Austin nečekaně dorazil do Kyjeva. Krátce po útoku Rusů na město

Na neohlášenou návštěvu Kyjeva přijel v pondělí americký ministr obrany Lloyd Austin. Krátce před prezidentskými volbami, které USA čekají za zhruba dva týdny, chce Ukrajině vyjádřit podporu, píše agentura Reuters. Kyjev a další cíle na Ukrajině se v noci na pondělí opět staly terčem ruských útoků. Podle ukrajinských zdrojů při nich utrpělo více než 20 lidí.

„Jsem ve funkci ministra obrany počtvrté na Ukrajině, abych dal najevo, že Spojené státy a mezinárodní společenství nadále stojí po jejím boku,“ uvedl šéf Pentagonu na sociální síti X po příjezdu vlakem do ukrajinské metropole.

S ukrajinskými představiteli bude Austin pravděpodobně podrobně probírat, jak Spojené státy Kyjevu pomáhají posílit obranu v době, kdy ukrajinská armáda nezvládá zastavit ruský postup na východě země. Vzhledem k americkým volbám panuje ohledně další vojenské podpory ze strany Washingtonu nejistota. Agentura DPA píše, že Austina čeká jednání s prezidentem Volodymyrem Zelenským nebo ministrem obrany Rustemem Umerovem.

Podle Reuters se však nečeká žádná nová dohoda ohledně omezení, která Washington stanovil Kyjevu pro používání amerických zbraní v ruském týlu.

Jde o čtvrtou Austinovu návštěvu Ruskem napadené země. Podle Reuters bude ministr s ukrajinskými představiteli pravděpodobně podrobně probírat, jak Spojené státy Kyjevu pomáhají posílit obranu v době, kdy ukrajinská armáda nezvládá zastavit ruský postup na východě země. Vzhledem k americkým volbám panuje ohledně další vojenské podpory ze strany Washingtonu nejistota.

Podle bývalého velitele Výcvikového centra spojeneckých sil NATO Pavla Macka mohou volby ve Spojených státech znamenat zpomalení pomoci. „Kdyby byl zvolen prezidentem Donald Trump, nemusí se podpora zastavit, ale může dojít k dlouhodobějšímu výpadku,“ míní. Austinova cesta na Ukrajinu má podle něho za cíl probrat to nejakutnější, co by ještě dokázala současná administrativa v rámci svých pravomocí Kyjevu dát. „Kromě vyjádření podpory tak má (Austinova návštěva) i vysoce pragmatický rozměr,“ je přesvědčený Macko.

Vojenský expert Macko k návštěvě amerického ministra obrany na Ukrajině a ruským dronovým útokům (21. října 2024) (zdroj: ČT24)

Údery na obou stranách

Ukrajinské letectvo informovalo, že protivzdušná obrana v noci na pondělí sestřelila 59 ze 116 ruských dronů. O dalších 45 ztratila přehled, pravděpodobně se zřítily na ukrajinském území. Na Kyjev Rusko zaútočilo až deseti drony. Všechny letectvo sestřelilo, ale úlomky zasáhly střechu přízemního domku a na místě vznikl požár. Jeden muž utrpěl lehké zranění.

V neděli večer ruská armáda shodila několik bomb na Charkov. Podle policie utrpělo zranění dvanáct lidí a úřady ve druhém největším ukrajinské městě podle ruskojazyčného servisu BBC uvedly, že deset domů je poškozených a další dva zcela zničené.

Čtyři lidé utrpěli zranění při ruském raketovém útoku na Kryvyj Rih v Dněpropetrovské oblasti. Mezi zraněnými je i dvanáctiletá dívka. Šéf regionu ležícího v jihovýchodní části Ukrajiny Serhij Lysak uvedl, že škody jsou na různých objektech ve městě, včetně hotelu, pěti vícepodlažních domů nebo banky. Poškozených je také vícero aut. Redaktorka ČT Ilona Zasidkovyčová upozornila, že s blížící se zimou je ochrana rozvodné sítě pro ukrajinské obránce klíčová.

Redaktorka ČT Zasidkovyčová k aktuální situaci na Ukrajině (21. října 2024) (zdroj: ČT24)

Telegramový kanál RBK Ukrajina informuje rovněž o ruském útoku na přístavní infrastrukturu v Oděské oblasti a na obytnou čtvrť Záporoží. „Sedm lidí je zraněných, více než 30 domů poškozených. Takové jsou předběžně následky nepřátelského útoku na Záporoží,“ napsal na Telegramu šéf vojenské správy Záporožské oblasti Ivan Fedorov. Záporoží leží nedaleko frontové linie a terčem ruských útoků je v poslední době často.

Ukrajinská armáda v reakci na to ostřeluje ruské příhraniční regiony a podniká proti cílům dále v Rusku dronové útoky. Tamní ministerstvo obrany informovalo, že armáda nad čtyřmi oblastmi zneškodnila osmnáct ukrajinských bezpilotních letounů. Gubernátor Bělgorodské oblasti ležící u hranic s Ukrajinou Vjačeslav Gladkov tvrdí, že ukrajinské síly ostřelovaly města Bělgorod a Šebekino a vesnici Novaja Tavolžanka. Čtyři lidé dle něj utrpěli zranění. Informace nelze nezávisle ověřit.