Hizballáh vypálil na Izrael desítky raket

Libanonské hnutí Hizballáh opět vypálilo desítky raket na Izrael. Hnutí tvrdí, že tak reagovalo na izraelské útoky na vesnice na jihu Libanonu, při kterých prý utrpěli zranění civilisté, informuje agentura DPA. Kanada vyzvala své obyvatele, aby se vyhnuli cestování do Izraele kvůli nepředvídatelné bezpečnostní situaci. Francie svým občanům doporučila, aby nyní nejezdili do Libanonu, a pokud tam jsou, aby ho co nejdříve opustili. Podobná doporučení vydaly dříve i další země.

Podle zdrojů z libanonských bezpečnostních složek bylo z jižního Libanonu na severní Izrael vypáleno zhruba 50 raket. Podle izraelských médií řadu raket zachytil systém protivzdušné obrany Iron Dome.

Ostřelování mezi Hizballáhem a Izraelem je nyní podle agentury DPA na denním pořádku. Na intenzitě nabralo po loňském útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael a následném zahájení izraelské odvetné vojenské ofenzivy v Pásmu Gazy.

Tento týden se napětí na Blízkém východě vyhrotilo. Nejvyšší vojenský velitel Hizballáhu Fuád Šukr v úterý zemřel při izraelském vzdušném úderu na předměstí Bejrútu a ve středu výbuch v Teheránu zabil vůdce Hamásu Ismáíla Haníju. K útoku v Teheránu se nikdo nepřihlásil, Hamás jej však přisoudil Izraeli a Írán slíbil židovskému státu za atentát provedený na své půdě tvrdou odplatu.

Komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland ve vysílání ČT24 uvedl, že Írán může dobu odvety záměrně protahovat a napětí prodlužovat. Aktuální útok podle něj mohl být pokusem otestovat, co Izraelci udělají. Mluví se prý o tom, že útok bude vypadat podobně jako ten minulý, kdy Íránci na Izrael vypálili stovky letících objektů. Je možné, že se bude jednat o útok z několika stran.

„Íránci byli velice ponížení tím, že byl zabit Haníja, jejich host, přímo na jejich území, a to ještě způsobem, o němž se spekuluje, že byl z hlediska Izraele velmi troufalý. Že byli najatí lidé přímo uvnitř íránských bezpečnostních struktur,“ říká komentátor. Izrael ani Írán podle něj nechtějí skutečný regionální konflikt, ale jsou nyní ochotní hodně riskovat.

Západní státy varují před cestami do regionu

„Bezpečnostní situace se může bez varování dál zhoršit. Pokud ozbrojený konflikt nabere na intenzitě, mohlo by to ovlivnit vaši možnost odcestovat (z Izraele),“ uvedla kanadská vláda. „Mohlo by to vést k výpadkům v dopravě, včetně uzavření vzdušného prostoru a rušení a odklánění letů,“ dodala.

Francouzská diplomacie na svém webu upozornila, že letecká spojení z Libanonu jsou zatím stále k dispozici, a vybídla Francouze, aby tuto blízkovýchodní zemi opustili co nejdříve, podobně jako Spojené státy, Británie, Švédsko, Kanada a Jordánsko. Paříž aktualizovala také své doporučení pro cesty a pobyt v Íránu. Francouze pobývající v zemi vyzvala k dočasnému odjezdu, pokud tak mohou učinit.

Podle serveru listu The Times of Israel se dál zvyšuje počet leteckých společností omezujících kvůli bezpečnostním obavám letecké spojení s Izraelem. V sobotu španělské nízkonákladové aerolinky Iberia Express zrušily do pondělí lety do Tel Avivu i z Tel Avivu. Španělská firma Air Europa pak zrušila lety do Izraele a z Izraele od neděle do středy, píše The Times of Israel.

V zahraničí prý uvázlo kolem sto tisíc Izraelců

Podle izraelské televize Channel 12 v zahraničí kvůli rušení letů uvázlo kolem sto tisíc Izraelců. Lety z Izraele a do Izraele již zrušilo nejméně 18 aerolinek, uvedl ve své zprávě server listu The Times of Israel.

Izraelské ministerstvo dopravy bude organizovat kyvadlovou námořní dopravu z Kypru do Izraele, aby pomohlo Izraelcům, kteří mají problém dostat se domů po rušení leteckých spojů, oznámila ministryně dopravy Miri Regevová podle serveru The Times of Israel. „Izraelci, kteří jsou v cizině a mají zájem o dopravení domů, ať kontaktují izraelskou ambasádu v dané zemi, nebo zavolají na horkou linku ministerstva zahraničí,“ řekla ministryně.

Letecké společnosti se podle Reuters vyhýbají také libanonskému a íránskému vzdušnému prostoru a kromě Izraele ruší lety také do Libanonu. Spoje do Bejrútu dočasně pozastavila například společnost Air France.

Česko vyzvalo Čechy k opuštění Libanonu s ohledem na bezpečnostní situaci už loni v říjnu a varování je stále v platnosti.

Další útok na školy v Gaze

Nejméně třicet Palestinců zemřelo a mnoho dalších bylo zraněno při izraelském úderu na dvě školy ve městě Gaza, uvedla podle agentury Reuters palestinská agentura WAFA. Podle ní v budovách škol byli lidé, které vyhnaly boje a izraelské bombardování z jiných částí Pásma Gazy. Izraelská armáda uvedla, že cílem byli ozbrojenci palestinského hnutí Hamás, kteří budovy škol využívali k plánování útoků proti ní.

Na záběrech, které kolují na stránkách palestinských médií, jsou podle agentury Reuters vidět mrtvá těla na dvoře jedné ze škol, zatímco lidé odnášejí zraněné a mrtvé, včetně dětí, které odváží sanitky. Také televize CNN s odvoláním na mluvčího palestinské civilní obrany uvedla, že většina mrtvých, které se podařilo zatím vyprostit z trosek, byly ženy a děti. Izraelská armáda neodpověděla na dotaz CNN, kolik členů Hamásu při úderu zabila.

Jde o třetí izraelský úder na budovy škol v Gaze v tomto týdnu. Ve čtvrtek při izraelském útoku na školu zemřelo podle palestinských záchranářů nejméně 15 lidí a v sobotu další úder na školu zabil nejméně 16 lidí a dalších 21 zranil, uvedlo podle agentury AP ministerstvo zdravotnictví v Gaze, ovládané Hamásem. Izrael ve všech případech uvedl, že cílil na ozbrojence z Hamásu.