Biden se Scholzem se shodli na podpoře Ukrajiny

Americký prezident v Berlíně (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden i německý kancléř Olaf Scholz se shodli na důležitosti dále podporovat Ukrajinu. Řekli to na okraj společného jednání v Berlíně. Diskutovali i o situaci na Blízkém východě. Následně bude Biden hovořit i s partnery z Velké Británie a Francie. Ještě předtím ho přijal jeho protějšek Frank-Walter Steinmeier. Ten americké hlavě státu udělil nejvyšší německé státní vyznamenání.

„Nesmíme polevit, nesmíme projevit únavu,“ řekl Biden v projevu k podpoře Ukrajiny, která se už třetím rokem brání plnohodnotné ruské invazi. „Musíme pokračovat, dokud nezvítězí a nedosáhne spravedlivého a udržitelného míru.“ Podle něj je společným úkolem USA a Německa obrana svobody a demokracie, o než se v současnosti bojuje hlavně na Ukrajině.

Biden, který v listopadových prezidentských volbách v USA už nebude obhajovat mandát, je v Německu na rozlučkové návštěvě. Ukrajina a její další podpora v obraně proti ruské agresi bude jedním z hlavních témat jednání s kancléřem Olafem Scholzem, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a britským premiérem Keirem Starmerem.

Před politickou částí programu šéfa Bílého domu čekala ceremoniální část. Když ho Steinmeier přijal s vojenskými poctami, udělil mu pak nejvyšší německé státní vyznamenání – Velkokříž Záslužného řádu Spolkové republiky Německo. Této pocty se z amerických prezidentů dostalo jen Georgi Bushovi staršímu, který byl v roce 1993 oceněn za zásluhy o znovusjednocení Německa.

Steinmeier, který oproti protokolárním zvyklostem hovořil anglicky, označil Bidena za „maják demokracie“ a poděkoval mu za „vůdčí roli“ v podpoře Ukrajiny. Válka podle něj ruskému vůdci Vladimiru Putinovi ukázala, že se USA a Evropa nenechají rozdělit. Steinmeier vyzdvihl také zásluhy amerického prezidenta o rozvoj transatlantických vztahů a vztahů mezi USA a Německem. Přátelství obou zemí přitom označil za existenční. Spojené státy a Německo jsou dvěma největšími dárci vojenské pomoci Ukrajině.

Analytici: Biden chce Evropu připravit na větší zodpovědnost za pomoc Kyjevu

Odpolední část návštěvy je věnována politickým jednáním. Nejprve se mezi čtyřma očima Biden setká s Scholzem, s nímž ho pojí mimořádně dobré vztahy. Německý kancléř v uplynulých letech s USA úzce koordinoval podobu vojenské pomoci Ruskem napadené Ukrajině. Berlín také umožnil velkou srpnovou výměnu vězňů mezi USA a Ruskem, když souhlasil s propuštěním odsouzeného vraha a agenta FSB Vadima Krasikova.

V noci na čtvrtek Biden na síti X napsal, že se chystá „pozdravit staré přátele a posílit úzké spojenectví v době, kdy společně bojujeme za svobodu a proti tyranii ve světě“.

K Bidenovi a Scholzovi, kteří by mohli jednat i o plánovaném dočasném umístění amerických raket středního doletu v Německu, se později přidají i Macron a Starmer. Čtyři největší podporovatelé Ukrajiny chtějí vyslat jasný signál, že v pomoci Kyjevu neochabnou.

Podle analytiků chce ovšem Biden spojence připravit i na to, že budou muset zřejmě po listopadových prezidentských volbách v USA přijmout mnohem větší zodpovědnost za pomoc Ukrajině – ať už vyhraje exprezident Donald Trump, nebo Bidenova viceprezidentka Kamala Harrisová.

Rozhovor se zřejmě bude týkat také situace na Blízkém východě po zabití šéfa Hamásu Sinvára. Biden ve čtvrtek vyjádřil naději, že se otevřela šance na mír v Pásmu Gazy bez Hamásu u moci.

„Politický speed dating“

Biden měl na rozlučkovou návštěvu Německa přicestovat už minulý týden. Tehdy mělo jít o státní návštěvu s řadou symbolických aktů, včetně procházky Braniborskou bránou či státního banketu. Kvůli hurikánu Milton, který zasáhl Floridu, ale americký prezident cestu zrušil. Náhradní návštěva je jen jednodenní místo původně plánované třídenní.

Šéf Bílého domu přiletěl ve čtvrtek pozdě večer a odletí v pátek už kolem páté hodiny odpoledne. Německá média proto kvůli nabitému programu psala o Bidenově „politickém speed datingu“, s odkazem na způsob seznamování, při kterém se partneři na druhé straně stolu velmi rychle střídají.

Návštěvu prezidenta Bidena provází nejpřísnější bezpečnostní opatření. Centrum Berlína je uzavřené, vlaková doprava je omezená, na střechách jsou odstřelovači, v řece Sprévě tekoucí vládní čtvrtí potápěči. Nad městem létají také policejní vrtulníky.