Ruská ponorka šla ke dnu, tvrdí Ukrajinci

Ukrajinská armáda oznámila, že u okupovaného poloostrova Krym potopila ruskou ponorku a poškodila protiraketový systém S-400 ruské armády. V noci zachvátil požár ruské vojenské letiště Morozovsk v Rostovské oblasti. Podle svědků pravděpodobně hořel muniční sklad nebo nádrže s pohonnými hmotami. Na jiných místech v západním Rusku vzplály zásobníky s ropou. Podle ruských úřadů nejsou žádné oběti na životech, údery připisují ukrajinským dronům. Ukrajina i Rusko hlásí, že v noci sestřelily nad svým územím desítky nepřátelských dronů.

Ukrajinská armáda v pátek zasáhla a potopila v sevastopolském přístavu ruskou ponorku Rostov na Donu. Tato ponorka třídy Kilo byla schopna odpalovat střely Kalibr, uvedl ukrajinský generální štáb.

Ponorka v polovině září 2023 utrpěla značné škody v důsledku ukrajinského raketového útoku. V sevastopolském přístavu ji ruská armáda opravovala a testovala. Cena ponorky se odhaduje na 300 milionů dolarů (7 miliard korun), prohlásilo ukrajinské velení.

Ukrajinská armáda v pátek u Krymu útočila také na ruský protiraketový systém S-400 a značně poškodila jeho čtyři odpalovače. Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo Krym v roce 2014.

Ukrajinci od začátku ruské plnohodnotné invaze útočí na Krym poměrně často a velitel ukrajinského námořnictva nedávno uvedl, že tyto údery přiměly ruskou Černomořskou flotilu k přesunu téměř všech jejích bojeschopných válečných lodí z okupovaného poloostrova na jiná místa a Sevastopol se jako hlavní základna flotily stává neefektivní.

Vzplály sklady

Ruské ministerstvo obrany na Telegramu informovalo o ukrajinském útoku bezpilotními letouny a hlásí zachycení a zničení 36 dronů nad Rostovskou, 17 nad Orelskou, devět nad Belgorodskou, osm nad Kurskou, dva nad Rjazaňskou, jeden nad Voroněžskou oblastí a po jednom bezpilotním letounu nad Krasnodarským krajem a nad Azovským mořem.

Ruský server Kommersant upozornil například na hlášení gubernátora Rostovské oblasti Vasilije Golubeva, podle něhož v jeho regionu útočilo 55 dronů, přičemž nikdo podle něj nebyl zraněn. Na dvou místech vzplály sklady, ale co v nich bylo, gubernátor neupřesnil. V Orelské oblasti dva drony zasáhly podle tamních úřadů bytový dům, nikdo nebyl zraněn. V Belgorodské oblasti se ozvala exploze v jedné z nádrží ve skladu s pohonnými hmotami, uvedl tamní gubernátor Vjačeslav Gladkov.

Ruský telegramový kanál Astra informoval mimo jiné o útoku drony na vojenské letiště Morozovsk v Rostovské oblasti. „Svědci se domnívají, že soudě podle detonací tam hoří muniční sklad nebo palivové nádrže,“ uvedl portál. Prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně ve válečných podmínkách nezávisle ověřit.

„To se nám v posledních měsících neustále opakuje, je to součást dlouhodobé ukrajinské strategie,“ sdělil ve vysílání ČT24 k požáru vojenského letiště Tomáš Řepa z katedry teorie vojenství Fakulty vojenského leadershipu Univerzity obrany. Pokud Ukrajinci zasáhnou protivzdušné komplety, techniku či infrastrukturu, nepříteli podle něj potrvá, než schopnosti obnoví.

„Ruské bojové letectvo musí být zničeno, ať je kdekoliv, všemi účinnými prostředky. Je také docela spravedlivé udeřit na ruská letiště. Potřebujeme toto společné rozhodnutí s našimi partnery,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na síti X, kde informoval o šesti stovkách leteckých bomb, které podle něj Rusové svrhli z letadel na jeho zemi jen v uplynulém týdnu. Kyjev opakovaně žádá své západní spojence o povolení použít jejich zbraně k útokům na vojenské cíle v Rusku.

Ruské útoky na Ukrajinu

Kyjev oznámil, že z celkových 29 ruských útočných dronů jich zlikvidoval 24, Moskva informuje o sestřelení 75 ukrajinských bezpilotních letadel. Neuvádí ale, z jakého celkového počtu. Rusko podle Ukrajiny vyslalo také několik střel, o jejichž zachycení Ukrajinci neinformují. Z obou zemí byly podle médií hlášeny exploze.

Ruská invazní armáda podle ukrajinského letectva udeřila na sousední zemi dvěma střelami S-300 z okupovaného území Doněcké oblasti, dvěma střelami Ch-31P ze vzdušného prostoru nad Černým mořem a 29 drony typu Šáhed. „Sestřeleno bylo 24 dronů Šáhed 131/136 nad Chersonskou, Oděskou, Mykolajivskou, Poltavskou, Sumskou, Dněpropetrovskou, Kyjevskou, Vinnyckou a Žytomyrskou oblastí,“ uvedly na platformě Telegram ukrajinské vzdušné síly.

Server Ukrajinska pravda (UP) s odvoláním na místní činitele informuje o zásahu blíže neupřesněného infrastrukturního zařízení ruským dronem ve Vinnycké oblasti ve střední části Ukrajiny. V regionu předtím byly slyšet exploze. Výbuchy se podle serveru ozvaly také z Oděsy na jihu země, místní novináři informovali o práci protivzdušné obrany v Oděské oblasti.

S odvoláním na ukrajinské regionální činitele UP napsala, že v pátek při ruských útocích zahynulo na Ukrajině několik civilistů, jeden člověk zemřel v Chersonské oblasti, tři v Doněcké oblasti a jedna žena v Charkovské oblasti. Všechny tři regiony protíná frontová linie.