Izraelská média tvrdí, že vůdce Hamásu Sinvár je po smrti

Izraelská armáda prověřuje možnost, že vůdce teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvár zahynul při bojích v Pásmu Gazy. S odkazem na izraelské síly to píší agentury AFP a Reuters. Dvě izraelské stanice uvedly s odkazem na nejmenované zdroje, že úmrtí Sinvára je potvrzené. Armáda se domnívá, že lídr hnutí mohl být ve skupině tří členů Hamásu, které vojáci nedávno zabili v Pásmu Gazy. Podle deníku Ha'arec armáda neměla dřívější poznatky, že ve skupině mohl být Sinvár. Hamás na informace zatím nereagoval.

„V současnosti nelze potvrdit identitu teroristů,“ uvedla armáda podle agentur. Podle dvou zdrojů Reuters dostali členové izraelské vlády informaci, že Sinvár je velmi pravděpodobně po smrti. Nejmenovaní představitelé pak izraelským televizím KAN a N12 News řekli, že úmrtí šéfa Hamásu je potvrzené, píše dále Reuters.

Podle deníku Ha'arec operace, při které se armáda domnívá, že mohla zabít Sinvára, nebyla přímo namířená proti šéfovi Hamásu a o jeho přítomnosti na místě neměli vojáci zpravodajské poznatky. Další izraelská média tvrdí, že armáda zabila skupinu Palestinců na jihu Pásma Gazy v Rafáhu.

Podle zdrojů stanice CNN vojáci na skupinu narazili při plnění běžných operačních úkolů. Po úderu na budovu, kam se Palestinci ukryli, si vojáci všimli, že jeden ze zabitých se velmi podobá Sinvárovi a oznámili to nadřízeným, píše server The Times of Israel, podle kterého operace začala ve středu.

Podle jednoho zdroje agentury AFP nyní bezpečnostní analytici provádí analýzy DNA, aby zjistili, zda jeden ze zabitých mužů je Sinvár. Sinvár strávil dlouhou dobu v izraelském vězení, takže se dá očekávat, že úřady o něm mají podrobné záznamy.

Sinvár je považován za strůjce teroristického útoku na Izrael z loňského 7. října, kterým začala nynější válka v Pásmu Gazy. Sinvár vedení Hamásu převzal poté, co v červenci při výbuchu v Íránu, který je připisován židovského státu, zahynul předchozí vůdce hnutí Ismáíl Haníja.

Minulý týden zmocněnec Bílého domu pro Blízký východ Brett McGurk uváděl, že podle amerických poznatků je Sinvár živý, pravděpodobně se ukrývá v tunelech pod Pásmem Gazy a má s sebou skupinu rukojmí unesených teroristy 7. října.

Podle armády však v budově, kde byla zmíněná skupina členů Hamásu zlikvidována, žádní rukojmí nebyli.

Kalhousová: Izrael potřebuje „vítězné foto“

„Měsíce se spekuluje o tom, že Izrael potřebuje to ‚vítězné foto‘, něco, co mu umožní odejít z Gazy se vztyčenou hlavou. Smrt Sinvára to splňuje, nic víc už asi nemůže být,“ poznamenala ředitelka Herzlova centra izraelských studií Irena Kalhousová. Přesto je podle ní těžké spekulovat, co to bude znamenat pro válku.

„Nevím, jestli političtí představitelé Izraele jsou připraveni válku v Gaze ukončit,“ připouští. „Nevím, jestli nebudou dále tvrdit, že Hamás stále není zničen a je potřeba dostat ven rukojmí skrz vojenský tlak,“ doplňuje. Každopádně by Sinvárova smrt rozvířila debatu v Izraeli, co dále s Gazou, míní Kalhousová.

„Sinvár je symbolem a lídrem Hamásu. Hnutí je již velmi oslabeno, ale stále mělo lídra. Většina ostatních velkých jmen je již po smrti – pokud by byl mrtvý i Sinvár, znamenalo by to velkou ránu. Největší otázkou je, kdo by nahradil Sinvára ve vyjednávání s Izraelem,“ upozorňuje.

Politoložka Irena Kalhousová o dění na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Podle bezpečnostního analytika Milana Mikuleckého by smrt Sinvára rozhodně neznamenala tak fatální úder, aby to ukončilo teroristickou činnost Hamásu. „Nicméně bude to silná rána pro morálku příslušníků hnutí, kteří dále bojují proti Izraeli. A byl bych velmi mírným optimistou v tom, že by mohly v Hamásu převážit rozumnější hlasy, které by boje zastavily. V minulosti již takové byly, nicméně vždy ztroskotaly právě u Sinvára,“ doplnil.

Samozřejmě bude záležet na tom, kdo by byl novým lídrem, zdůraznil Mikulecký. „Druhá věc je, nakolik Sinvárova nástupce uznají všichni, kdo v Pásmu Gazy bojují. Není to pouze Hamás, je tam celá řada dalších teroristických entit, které nepřijímají vůdčí roli hnutí a vedou své vlastní malé války,“ upozorňuje.

Mikulecký nepředpokládá, že by mohlo dojít k nějaké větší eskalaci střetů, i kdyby si to bojovníci Hamásu přáli. „Po roce války na to nemají kapacity. V tuto chvíli spoléhají na to, že západní svět bude unavený délkou konfliktu a ovlivněný mrtvými civilisty, kteří jsou negativním jevem izraelské operace v Gaze,“ zmínil.

Bezpečnostní analytik Milan Mikulecký o dění na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Hamás se Sinvárem cílem Izraele

Na začátku října izraelská armáda oznámila, že na severu Pásma Gazy v létě zabila pravou ruku Sinvára a šéfa tamní správy Rúhího Muštahu. Stalo se tak při leteckém úderu na jeden z tunelů, jejichž síť v oblasti Hamás v minulých letech vybudoval.

Při útoku z loňského 7. října teroristé zavraždili na dvanáct set lidí a dalších 250 bylo uneseno. V reakci na to izraelští představitelé zahájili vojenskou operaci v oblasti Pásma Gazy s cílem zničit vojenské kapacity Hamásu. Cílem armády je i samotný Sinvár.

Od loňského října v Pásmu Gazy zemřelo kvůli válce přes 42 tisíc lidí, tvrdí místní úřady, které kontroluje Hamás. Údaj nerozlišuje mezi civilisty a bojovníky.