Svědci hlásí z Krymu exploze. Ukrajina potvrdila útok na ruskou základnu

Po vzdušném útoku vypukl požár na vojenském letišti Saky v Novofedorivce na Krymu, zasažen byl sklad s municí, píše místní proukrajinský telegramový kanál Krymskyj veter. Svědci hlásili četné exploze v různých částech Ruskem okupovaného poloostrova. Moskva tyto zprávy nekomentovala, Kyjev později útok na základnu Saky potvrdil. Tvrzení válčících stran nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Vedení ukrajinské armády v posledních dnech oznámilo, že Kyjev má tajný plán, jak osvobodit Krym.

„V noci na pátek došlo na Krymu k útoku na leteckou základnu (Saky), odkud byly hlášeny výbuchy,“ hlásila ráno z Ukrajiny zpravodajka ČT Darja Stomatová. Exploze slyšeli i obyvatelé Simferopolu, napsal server RBK-Ukrajina. Viděli podle něj také hasičské vozy a sanitky mířící směrem k letecké základně Saky.

Kyjev později úder potvrdil. „Jedná se o jedno z operačních letišť, které Rusko používá ke kontrole vzdušného prostoru, zejména oblasti Černého moře, a k zahajování leteckých úderů na ukrajinské území,“ uvedlo na Facebooku velení ukrajinské armády.

Zpravodajka ČT Stomatová o plánu Ukrajiny na opětovné získání Krymu (26. července 2024) (zdroj: ČT24)

Ruský portál Astra mezitím s odkazem na své zdroje napsal, že letiště Saky se stalo terčem útoku čtyř střel dlouhého doletu ATACMS, z nichž dvě se mělo povést sestřelit. Také on se zmiňuje o zásahu munice a požáru. Zranění utrpěli dva vojáci, uvedl portál, podle něhož jedna ze střel zasáhla místo, kde je umístěna ruská protivzdušná obrana, a zničila radar.

Moskvou dosazený gubernátor přístavu Sevastopol Michail Razvožajev v noci informoval o leteckém poplachu nad městem a následně o jeho odvolání, napsal portál Kommersant.

Ruské ministerstvo obrany pak ve svém pravidelném ranním hlášení oznámilo zničení šesti ukrajinských bezpilotních letounů nad dvěma ruskými regiony – Rostovskou a Kurskou oblastí. Krym ale nezmiňuje, uvedla ruská agentura TASS.

Generál ve výslužbě Šedivý o ukrajinských útocích na ruské cíle na Krymu (zdroj: ČT24)

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky Jiří Šedivý v rozhovoru pro ČT mimo jiné řekl, že útok měl omezit schopnosti ruského letectva, které provádí údery na území Ukrajiny. „Není to ale jediné letiště, které bylo doposud napadeno. Myslím si, že je zcela zřejmé, že Ukrajinci systematicky útočí na všechna letiště, která Rusové používají,“ poznamenal.

Ruský ústup na moři

Krym je pro ruskou armádu důležitým logistickým uzlem. „Z vojenského hlediska je víceméně výchozím bodem pro podporování jižního křídla ruských vojsk a jsou z něj prováděny i letecké údery, což znamená pro Ukrajince poměrně velký problém. Přes Krym jsou rovněž vedeny zásobovací linie, které z velké části Rusové stále používají,“ vysvětlil Šedivý a doplnil, že Ukrajinci se dle jeho názoru snaží o omezení této role Krymu, nikoli o jeho opětovné získání.

Ukrajinské vzdušné údery a útoky bezposádkových námořních plavidel v poslední době přiměly ruskou Černomořskou flotilu k přesunu téměř všech svých bojeschopných válečných lodí z Krymu na jiná místa a Sevastopol se coby hlavní základna flotily stal neefektivní, uvedlo dříve ukrajinské námořnictvo.

Podle čtvrteční zprávy se Rusové stáhli už i z Azovského moře a hlavní základnu má jejich flotila nyní v Novorossijsku. Ukrajinský generální štáb před pár dny uvedl, že obránci v ruském přístavu Kavkaz v Kerčském průlivu vážným způsobem poškodili poslední ze tří železničních trajektů obstarávajících spojení mezi Ruskem a Krymem, který je pro ruské síly významnou logistickou oblastí.

„Pevnost Krym“

Šéf ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj v nedávném rozhovoru pro Guardian zmínil tajný plán Kyjeva na osvobození Krymu. Stomatová připomněla, že Ukrajinci se loni při letní protiofenzivě pokusili o postup směrem na Robotyne, Tokmak a Melitopol a již v té době se hovořilo o tom, že se pokusí dostat až ke Krymu a odříznout ruské jednotky ze západní strany.

„Někteří západní experti zmiňují, že by se Syrskyj měl spíše než na pozemní boje třeba na Donbasu soustředit právě na Krym. Ukrajinci používají velmi netradiční taktiku, která může být pro Rusy překvapivá, zároveň ale záleží na kapacitách a schopnostech Ukrajinců, protože Krym je v podstatě pevnost, je to skalnatý poloostrov, takže je otázkou, jestli se Ukrajincům vůbec podaří tam proniknout a započít větší akci,“ poznamenala zpravodajka ČT.

Rusové cílí na energetiku

Ukrajinské letectvo zároveň v pátek ráno informovalo o sestřelení dvaceti z celkových 22 ruských dronů během noci nad Chersonskou, Sumskou, Žytomyrskou a Černihivskou oblastí. Invazní armáda podle něj vyslala na napadenou zemi také balistickou střelu Iskander-M.

O osudu nesestřelených vzdušných zbraní se Kyjev nezmiňuje, server Ukrajinska pravda nicméně píše, že ruské drony zasáhly infrastrukturní zařízení a studentskou ubytovnu ve městě Nižyn v Černihivské oblasti, přičemž jeden civilista utrpěl zranění. Odkazuje se přitom na šéfa regionální správy.

Rusové podle Ukrajinské pravdy zaútočili také na zařízení energetické společnosti Ukrenerho v Černihivské a Žytomyrské oblasti, což způsobilo výpadky v dodávkách elektřiny v řadě domácností.