Republikáni zuří kvůli Zelenskému v Pensylvánii

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů USA Mike Johnson požaduje, aby ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj „okamžitě vyhodil“ velvyslankyni Kyjeva v USA. Zdůvodňuje to okolnostmi Zelenského nedělní návštěvy v pensylvánské muniční továrně za přítomnosti demokratických politiků, která byla podle něj „vměšováním do amerických voleb“. Ukrajina se k výzvě nevyjádřila. Za podobných okolností, které kritizuje Johnson u Zelenského, se přitom se zahraničními politiky setkává republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump.

Někteří republikáni, zejména ti, kteří jsou nejblíže bývalému prezidentovi a nynějšímu republikánskému kandidátovi na hlavu státu Trumpovi, kritizují nedělní návštěvu Zelenského v muniční továrně ve Scrantonu v Pensylvánii, rodném městě prezidenta Joea Bidena.

Pensylvánie je jedním ze států, které jsou považovány za klíčové pro vítězství v prezidentských volbách 5. listopadu. Ukrajinský prezident se během tamní návštěvy objevil na veřejnosti s guvernérem Pensylvánie Joshem Shapirem, který podporuje kampaň demokratické prezidentské kandidátky a současné viceprezidentky Kamaly Harrisové, a dvěma demokratickými kongresmany Bobem Caseym a Mattem Cartwrightem. Přímo Harrisová na setkání nebyla.

Johnson v reakci na to napsal v dopise Zelenskému, že požaduje okamžité odvolání ukrajinské velvyslankyně Oksany Markarovové. Stalo se tak ve středu, tedy den předtím, než má ukrajinský prezident navštívit americký Kongres. Johnson si v dopise Zelenskému stěžoval, že diplomatka zorganizovala návštěvu jako „partyzánskou předvolební akci určenou na pomoc demokratům“, a akce podle něj byla „jasným zasahováním do voleb“.

Johnson poukázal na to, že s ohledem na důležitost Pensylvánie ve volbách se muniční továrna nachází „ve státě, který je politickým bojištěm“, přičemž návštěvu vedl „nejvyšší politický zástupce Harrisové“ guvernér Shapiro a setkání „nezahrnovalo jediného republikána, protože – záměrně – nebyli žádní republikáni pozváni“.

Se zahraničními politiky se setkává i Trump, schůzku se Zelenským odmítl

Jak ale upozornila agentura Reuters, od samotného Johnsona se neočekává, že by se se Zelenským během jeho návštěvy USA setkal. Předseda americké sněmovny to zdůvodnil tím, že nemá čas. Také Trump nemá v plánu se s ukrajinským prezidentem sejít, řekl podle agentury AP představitel jeho kampaně. Ukrajinská strana přitom dala dříve najevo, že Zelenskyj by se s exprezidentem sejít chtěl.

Sněmovní dozorčí výbor vedený republikány oznámil, že prošetří, zda Zelenského cesta nebyla pokusem využít přítomnosti ukrajinského prezidenta ve prospěch kampaně Harrisové. Jak ale dodal Reuters, je běžnou praxí, že se guvernéři amerických států setkávají se zahraničními představiteli. V červenci například Zelenskyj navštívil továrnu v Utahu, přičemž ho hostil tamní republikánský guvernér Spencer Cox.

Kromě toho řada zahraničních představitelů včetně izraelského premiéra Benjamina Netanjahua přijela v posledních měsících na Floridu, aby se setkala s republikánským prezidentským kandidátem Trumpem v jeho sídle v Mar-a-Lago. Trump v prezidentských volbách v roce 2020 získal Floridu s rozdílem pouhých tří procentních bodů a nedávné průzkumy ukázaly, že ho v tomto státě čeká těsný souboj s Harrisovou.

Pokud jde o pro volby důležitou Pensylvánii, kde se uskutečnilo Zelenského setkání s demokraty, které teď kritizují republikáni, na jednu z Trumpových předvolebních akcí tam měl původně dorazit polský prezident Andrzej Duda. Nakonec ale Trump setkání zrušil. Pokud by se konalo, šlo by podle agentury Reuters o vzácný případ, kdy by se zahraniční lídr objevil po boku amerického prezidentského kandidáta přímo v kampani.

Trump kritizoval Zelenského

Johnson v dopise Zelenskému kritizoval – podobně jako jiní republikáni – také vyjádření ukrajinského prezidenta na adresu Trumpa a jeho kandidáta na viceprezidenta J. D. Vance. Zelenskyj například nedávno označil Vance za „příliš radikálního“. Také v tomto případě hovořil Johnson o „vměšování“.

Naopak republikánský kandidát na amerického prezidenta ostře kritizoval Zelenského. „Dáváme miliardy dolarů muži, který odmítá uzavřít dohodu – Zelenskému,“ řekl ve středu na předvolebním mítinku v Severní Karolíně. „Jakákoliv dohoda, i ta nejhorší, bude lepší než to, co máme teď,“ řekl dále Trump s narážkou na svou dlouhodobou kritiku, že Kyjev údajně odmítá dohodu s Moskvou.

Požadavky, které si ale Rusko klade pro pouhé zahájení vyjednávání se zemí, kterou napadlo, se rovnají kapitulaci Ukrajiny, na což opakovaně upozorňují experti.

Analytik Svoboda o Zelenského slovech v OSN (zdroj: ČT24)

„Rusové říkají, že chtějí vyjednávat, že jsou vždy vyjednávání otevření, ale pak vám předloží seznam požadavků k tomu, aby jednání vůbec začala, a je vám jasné, že o žádná vyjednávání nestojí,“ vysvětlil Karel Svoboda z Institutu mezinárodních studií FSV UK. „Fakticky Ukrajině nabízejí, ať se vzdá a rezignuje na jakoukoliv obranyschopnost, a pak možná začnou jednat. Ty podmínky jsou schválně nastavené tak, aby oni říkali, že chtějí jednat, ale aby to Ukrajina přijmout nemohla, dokud je schopná bojovat.“

„Prezident Ukrajiny je v naší zemi. Poněkud ošklivě pomlouvá vašeho oblíbeného prezidenta – mě,“ řekl také ve středu Trump, který několikrát prohlásil, že pokud by byl prezidentem, ruskou agresi proti Ukrajině by ukončil během „24 hodin“. Jak toho chce docílit, ale neřekl.