Velitel izraelské armády slíbil likvidaci nového šéfa Hamásu

Náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi slíbil, že najde nového vůdce palestinského teroristického hnutí Hamás Jahjáa Sinvára a zlikviduje ho. Sinvár v čele politického křídla organizace nahradil Ismáíla Haníju zabitého minulý týden v Teheránu při úderu, který Hamás i Írán shodně připisují Izraeli.

„Zintenzivníme naše úsilí, abychom ho našli, zaútočili na něj a zajistili, aby (vůdci Hamásu) opět vyměnili šéfa politického byra,“ uvedl Halevi.

„Tento (nový) politický titul nic nezmění na skutečnosti, že je to vrah odpovědný za plánování a provedení toho, co se stalo 7. října, a tak nás tato změna titulu nejen nezastaví v pátrání po něm, ale naopak nás k němu podněcuje,“ řekl. Izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac v úterý prohlásil, že Sinvár musí být „rychle odstraněn“.

Izraelská armáda a úřady obviňují Sinvára, že je jedním ze strůjců bezprecedentního útoku Hamásu na Izrael ze 7. října, což z něj pro izraelskou armádu činí jednoho z nejhledanějších mužů masivní izraelské operace.

Tu Izrael zahájil po teroristických útocích Hamásu při nichž zahynulo na dvanáct set lidí, převážně civilistů. Úřady v Gaze ovládané Hamásem tvrdí, že při izraelských operacích od té doby zemřelo nejméně 39 677 Palestinců. Podobná tvrzení však nelze ve válečných podmínkách nezávisle ověřit.

Komentátor: U Hamásu se nic nemění

Kdyby Izraelci věděli, kde se Sinvár nachází, tak ho ihned zajmou nebo zabijí, nepotřebují to nijak vysvětlovat, poznamenal komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland. „Jiná věc je, že v Izraeli sílí tlak bezpečnostních struktur na (izraelského premiéra) Benjamina Netanjahua, aby souhlasil s příměřím. (...) Je to pravděpodobně i tím, že armáda nebo tajné služby se domnívají, že válka nemá šanci vyřešit to, co se ještě před půl rokem zdálo, že vyřešit může,“ podotkl v pořadu Horizont ČT24.

Výměnou velitele teroristického hnutí se toho podle něj příliš mnoho nemění. Dlouhodobě existovala rivalita mezi Hamásem působícím v Gaze a exilovým vedením, sdělil. „Dlouho to bylo tak, že ti, kdo byli v exilu, měli přístup k penězům, kontaktům a byli důležití pro fungování Gazy, která byla izolovaná.“ Válka s Izraelem podle něj však hodně změnila rovnováhu uvnitř samotného teroristického uskupení. „Posledních deset měsíců tak byl Sinvár tím, kdo rozhodoval. V tomhle smyslu se tak skutečně nic nemění,“ vysvětlil.

Horizont ČT24: Jan Fingerland o novém šéfovi Hamásu Sinvárovi (zdroj: ČT24)

Lídr palestinského teroristického hnutí Hamás Haníja, kterého Sinvár nahradil, byl minulý týden zabit v Íránu. Podle íránských představitelů i Hamásu se Haníja v Teheránu stal terčem atentátu, za který nese odpovědnost Izrael. Z vraždy Haníji obvinila ve středu židovský stát také Organizace islámské spolupráce.

K atentátu na šéfa politické frakce palestinského teroristického hnutí se Jeruzalém zatím oficiálně nepřiznal. Teherán i Hamás ale už několik dní slibují odvetu, na kterou nyní čeká nejen Izrael, ale i zbytek světa. Egypt například ve středu vyzval své letecké společnosti, aby se ve čtvrtek ráno jejich letadla vyhýbala vzdušnému prostoru Íránu. Podle egyptské televize al-Káhira je to ale kvůli tomu, že íránské úřady oznámily v danou dobu vojenské cvičení, píše agentura Reuters.

Přesto ale rostou obavy z toho, že se konflikt v Pásmu Gazy rozšíří na celý Blízký východ. Kromě Íránu má na Izrael totiž v současné době spadeno i libanonská teroristická organizace Hizballáh. Židovský stát totiž otevřeně zlikvidoval vysoce postaveného velitele hnutí Fuáda Šukra. Ten zahynul minulý týden při útoku na jižním předměstí Bejrútu. Hizballáh od té doby zintenzivnil raketové útoky na Izrael.