Po úderu na školu v Pásmu Gazy Izrael uvádí, že tam bylo sídlo teroristů

Izraelská armáda v Pásmu Gazy nařídila evakuaci hustě zalidněné oblasti spadající do takzvané humanitární zóny, napsala agentura AP. Armáda židovského státu v této souvislosti uvedla, že plánuje v Chán Júnisu operaci namířenou proti teroristům z Hamásu. Chce se zaměřit i na část Mavásí, kde vznikl stanový tábor, do nějž se před boji uchýlily tisíce vysídlených Palestinců. Izrael mezitím pokračuje v úderech v Pásmu Gazy, při posledním vzdušném náletu cílil na školu v Dajr Balahu, kde bylo údajně velitelské centrum teroristů z Hamásu.

Nové nařízení je podle Jeruzaléma reakcí na raketové útoky vycházející ze zmíněné oblasti. Jedná se o druhou nařízenou evakuaci v této lokalitě za poslední týden. Mnozí Palestinci, kteří se tam uchýlili před boji v jiných částech Pásma Gazy, museli kvůli izraelským leteckým útokům a pozemní operaci prchat opakovaně.

Izraelská armáda v prohlášení podle serveru The Times of Israel (ToI) poukázala na úpravu hranice humanitární zóny a Palestince ve vyznačené oblasti vyzvala, aby se dočasně evakuovali do jiné části Mavásí.

Výzvu armáda zveřejnila prostřednictvím SMS, hlasových zpráv, telefonátů a médií, současně varovala, že „setrvávání v oblasti se stalo nebezpečným“. Vojenský zdroj ToI řekl, že nemocnice v oblasti není třeba evakuovat a že armáda o tom informovala palestinské zdravotníky a představitele mezinárodního společenství.

Součást „humanitární zóny“

Palestinská média, která kontroluje Hamás, během soboty uvedla, že ve městě Chán Júnis bylo od rána bylo zabito nejméně 14 Palestinců a že jejich těla byla převezena do místní nemocnice. Tato tvrzení nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

V uprchlickém táboře Búrajdž předtím při izraelském leteckém útoku na dům zahynulo pět Palestinců a další čtyři byli zabiti při jiném útoku na dům v Rafahu u hranic s Egyptem, uvedli palestinští zdravotníci.

Už v pondělí, tedy po vydání předchozího příkazu k evakuaci, zasáhlo oblast Chán Júnisu několik izraelských leteckých úderů, při nichž zahynulo nejméně sedmdesát lidí, uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládané Hamásem s odvoláním na údaje z Násirovy nemocnice.

Oblast je součástí takzvané „humanitární zóny“ o rozloze 60 kilometrů čtverečních, kam Izrael posílá Palestince, píše agentura AP. Podle OSN a humanitárních skupin je velká část oblasti pokryta stanovými tábory, chybí tam hygienická a zdravotnická zařízení a je tam omezený přístup k pomoci.

Podle odhadů Izraele se na tomto území ukrývá asi 1,8 milionu Palestinců, což je více než polovina předválečné populace Pásma Gazy, čítající zhruba 2,3 milionu lidí.

Útok na údajné velitelství Hamásu

Židovský stát v sobotu také pokračoval v úderech v Pásmu Gazy. Podle tamního ministerstva zdravotnictví, které ovládají teroristé z Hamásu, zahynulo při izraelském vzdušném úderu na školu v Dajr Balahu nejméně třicet Palestinců. Více než stovka dalších pak utrpěla zranění. Tyto údaje nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Izraelská armáda v prohlášení napsala, že cílila na „velitelské středisko Hamásu“ uvnitř komplexu školy v centrální části pásma, informuje agentura Reuters. Škola byla podle armády využívána k útokům na izraelské vojáky a jako sklad zbraní. Armáda zároveň tvrdí, že před úderem varovala civilisty. Zranění byli převezeni do nemocnice Al-Aksá v Dajr Balahu, část z nich přišla pěšky v oblečení potřísněném krví.

Izraelská armáda minulé údery na palestinskou civilní infrastrukturu rovněž zdůvodňovala tím, že ji Hamás využívá k vojenským účelům a dělá z civilistů ukrývajících se ve školách a v nemocnicích lidské štíty. Hamás to odmítá.