Rusko čelilo velkému dronovému útoku

Události: Rusko čelilo velkému dronovému útoku (zdroj: ČT24)

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že protivzdušná obrana v noci zničila 144 ukrajinských bezpilotních prostředků, které útočily na devět ruských regionů. V Moskvě přerušila provoz letiště, na jednom z nich vypukl podle telegramových kanálů požár. Ve městě Ramenskoje spadly podle tvrzení ruských úřadů trosky sestřeleného dronu na obytné budovy a jednoho člověka zabily. Ukrajina hlásí sestřelení desítek ruských dronů nad svým územím a dva zraněné v Čerkasech.

Moskva tvrdí, že 72 dronů bylo zničeno nad Brjanskou oblastí, která leží u hranic s Ukrajinou, a celkem dvacet nad Moskevskou oblastí. Další sestřely provedla protivzdušná obrana nad Kurskou, Tulskou, Bělgorodskou, Kalužskou, Voroněžskou, Lipeckou a Orelskou oblastí. Podle webu The Kyiv Independent útočily drony i v Krasnodarském kraji.

Komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák podotkl, že pokud počet dronů souhlasí, jde zřejmě o dosud největší dronový útok na Rusko od začátku války. „Útok má nejspíše za cíl demoralizovat obyvatelstvo, které v naprosté většině zatím stojí za (šéfem Kremlu Vladimirem) Putinem,“ dodal komentátor.

„Rusové sice posílili protivzdušnou obranu, ale to, že bezpilotní prostředky stále přilétají do ruského vnitrozemí, vyvolává mezi běžnými Rusy zlost na Ukrajince. Zlobí se ale i na svou armádu, na úřady a na prezidenta, že je nedokáží ochránit,“ zdůraznil zahraniční zpravodaj ČT Karel Rožánek.

Starosta ruské metropole Sergej Sobjanin tvrdí, že dva drony byly zlikvidovány v oblasti letiště Domodědovo, kde zasahovaly bezpečnostní a záchranné složky. Podle zpráv na platformě Telegram přerušila dočasně provoz letiště Domodědovo, Šeremetěvo a Vnukovo.

Podle agentury RIA Novosti bylo na moskevských letištích zrušeno na třicet vnitrostátních a mezinárodních letů a provoz dočasně přerušilo i letiště Žukovskij, na němž podle ruských telegramových kanálů vypukl požár. Načas byl přerušen provoz také na letišti v Kazani.

Při dalším z útoků podle Sobjanina začalo hořet 11. a 12. poschodí výškové obytné budovy v oblasti města Ramenskoje vzdáleného asi padesát kilometrů od Moskvy. Ve stejném městě byly podle něj poškozeny i další obytné budovy. Gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov tvrdí, že ve městě zemřela šestačtyřicetiletá žena a další tři lidé utrpěli zranění.

V Tulské oblasti trosky jednoho z dronů zasáhly ropný a energetický podnik. Podle tvrzení místních představitelů se útok obešel bez zranění a neohrozil provoz zařízení.

Kyjev se k tvrzení Moskvy zatím nevyjádřil.

Ruské útoky na Ukrajinu

Ukrajinské letectvo uvedlo, že protivzdušná obrana sestřelila 38 ze 46 ruských dronů, z nichž tři mířily mimo Ukrajinou kontrolovaný vzdušný prostor; jeden do Ruska a dva do okupované části Luhanské oblasti. Kromě toho Rusové vypálili na Ukrajinu jednu raketu Iskander-M a protiradarovou střelu Ch-31P. Protivzdušná obrana pracovala nad celkem třinácti ukrajinskými oblastmi.

V Čerkasech ruský dron zranil dva lidi, uvedl předseda oblastní správy Ihor Taburec. Čerkasy leží v centrální části Ukrajiny, asi dvě stě kilometrů od Kyjeva.