Dronový útok Ruska patří k největším od začátku invaze, uvedl Kyjev

Rusko v noci na středu podniklo jeden z nejrozsáhlejších dronových útoků na Ukrajinu od začátku války, uvedlo ukrajinské letectvo, podle kterého Rusko vyslalo 89 bezpilotních letounů. Všechny drony podle vojáků sestřelila protivzdušná obrana. Zatím nejsou hlášeny žádné škody ani oběti, tyto informace ale ukrajinské úřady upřesňují.

„Šlo již o sedmý útok nepřátelských bezpilotních letounů na Kyjev za červenec. Pokud jde o počet dronů, byl to pro hlavní město nejrozsáhlejší útok v roce 2024,“ uvedl předseda městské správy Serhij Popko. Protiletecký poplach v Kyjevě, na střední a východní Ukrajině začal kolem v úterý v 22:00 středoevropského času, varování před hrozícími dronovými útoky platilo na různých místech i ve středu ráno.

Ruské tiskové agentury s odvoláním na válečné zpravodaje na Ukrajině informovaly, že cílem útoků se stalo několik vojenských letišť a vojenských skladů na různých místech na Ukrajině. Tyto zprávy nelze nezávisle ověřit, podotýká agentura Reuters.

Nad Dněpropetrovskou oblastí protivzdušná obrana sestřelila šest ruských dronů, informoval šéf správy tohoto regionu Serhij Lysak. Na některé obce ruská armáda útočila také s nasazením dělostřelectva. Nikomu se nic nestalo a hlášeny jsou jen menší materiální škody.

Jeden člověk ve středu zemřel na předměstí Chersonu na pravém břehu Dněpru, který z druhé strany řeky ostřelovala ruská armáda. Záchranáři jeho tělo našli v troskách zničené budovy, uvedl šéf Chersonské oblasti Roman Mročko. Ještě jedna žena je zraněná.

Drony nad Ruskem

Ministerstvo obrany v Moskvě podle ruské státní agentury TASS uvedlo, že ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila několik dronů nad Belgorodskou oblastí sousedící s Ukrajinou. Ruský telegramový kanál Astra informuje, že ve městě Šebekino nedaleko hranic po ostřelování hoří několikapatrový obytný dům. Zda se někomu něco stalo, není jasné.

V Kurské oblasti po útoku ukrajinského dronu vypukl požár „na jednom z objektů“, uvedl bez dalších podrobností Alexej Smirnov, gubernátor tohoto regionu u hranic s Ukrajinou.

Vzájemné dronové nálety se staly pravidelnou součástí války, kterou v únoru 2022 rozpoutalo Rusko vpádem svým vojsk na ukrajinské území. Moskva od podzimu téhož roku podniká pravidelné údery na ukrajinskou energetickou infrastrukturu i města a civilní cíle. Ruské příhraniční oblasti pak uvádějí, že čelí útokům dronů z Ukrajiny.