Izrael udeřil v Bejrútu, terčem byl velitel Hizballáhu

Izraelská armáda oznámila, že při úterním útoku na jižním předměstí libanonského Bejrútu zabila význačného velitele Hizballáhu Fuáda Šukra. Právě on nese podle Jeruzaléma zodpovědnost za sobotní úder na Golanských výšinách. Zprávy o osudu velitele se nicméně rozcházejí.

Zdroje agentury Reuters dříve uvedly, že velitel útok přežil. Naopak izraelská veřejnoprávní televize či saúdskoarabská média sdělily, že je po smrti.

Také informace o možných obětech se rozcházejí. Podle zdroje AFP blízkého Hizballáhu zemřeli dva lidé. Podle Reuters zemřeli tři civilisté, z toho dvě děti, píše agentura s odvoláním na zdroje v bezpečnostních kruzích.

Podle zdrojů stanice CNN Izrael o akci předem informoval Spojené státy.

Poškozená vozidla po izraelském zásahu
Zdroj: Reuters TV via Reuters

Dlouholetý člen hnutí Šukr je vojenským poradcem šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha a podle Reuters šéfem operačního velitelství skupiny. Izraelská armáda jej před lety označila také za šéfa vývoje přesně naváděných střel Hizballáhu.

Spojené státy v roce 2017 vypsaly odměnu pět milionů dolarů za informace vedoucí k jeho dopadení, podle Washingtonu sehrál klíčovou roli při bombových útocích na americkou a francouzskou základnu v Bejrútu v roce 1983, při nichž zahynulo 241 amerických a 58 francouzských vojáků.

Hlavní město Libanonu, jehož jižní předměstí je považováno za baštu Íránem podporované ozbrojené šíitské skupiny Hizballáh, od soboty v napětí očekávalo možnou odvetu za raketový útok, při němž na Izraelem okupovaných Golanských výšinách zahynulo dvanáct dětí a mladistvých. Izrael a Spojené státy útok přičítají Hizballáhu, ten jakoukoliv odpovědnost odmítá.

Úder odsuzují Hamás, Írán a Rusko

Libanonské ministerstvo zahraničí úterní izraelský útok odsoudilo a plánuje podat stížnost k OSN. Zároveň doufá, že případná reakce Hizballáhu nevyvolá další eskalaci. Jako první útok odsoudilo Rusko. Země, jejíž ozbrojené síly už třetím rokem útočí na civilní cíle na Ukrajině, označilo postup izraelské armády za „do očí bijící porušení mezinárodního práva“.

Útok odsoudily také Írán, který jej nazval „hříšnou a zbabělou izraelskou agresí“, a palestinské teroristické hnutí Hamás, podle nějž jde o „nebezpečnou eskalaci“. Proti Hamásu vede Izrael válku v pásmu Gazy v odvetě za krvavý teroristický útok ze 7. října.

Mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová v souvislosti s úderem uvedla, že Spojené státy nevěří, že válka mezi Hizballáhem a Izraelem je nevyhnutelná.

Zasažený objekt
Zdroj: Reuters/Mohamed Azakir