„Probrali jsme situaci na Ukrajině.“ Zelenskyj se setkal s Trumpem

Události: Volodymyr Zelenskyj v USA (zdroj: ČT24)

Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump tvrdí, že chce ruskou válku proti Ukrajině ukončit spravedlivou dohodou. Řekl to po jednání s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským. Před setkáním prohlásil, že na tom chce pracovat s Kyjevem i Moskvou. Zelenskyj uvedl, že se s Trumpem shodne v názoru, že válka musí skončit a že šéf Kremlu Vladimir Putin nemůže vyhrát. Ve čtvrtek se Zelenskyj setkal i s demokratickou kandidátkou a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

„Tato válka se nikdy neměla stát, ale vyřešíme ji,“ uvedl podle agentury AFP Trump po jednání se Zelenským. Dodal, že chce dojednat „spravedlivou dohodu pro všechny“, s čímž prý Zelenskyj souhlasí. Ten označil asi čtyřicetiminutovou schůzku za produktivní. „Podrobně jsme probrali situaci na Ukrajině a dopady války na náš lid,“ uvedl na síti X.

Exprezidentovi poděkoval za to, že s ním jednal. „Myslím, že sdílíme názor, že válku na Ukrajině je nutné zastavit a že Putin nemůže zvítězit,“ zmínil Zelenskyj před jednáním s někdejším šéfem Bílého domu. Po rozhovoru uvedl, že je nutné vyvinout tlak na Putina, aby zastavil válku. „On (Putin) je na našem území. To je nejdůležitější pochopit,“ vysvětlil.

Trump v kampani kritizoval Zelenského

„Máme (se Zelenským) velmi dobrý vztah a já mám, jak víte, také velmi dobrý vztah s prezidentem Putinem,“ řekl Trump. „A pokud vyhrajeme, myslím, že to vyřešíme velmi rychle,“ dodal s odkazem na prezidentské volby v USA, které se uskuteční 5. listopadu.

Trumpovo setkání se Zelenským přichází poté, co v předvolební kampani kritizoval ukrajinského vůdce a vyjádřil pochybnosti, že spojenec USA může vyhrát válku s Ruskem. „Dáváme miliardy dolarů muži, který odmítá uzavřít dohodu – Zelenskému,“ uvedl Trump na předvolebním mítinku v Severní Karolíně. „Jakákoliv dohoda, i ta nejhorší, bude lepší než to, co máme teď,“ řekl dále republikánský exprezident.

Trump už v minulosti prohlásil, že pokud by byl prezidentem, ruskou válku na Ukrajině by ukončil do „24 hodin“. Jak by toho docílil, ovšem nesdělil. Na otázku jednoho z novinářů, zda by Ukrajina měla Rusku postoupit území, aby ukončila válku, Trump přímo neodpověděl. „Pojďme dosáhnout míru,“ řekl. „Potřebujeme mír. Potřebujeme zastavit smrt a ničení,“ dodal.

O den dřív setkání s Bidenem a Harrisovou

Zelenskyj je na návštěvě v USA, kde se snaží získat další podporu pro svou zemi, která se už třetím rokem brání rozsáhlé ruské vojenské agresi. Ve čtvrtek se setkal v Bílém domě se současným americkým prezidentem Joem Bidenem i viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, která bude v listopadových volbách Trumpovou demokratickou soupeřkou.

Při setkání se Zelenským prohlásila, že návrhy, aby se Ukrajina vzdala velké části svého území, jsou nepřijatelné a nebezpečné – navrhují podle ní kapitulaci, nikoliv mír. Narážela tak na Trumpa, podotkla agentura AFP. Bílý dům mezitím ve čtvrtek oznámil další vojenskou pomoc Kyjevu ve výši bezmála osmi miliard dolarů (180 miliard korun).

Součástí nového balíku pomoci jsou i první dodávky klouzavých bomb s dosahem až 130 kilometrů. Podle deníku The Times však Zelenskyj nedostal v Bílém domě povolení pro používání amerických zbraní pro údery v ruském týlu, o což usiloval. Republikáni také velmi kritizovali Zelenského návštěvu závodu na výrobu munice v Pensylvánii, při které ho doprovázeli pouze politici z řad demokratů.

Odpor k použití zbraní na ruském území má kritiky

Zahraničněpolitický poradce českého prezidenta Michael Žantovský připomíná, že vše, co se z těchto jednání dostane na veřejnost, je potřeba vidět i v kontextu blížících se voleb. „Jakmile demokraté nebo republikáni Zelenského pochválí nebo zkritizují, dávají tím náboje druhé straně,“ upozorňuje.

Podle něj se odpor Bílého domu k použití amerických zbraní týká především balistických raket. Tento postoj někteří američtí politici kritizují. „Nejsou mezi nimi jen demokraté, ale i republikáni, například senátor Lindsey Graham, který se vymezuje proti shovívavosti prezidenta Joea Bidena a je pro použití amerických zbraní i na ruském území,“ informoval Žantovský.

Bývalý diplomat Michael Žantovský o Zelenského návštěvě v USA (zdroj: ČT24)