Kyjev ohlásil zasažení a potopení ruské hlídkové lodi u Krymského mostu

Ukrajině se v noci na úterý podařilo pomocí mořských dronů zničit ruskou hlídkovou loď Sergej Kotov v Černém moři, oznámila ukrajinská vojenská rozvědka s tím, že šlo o operaci jedné z jejích speciálních jednotek. Informace o potopení lodi se podle agentury Unian objevila i na ruských proválečných účtech na platformě Telegram. Oficiálně zatím Rusko zprávu nekomentovalo.

„Ruská Černomořská flotila je symbolem okupace. Na ukrajinském Krymu pro ni není místo,“ okomentoval v úterý ráno zprávu o zničení dalšího ruského plavidla šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak.

Útok se podle oznámení rozvědky odehrál u Kerče na ukrajinském poloostrově Krym, který od roku 2014 okupuje Rusko. Loď je podle ukrajinských médií 94 metrů dlouhá, koncipována pro 80 členů posádky a je vybavena mimo jiné radarovým komplexem s dosahem 300 kilometrů, kanónem AK-176 a protiletadlovým raketovým systémem. Rusko má dohromady čtyři plavidla, jako je Sergej Kotov, uvedla stanice BBC. 

Podle mluvčího ukrajinské rozvědky Andrije Jusova Rusko loď Sergej Kotov dříve použilo k útokům na ukrajinský Hadí ostrov. Ukrajinské síly se o její zničení pokusily několikrát.

Agentura Unian zveřejnila videozáznam, který podle ní zachycuje zkázu plavidla. Uvedla také, že někteří ruští prováleční blogeři v reakci na zprávy o zničení lodi vyjadřovali obavy nad tím, jak rychle ruská Černomořská flotila v bojích s ukrajinskými silami přichází o svá plavidla.

Ukrajina za dva roky plnohodnotné ruské invaze potopila nebo vážně poškodila přibližně dvě desítky ruských válečných lodí, uvedla dříve stanice Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda. To podle stanice představuje asi třetinu celé Černomořské flotily, která bez započítání člunů pobřežní hlídky s malým ponorem nebo pomocných plavidel čítá asi 74 lodí.

Útok na ruskou loď Sergej Kotov (zdroj: Reuters/Ukrajinské ministerstvo obrany)

Drony nad Ukrajinou a hořící ruský sklad ropy

Ukrajinským silám se v noci podařilo zničit i 18 z 22 dronů, kterými Rusko útočilo na Ukrajinu, uvedla agentura Unian. Drony byly podle oznámení ukrajinského letectva zničeny nad Oděskou oblastí na jihu Ukrajiny.

V ruské Bělgorodské oblasti v úterý ráno po útoku dronu vzplály rezervoáry v ropném skladu, uvedla ruská státní tisková agentura RIA Novosti. Jednalo se o operaci ukrajinské vojenské rozvědky, napsal server Ukrajinska pravda s odvoláním na svůj zdroj z tajné služby. Gubernátor ruské Kurské oblasti, která stejně jako bělgorodský region hraničí s Ukrajinou, pak informoval o útoku na železniční stanici Gluškovo. Útok, který připsal Ukrajině, podle něj nikoho nezranil, způsobil ale požár.

Situaci na frontě probírali ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov a hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem, sdělilo v pondělí večer ukrajinské ministerstvo obrany. „Pracujeme na zajištění potřeb ukrajinské armády a navyšování jejích schopností,“ uvedl v této souvislosti resort.