TÉMA

Belgorodská oblast

Zničili jsme výkonnou radarovou stanici na západě Ruska, tvrdí Ukrajinci

Ukrajinským silám se podařilo zničit výkonnou radarovou stanici na západě Ruska, která monitorovala oblohu nad Ukrajinou a měla dosah 700 kilometrů do ukrajinského vnitrozemí, sdělila několika ukrajinským médiím anonymně ukrajinská tajná služba SBU. Podobná tvrzení nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Mezitím Ukrajinci uvádějí, že nedostatek munice jim zabraňuje v důkladné obraně a žádají Západ, aby jí poskytl další zbraně i střelivo.
16. 4. 2024|

Rusko tvrdí, že čelilo útoku dronů, tři lidé zemřeli. Zásahy bezpilotními letouny hlásí i Ukrajina

Rusko v noci na neděli čelilo rozsáhlému útoku dronů, z nichž se 35 nad osmi různými regiony podařilo zničit, informovala ráno agentura TASS s odvoláním na ministerstvo obrany. Při úderu v Krasnodarském kraji zemřel jeden člověk a ve zdejší rafinerii ve Slavjansku vypukl požár. V Bělgorodské oblasti podle tamního gubernátora Vjačeslava Gladkova zemřela šestnáctiletá dívka, následně informoval o druhém mrtvém. Útoky bezpilotními letouny jsou hlášeny i z Moskvy, kde se ale podle starosty Sergeje Sobjanina obešly bez následků. Úřady ale oznámily, že kvůli útokům byl omezen provoz na tamních letištích. Útoky hlásí i Ukrajina, která podle agentury Ukrinform sestřelila nad Oděskou a Mykolajivskou oblastí čtrnáct dronů.
17. 3. 2024Aktualizováno17. 3. 2024, 16:28|

Kyjev ohlásil zasažení a potopení ruské hlídkové lodi u Krymského mostu

Ukrajině se v noci na úterý podařilo pomocí mořských dronů zničit ruskou hlídkovou loď Sergej Kotov v Černém moři, oznámila ukrajinská vojenská rozvědka s tím, že šlo o operaci jedné z jejích speciálních jednotek. Informace o potopení lodi se podle agentury Unian objevila i na ruských proválečných účtech na platformě Telegram. Oficiálně zatím Rusko zprávu nekomentovalo.
5. 3. 2024|

Rusko tvrdí, že vytlačilo útočníky od Bělgorodu. Podle nich ale akce pokračuje

Západoruská Bělgorodská oblast zrušila režim protiteroristické operace, který zavedla v pondělí v souvislosti s bojem proti jednotkám, které na její území pronikly z Ukrajiny. Informoval o tom gubernátor Vjačeslav Gladkov. Ruské ministerstvo obrany už dříve uvedlo, že se ruským silám podařilo zpátky na Ukrajinu zatlačit zbytky jednotek, které do oblasti pronikly v pondělí. Přes sedmdesát bojovníků podle něj „bylo zlikvidováno“.  Velitel jedné z útočících skupin ale tvrdí, že akce pokračuje. Ve válečných podmínkách nelze taková tvrzení bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 17:04|

V ruské Bělgorodské oblasti došlo ke střetům, Kyjev mluví o akci ruských partyzánů

Ruská Belgorodská oblast, která hraničí s Ukrajinou, zavedla podle tamních úřadů režim protiteroristické operace. Pojí se s ním speciální opatření a dočasná omezení. Zpráva přichází poté, co v místě došlo k bojům. Oblast hlásila ostřelování, osm lidí je prý zraněných. Kreml během dne tvrdil, že do regionu pronikly ukrajinské diverzní skupiny. Kyjev spojitost s událostmi v Belgorodské oblasti odmítl. Na několika místech podle něj měla zaútočit legie Svoboda Rusku, což jsou Rusové bojující na straně Kyjeva. Informace však nelze nezávisle ověřit.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 22:05|

Rusko tu mělo být navždy. Ukrajinští kolaboranti utíkají v šoku z rychlé protiofenzivy

Ukrajinci na okupovaných územích slýchali, že Rusko tam bude navždy. Leckteří se rozhodli pro kolaboraci. V reakci na nedávnou úspěšnou ukrajinskou ofenzivu v Charkovské oblasti však nyní prchají za hranice v obavě z pomsty. Reportáž zveřejnil deník The Guardian.
15. 9. 2022|

Moskva chce Donbas vylidnit, řekl Zelenskyj. Letiště v Oděse podle úřadů zasáhla ruská raketa

Cílem ruských vojenských útoků na Donbase je oblast zcela zničit a vylidnit, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj hrozí, že oblast skončí jako těžce obléhaný Mariupol. Terčem útoků se podle ukrajinské armády stala i startovací dráha letiště v Oděse. Moskva tvrdí, že letectvo během soboty zabilo přes dvě stovky ukrajinských vojáků a zničilo 23 obrněných vozidel, informovala agentura Reuters s odkazem na prohlášení armády. Představitel Pentagonu agentuře AP řekl, že ruská operace má ve srovnání s původní představou Moskvy skluz. Francie zesílí vojenskou a humanitární pomoc, slíbil prezident Emmanuel Macron Zelenskému. Další podporu přislíbil i britský premiér Boris Johnson.
30. 4. 2022Aktualizováno30. 4. 2022, 23:09|