NYT: Šéfa Hamásu Haníju zabila bomba pronesená do jeho pokoje

Výbuch, který ve středu časně ráno zabil vůdce Hamásu Ismáíla Haníju a člena jeho ochranky, nezpůsobil vzdušný úder, nýbrž důmyslná, dálkově ovládaná bomba pronesená zhruba před dvěma měsíci do jeho pokoje v teheránském penzionu, kde často pobýval. Napsal to deník The New York Times (NYT) s odvoláním na osm zdrojů. Dřívější zprávy, včetně informací tiskové agentury Tasnim spojené s íránskými revolučními gardami, přitom tvrdily, že šéfa politického křídla palestinské teroristické skupiny zabila řízená střela.

NYT se odvolávají na jednoho amerického a sedm blízkovýchodních oficiálních činitelů včetně dvou členů revolučních gard, kteří s listem hovořili pod podmínkou zachování anonymity. Deník cituje také další představitele Spojených států a Blízkého východu, podle nichž za výbuchem stojí Izrael.

Podle tří íránských představitelů, na něž se NYT odvolávají, je atentát „ohromnou ostudou“ pro revoluční gardy, které provozují a mají na starosti ochranu penzionu, kde byl Haníja a další hodnostáři ubytováni. Podle blízkovýchodních představitelů Haníja v tomto ubytovacím zařízení pobýval při svých návštěvách Teheránu v minulosti opakovaně. Komplex se nachází v luxusní čtvrti na severu hlavního města a údajně slouží k výjezdním zasedáním, tajným schůzkám či „ubytování prominentních hostů“.

Haníja se den před atentátem v Teheránu zúčastnil inaugurace nového íránského prezidenta Masúda Pezeškjána. Izrael se k odpovědnosti za jeho zabití nepřihlásil, ale ani ji nepopřel. Írán už mezitím slíbil Izraeli tvrdou odvetu za provedení akce na jeho půdě.

„Měsíce plánování a rozsáhlého sledování“

Představitelé revolučních gard, na které se deník NYT odvolává, uvedli, že výbuch sice vysklil okna a strhl část zdi, ale samotná budova byla poškozena jen minimálně. Omezený rozsah škod podle listu potvrzují dostupné fotografie. To vše naznačuje, že příčinou výbuchu pravděpodobně nebyl raketový úder, jak se dříve uvádělo. Naváděná střela by také jen stěží prolomila íránskou protivzdušnou obranu, podotkl list.

Dva íránští představitelé řekli, že výbuch navíc nijak vážně nepoškodil místnost hned vedle Haníjova pokoje, kde byl ubytován vůdce palestinského islámského džihádu Zijád Nachal. To podle deníku svědčí o „precizním naplánování“ útoku přímo na Haníju. Dle blízkovýchodních představitelů za přesností výbuchu musely být měsíce plánování a rozsáhlého sledování.

Dva íránští představitelé uvedli, že nevědí, kdy a jak byla bomba do Haníjova pokoje pronesena, zatímco pět blízkovýchodních činitelů soudí, že tam byla umístěna zhruba před dvěma měsíci. Stejných pět zdrojů listu sdělilo, že „zástupci izraelských zpravodajských služeb informovali Spojené státy a další západní vlády o podrobnostech operace bezprostředně po jejím skončení“. Zpráva rovněž uvádí, že několik amerických představitelů dospělo k „závěru“, že za atentát je zodpovědný Izrael.

Šéf americké diplomacie Antony Blinken už dříve uvedl, že Spojené státy nebyly zapojeny do útoku na Haníju ani o něm nevěděly.

Mluvčí: Kromě úderu na Šukra Izrael jiný vzdušný útok neprovedl

Po výbuchu bomby kolem druhé hodiny ranní místního času (0:30 SELČ) přispěchal do Haníjova pokoje lékařský personál ubytovacího areálu a na místě konstatoval jeho smrt, píše NYT. Za mrtvého lékaři prohlásili také jeho osobního strážce, jehož se snažili oživit.

Tři íránští představitelé informovali, že o výbuchu byl okamžitě informován velitel elitních složek revolučních gard Kuds, generál Ismáíl Ghání. Ten vzbudil nejvyššího íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího, aby mu oznámil, že Haníja byl zabit.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari na žádost izraelských médií o komentář k článku NYT ohledně způsobu provedení atentátu na Haníju řekl, že vyjma úderu na vojenského velitele Hizballáhu Fuáda Šukra v Bejrútu neprovedla izraelská armáda v noci z úterý na středu žádný další vzdušný útok.

„V úterý večer jsme udeřili v Libanonu a přesným leteckým úderem zabili Fuáda Šukra. Chci zdůraznit, že tu noc na celém Blízkém východě nedošlo k žádnému jinému vzdušnému úderu, ani raketou, ani izraelským dronem, a dál to komentovat nebudu,“ řekl Hagari.