickým establishmentem,“ dodala Procházková.

Ruský dobrovolnický sbor se v březnu přihlásil k operaci v ruské pohraniční Brjanské oblasti. Kyjev akci tehdy označil za ruskou provokaci.