Izrael zaútočil na školu v Gaze, kde se prý ukrývali ozbrojenci Hamásu

Při izraelském vzdušném úderu na školu ve městě Gaza zemřelo ve čtvrtek nejméně patnáct lidí a dalších 29 bylo zraněno, uvedli palestinští záchranáři ve zpřesněné bilanci obětí. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze ovládá teroristické hnutí Hamás. Podle izraelské armády se v objektu ukrývali ozbrojenci Hamásu.

Armáda uvedla, že ve škole ve čtvrti Šidžajáh na východním předměstí Gazy se shromáždila skupina členů Hamásu, proti nimž podnikla letecký úder. Hamás podle ní objekt školy využíval jako úkryt pro své bojovníky a velitele a plánoval odtud útoky proti Izraeli.

Údery na civilní infrastrukturu

Izraelské jednotky přitom už začátkem července vedly v této čtvrti intenzivní dvoutýdenní vojenskou operaci proti ozbrojencům Hamásu, kteří se sem přeskupili z jiných částí pásma.

Izraelci dodali, že před úderem přijali „řadu opatření“ ke zmírnění rizika civilních ztrát, včetně využití přesné munice a pozorování místa ze vzduchu. Informace o počtu obětí Izrael nesdělil, přičemž opět obvinil Hamás, že úmyslně operuje v civilní infrastruktuře. Hamás popírá, že by zneužíval civilní zařízení, jako jsou nemocnice a školy, k vojenským účelům.

Válku v Pásmu Gazy vyvolal bezprecedentní útok Hamásu na Izrael z loňského 7. října, při němž zahynulo na 1200 lidí, většinou civilistů. Dalších zhruba 250 osob palestinští ozbrojenci odvlekli na území Pásma Gazy jako rukojmí. Přes stovku z nich Hamás propustil na konci listopadu během dosud jediného příměří, které trvalo pouhý týden. Na 120 izraelských rukojmí je však už 300 dní v Pásmu Gazy stále zadržováno, zhruba třetina z nich je však podle izraelských úřadů po smrti.

Izraelská vojenská ofenziva si podle čtvrteční bilance ministerstva zdravotnictví v Gaze, ovládaného Hamásem, vyžádala od října životy nejméně 39 480 Palestinců, dalších 91 128 bylo od začátku bojů zraněno. Tato čísla nelze nezávisle ověřit.

Válka také proměnila velkou část hustě zastavěného území v trosky, vyhnala přes 80 procent z 2,3 milionu obyvatel úzkého pobřežního pásu i několikrát z domovů a způsobila rozsáhlou humanitární krizi.