Raketa z Libanonu zasáhla Golanské výšiny. Izrael připravuje akci proti Hizballáhu

Zprávy ve 23: Úder rakety na Golanské výšiny (zdroj: ČT24)

Jedenáct dětí a mladých lidí zemřelo na Izraelem okupovaných Golanských výšinách při raketovém útoku vedeném z Libanonu. Zasaženo bylo fotbalové hřiště ve vesnici Majdal Šams. Dalších devatenáct lidí utrpělo zranění, šest z nich je ve vážném stavu. Izraelské obranné síly (IDF) připravují akci proti teroristickému hnutí Hizballáh, řekl mluvčí IDF Daniel Hagari.

Jeden ze zdravotníků, který zasahoval na místě, mluvil o rozsáhlých škodách a požáru. „Byly to děti, kdo byl na tom hřišti,“ řekl šéf obecní rady v Majdal Šamsu Beni Ben Muvchar. „Dnes byla překročena červená linie,“ řekl v sobotu v izraelské televizi Channel 12. Podle snímků ze sociálních sítí je hřiště součástí volnočasového areálu v hustě zastavěné oblasti. Armáda uvedla, že všem obětem bylo mezi deseti a dvaceti lety.

Mohamed Afíf, vysoce postavený člen Hizballáhu, agentuře Reuters krátce po útoku řekl, že jeho skupina není odpovědná za útok na Majdal Šams. Podle serveru The Times of Israel (ToI) Hizballáh dříve uvedl, že vypálil desítky raket na armádní základnu na Golanských výšinách nedaleko Majdal Šamsu. Podle agentury AP je neobvyklé, že Hizballáh nějaký útok popřel.

„Naše informace jsou jasné. Hizballáh je odpovědný za zabití nevinných dětí, teenagerů,“ řekl Hagari. „Hizballáh odpálil raketu na děti hrající fotbal ... a pak lhal a tvrdil, že útok neprovedl“.

Agentura AFP s odvoláním na zdroj z bezpečnostních kruhů informovala, že v jiholibanonské vesnici Kfir Kila byli v sobotu při izraelských útocích zabiti čtyři členové Hizballáhu.

O situaci jednal izraelský ministr obrany Jo'av Galant s hlavními bezpečnostními činiteli. Ministerstvo obrany bez dalších podrobností uvedlo, že „určil, jakým způsobem se bude postupovat a podle toho dal instrukce obranným složkám“.

Raketový útok je nejsmrtelnějším úderem na izraelský cíl od říjnového vypuknutí bojů. Premiér Benjamin Netanjahu se podle jeho kanceláře urychleně vrací ze zahraniční cesty ve USA. Ministr zahraničí Jisrael Kac řekl, že Jeruzalém se tímto incidentem přiblížil otevřené válce proti Hizballáhu a Libanonu.

Reakce USA a Libanonu

Možnost otevřeného konfliktu dělá starosti administrativě amerického prezidenta Joea Bidena, protože by to znamenalo další prohloubení krize na Blízkém východě, která eskalovala po útoku palestinské teroristické organizace Hamás na Izrael ze 7. října 2023.

„To, co se dnes stalo, by mohlo být rozbuškou k tomu, čeho jsme se v minulých měsících obávali,“ řekl serveru Axios nejmenovaný americký činitel.

Libanonská vláda uvedla, že „odsuzuje všechny útoky proti civilistům“ a vyzvala k „okamžitému zastavení nepřátelských operací na všech frontách“.

Armádní vyšetřování

ToI napsal, že podle IDF raketa, která během hry zasáhla fotbalové hřiště, byla poměrně těžká. Armáda proto vyšetřuje, proč se protivzdušné obraně nepodařilo střelu zneškodnit.

Podle prvotních závěrů se sice ve městě Majdal Šams rozezněly sirény, ale „šlo o okamžité varování, bylo příliš krátké,“ řekl také Hagari. Hřiště podle něj zasáhla jediná raketa.

Předchozí střety

Bezprostředně po vypuknutí války v Pásmu Gazy, kterou loni 7. října vyprovokoval bezprecedentní útok Hamásu na jižní Izrael, začal Hizballáh údajně na podporu Palestinců v Gaze ostřelovat prakticky denně území severního Izraele. Izraelské letectvo pravidelně na tyto útoky odpovídá údery na pozice Hizballáhu.

Golanské výšiny na jihozápadě Sýrie židovský stát obsadil za války v roce 1967 a v roce 1982 je v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN anektoval. OSN, Evropská unie či Liga arabských států (LAS) považují Golanské výšiny za území okupované Izraelem. Sýrie Izrael jako stát neuznává.