Hamás povede hlavní strůjce říjnového útoku na Izrael

Novým vůdcem Hamásu se stane dosavadní šéf palestinského teroristického hnutí v Pásmu Gazy a muž číslo dva celé organizace Jahjá Sinvár. V čele hnutí tak nahradí Ismáíla Haníju, který nepřežil atentát v Teheránu z konce července. Podle Hamásu a Íránu stál za nastraženou bombou Izrael, který se k útoku zatím oficiálně nepřihlásil. Sinvár byl hlavním strůjcem útoků na Izrael z loňského 7. října a Hamás se jeho jmenováním drží tvrdé linie nastolené tímto bezprecedentním teroristickým aktem, píše agentura Reuters.

„Hnutí islámského odporu Hamás oznamuje, že do čela politického byra hnutí byl vybrán velitel Jahjá Sinvár,“ uvedlo teroristické hnutí. Několik minut po oznámení nového šéfa Hamásu byla z území Pásma Gazy vypálena salva raket směrem na Izrael, k níž se přihlásily brigády Kasám, ozbrojené křídlo hnutí.

Tato volba je „silným vzkazem (izraelské) okupaci, že Hamás pokračuje v odporu“, řekl představitel hnutí agentuře AFP pod podmínkou zachování anonymity.

Sinvár stojí od roku 2017 v čele části hnutí, která vládne v Pásmu Gazy. Ve funkci tehdy vystřídal Haníju, který se stal lídrem celého islamistického hnutí.

Dvě dekády v izraelském vězení

Když v roce 1987 vypukla v uprchlickém táboře na severu Pásma Gazy první intifáda (povstání proti izraelské okupaci), Sinvár se brzy připojil k nově založenému Hamásu. V pouhých 25 letech již vedl jeho zpravodajskou jednotku s názvem Organizace džihádu a kázání, která trestala „kolaboranty“, tedy Palestince spolupracující s izraelským nepřítelem.

V roce 1988 založil vnitřní bezpečnostní službu Hamásu Madžd, poté však skončil v izraelském vězení, když byl odsouzen za teroristické vraždy na čtyři doživotí. Na svobodu se dostal po dvaadvaceti letech díky výměně palestinských vězňů za izraelského vojáka Gilada Šalita, kterého palestinští ozbrojenci zatkli v roce 2006.

Tři roky před propuštěním byl Sinvárův život za mřížemi ohrožen zhoubným nádorem na mozku. Izraelští doktoři mu náročnou operací zachránili život.

Sinvár je ostře proti samotné existenci židovského státu a je považován za jednoho z hlavních hybatelů brutálního útoku na Izrael ze 7. října. Ve funkci ho v květnu 2021 potvrdilo hlasování islamistické rady a právě v tomto období zřejmě příprava posledního velkého útoku začala.

„Zasypeme vás nekonečným počtem raket, přijdeme k vám s nekonečným počtem vojáků. Přijdeme v milionech,“ hlásal v prosinci loňského roku.

Život v úkrytu

Sinvár se od loňského 7. října neobjevil na veřejnosti. Ozbrojenci Hamásu a dalších militantních skupin tehdy v izraelském pohraničí povraždili téměř dvanáct set lidí a dalších 251 odvlekli do Pásma Gazy jako rukojmí. Vypukla tak nová válka v Pásmu Gazy, která si podle úřadů ovládaných Hamásem vyžádala životy téměř 40 tisíc Palestinců včetně ozbrojených členů hnutí. Podobná tvrzení však nelze ve válečných podmínkách nezávisle ověřit.

„Byla to jeho strategie, on připravil tuto operaci,“ řekla agentuře AFP výzkumná pracovnice pařížského Arabského centra politických výzkumů a studií Leila Seuratová s tím, že Sinvár útok plánoval jeden až dva roky. Asketický muž s bílými vlasy a tmavým obočím podle ní „ostatní přesvědčil ve snaze změnit poměr sil v oblasti a překvapit svět“.

Sinvár, který má podle některých „vizáž ďábla“ a podle izraelské armády je od 7. října „mrtvý muž“, proslul svou plamennou rétorikou a vychvalováním teroristických útoků v Izraeli i na okupovaném Západním břehu Jordánu. Podle listu The Wall Street Journal se nový lídr Hamásu domnívá, že trvalého příměří s Izraelem docílí skrze krveprolití a „nezbytné oběti“.

Izraelská armáda předpokládá, že se dosud skrývá v komplexu podzemních tunelů pod Pásmem Gazy, pravděpodobně obklopen některými ze zbývajících zhruba 115 rukojmí.

Čekání na odvetu

Sinvár a další z vedení Hamásu v Pásmu Gazy jsou nejvyššími cíli masivní izraelské operace. K atentátu na Haníju se Jeruzalém zatím oficiálně nepřiznal. Teherán i Hamás ale slibují odvetu, na kterou nyní čeká nejen Izrael, ale i zbytek světa. Rostou totiž obavy, že se konflikt v Pásmu Gazy rozšíří na celý Blízký východ.

Na Izrael má v současné době spadeno i libanonská teroristická organizace Hizballáh. Židovský stát totiž otevřeně zlikvidoval vysoce postaveného velitele hnutí Fuáda Šukra. Ten zahynul minulý týden při útoku na jižním předměstí Bejrútu. Hizballáh od té doby zintenzivnil raketové útoky na svého jižního souseda.