TÉMA

Mavásí

Po úderu na školu v Pásmu Gazy Izrael uvádí, že tam bylo sídlo teroristů

Izraelská armáda v Pásmu Gazy nařídila evakuaci hustě zalidněné oblasti spadající do takzvané humanitární zóny, napsala agentura AP. Armáda židovského státu v této souvislosti uvedla, že plánuje v Chán Júnisu operaci namířenou proti teroristům z Hamásu. Chce se zaměřit i na část Mavásí, kde vznikl stanový tábor, do nějž se před boji uchýlily tisíce vysídlených Palestinců. Izrael mezitím pokračuje v úderech v Pásmu Gazy, při posledním vzdušném náletu cílil na školu v Dajr Balahu, kde bylo údajně velitelské centrum teroristů z Hamásu.
27. 7. 2024Aktualizováno27. 7. 2024, 14:55|

Izraelský úder na šéfa vojenského křídla Hamásu si vyžádal mnoho mrtvých a zraněných

Nejméně devadesát Palestinců přišlo o život a dalších tři sta bylo zraněno při masivním izraelském úderu v Pásmu Gazy v oblasti Mavásí, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví v Gaze ovládané teroristickým hnutím Hamás. V předchozí bilanci hovořilo o 71 mrtvých a 289 zraněných. Izraelská armáda mezitím potvrdila, že terčem úderu byl šéf vojenského křídla Hamásu Muhammad Díf. Není jasné, zda se ho podařilo zlikvidovat. Hamás tvrdí, že útok přežil. Izrael pak během dne zaútočil i na modlitebnu v uprchlickém táboře Šatí na pobřeží Pásma Gazy, i zde byl vysoký počet obětí.
13. 7. 2024Aktualizováno13. 7. 2024, 23:37|

Uprchlickým táborem u Rafahu otřásly výbuchy. Izraelská armáda útok popírá

Izraelská armáda prověřuje možnost, že nedělní smrt 45 civilistů v uprchlickém táboře nedaleko Rafahu způsobilo po nedělním izraelském leteckém úderu vznícení munice, kterou měli palestinští bojovníci v blízkosti uskladněnou. V úterý pak podle zdravotnických úřadů v Pásmu Gazy, které ovládá teroristické hnutí Hamás, zahynulo 21 Palestinců a desítky dalších byly zraněny při izraelských úderech na stanoviště s vnitřně vysídlenými lidmi západně od Rafahu. Izraelská armáda to odmítla. Informace o obětech nelze ověřit. Agentura Reuters v úterý také informovala, že izraelské tanky vjely do centra města.
28. 5. 2024Aktualizováno28. 5. 2024, 20:34|