Pohřbu šéfa Hamásu Haníji se účastní tisíce lidí

Tisíce lidí skandujících „Smrt Izraeli“ a „Smrt Americe“ se ve čtvrtek v Teheránu účastní smutečního obřadu za šéfa teroristického hnutí Hamás Ismáíla Haníji, který byl zabit ve středu právě v íránské metropoli při úderu připisovaném Izraeli. Informovala o tom agentura AFP. Vysoce postavení íránští činitelé se také ve čtvrtek mají setkat se spojenci z Libanonu, Iráku a Jemenu, aby projednali možnou odvetu vůči Izraeli.

Po obřadech, při kterých je přítomná celá íránská politická elita včetně nejvyššího duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího a nového prezidenta Masúda Pezeškjána, má být tělo Haníji převezeno do Kataru, kde bude v pátek pohřbeno. Íránská vláda nařídila po zabití vysokého představitele Hamásu třídenní národní smutek.

Modlitbám na počest Haníji předsedal íránský duchovní vůdce Chameneí, který slíbil pomstít jeho smrt. Zabitého lídra Hamásu označil za „význačného bojovníka palestinského odporu“.

Předseda íránského parlamentu Mohammad Bágher Ghálíbáf na úvod obřadu v prostorách Teheránské univerzity prohlásil, že „mučedník Ismáíl Haníja byl hlasem palestinského lidu na celém světě. Nebyl pouze vůdcem. Byl to moudrý muž,“ informoval zpravodajský server al-Džazíra. Dodal, že Haníjova smrt nezůstane bez odezvy. „Naše odpověď přijde. Ve správný čas a na správném místě. Je pro nás těžké, aby se náš host stal terčem útoku a byl zavražděn na naší půdě,“ řekl Ghálíbáf.

Studio ČT24: Pohřeb šéfa Hamásu Ismáíla Haníji v íránském Teheránu (zdroj: ČT24)

Úder obestřený tajemstvím

„Íránské úřady ještě nezveřejnily přesné místo, kde se útok odehrál, což by také mohlo napovědět, jakou zbraní a jakým způsobem byl proveden,“ poznamenal blízkovýchodní zpravodaj ČT Václav Černohorský. Podle něj je také otázkou, jakým způsobem získal útočník naprosto přesné informace, kde se Ismail Haníja nachází.

Zpravodaj Václav Černohorský o pohřbu Ismaíla Haníji (zdroj: ČT24)

„Spekuluje se o tom, že i do revolučních gard se pravděpodobně dostali izraelští agenti – a i kdyby ne, tak sami Íránci se rozčilují, jak je možné, že někdo – samozřejmě to byl Izrael, o tom už málokdo pochybuje – pronikl takto daleko a dokázal přesně zjistit přesný program Haníji a zabít ho,“ uvedl také publicista Pavel Novotný.

Dodal, že odvetná reakce Íránu, například otevřená válka je něco, čeho se všichni obávají. „Takovou válku – totální válku si málokdo umí představit, protože všechno by se odehrávalo ve vzduchu a velmi pravděpodobně by do toho musely vstoupit Spojené státy na straně Izraele, což by znamenalo nebývalou eskalaci a bylo by to velmi nebezpečné,“ podotkl Novotný s tím, že všichni doufají, že se opět odehrají „klasické výměny“, kdy Írán provede několik útoků na Izrael a Izrael svojí reakci přitlumí. „Velká válka na Blízkém východě by totiž znamenala problém pro celý svět, nejen pro daný region.“

Publicista Pavel Novotný o smrti šéfa Hamásu Haníji (zdroj: ČT24)

Írán zvažuje reakci

Likvidace 61letého politického vůdce Hamásu a úterní izraelský úder, při němž byl nedaleko Bejrútu zabit významný velitel libanonského Hizballáhu Fuád Šukr, vyvolaly obavy z rozšíření války, která již téměř deset měsíců zuří v pásmu Gazy mezi Izraelem a hnutím Hamás podporovaným Íránem. Haníja se také účastnil jednání o propuštění rukojmí z Pásma Gazy.

„To, že by jeho smrt mohla tato jednání negativně ovlivnit, zmínili i klíčoví hráči v regionu – Katar a Egypt. Jednání jsou ale vleklá a komplikovaná a netočí se jen kolem osoby Ismaíla Haníji. Postoj Hamásu závisí také na rozhodnutích lídra Hamásu v Pásmu Gazy Jahjá Sinvára, který se ale stále skrývá v tunelech pod Gazou,“ dodal také Černohorský s tím, že Sinvár podle posledních zpráv věří v to, že Hamásu víc pomůže pokračování ozbrojeného boje než uzavření příměří.

Hamás i Írán pohrozily, že v dohledné době podniknou odvetný úder proti Izraeli, připomněla tisková agentura DPA. Chameneí a prezident Pezeškján označili odvetnou akci za legitimní právo země, protože útok na Haníju byl proveden na íránském území. Íránská bezpečnostní rada svolala mimořádné zasedání, na němž probrala různé scénáře.

Vysoce postavení íránští činitelé se také kvůli možné odvetě mají ve čtvrtek setkat se spojenci z Libanonu, Iráku a Jemenu. Americký list The New York Times (NYT) ve středu s odkazem na tři nejmenované íránské zdroje uvedl, že Chameneí vydal příkaz k přímým úderům na izraelské území. Konkrétní provedení prý íránští armádní velitelé teprve zvažují. Jednou z možností je další útok za použití dronů a raket na vojenské cíle v okolí Tel Avivu a Haify, podle zdrojů NYT íránští představitelé nechtějí útočit na civilní infrastrukturu. Další variantou je podle informací NYT koordinovaný útok Íránu a jeho spojenců v Jemenu, Sýrii a Iráku.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve čtvrtek po smrti Haníji vyzval všechny strany na Blízkém východě ke snížení napětí a „naléhavému“ dosažení příměří v Pásmu Gazy, kde válčí Izrael proti Hamásu. „Pokud jde o Blízký východ, region se v současné době nachází na cestě rostoucího konfliktu, násilí, utrpení a nejistoty. Je nezbytné tento kruh přerušit a to začíná příměřím, na kterém pracujeme,“ uvedl Blinken. Doufá prý, že se všechny strany především zdrží „jakýchkoli opatření, která přispívají k eskalaci“.