Uprchlickým táborem u Rafahu otřásly výbuchy. Izraelská armáda útok popírá

Události: Zahraniční zpravodaj David Borek k situaci v Gaze (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda prověřuje možnost, že nedělní smrt 45 civilistů v uprchlickém táboře nedaleko Rafahu způsobilo po nedělním izraelském leteckém úderu vznícení munice, kterou měli palestinští bojovníci v blízkosti uskladněnou. V úterý pak podle zdravotnických úřadů v Pásmu Gazy, které ovládá teroristické hnutí Hamás, zahynulo 21 Palestinců a desítky dalších byly zraněny při izraelských úderech na stanoviště s vnitřně vysídlenými lidmi západně od Rafahu. Izraelská armáda to odmítla. Informace o obětech nelze ověřit. Agentura Reuters v úterý také informovala, že izraelské tanky vjely do centra města.

Podle mluvčího izraelské armády Daniela Hagariho stále není jasné, co přesně vyvolalo požár v táboře uprchlíků, který vypukl v neděli po izraelském leteckém úderu. Cílem byli podle tvrzení izraelských sil významní členové teroristického hnutí Hamás.

„Prověřujeme všechny možnosti, včetně scénáře, že zbraně uložené v areálu vedle našeho cíle, o kterých jsme nevěděli, se mohly vznítit v důsledku úderu,“ řekl novinářům Hagari. Dodal, že záběry z incidentu naznačují sekundární exploze po samotném útoku. Podotkl také, že při úderu použitá munice o hmotnosti sedmnácti kilogramů je příliš malá na to, aby mohla způsobit požár podobného rozsahu.

Během nedělních událostí přišlo o život 45 lidí a dalších asi 250 utrpělo zranění. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu události označil za „tragickou nehodu“.

Incident, který se odehrál jen dva dny poté, co Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) nařídil Izraeli zastavit operaci v Rafahu, vyvolal mezinárodní pobouření. Podle Reuters také prohloubil celosvětovou izolaci, které Izrael čelí v souvislosti s válkou v Gaze.

Údery v Mavásí

V úterý byly podle zdravotníků a místních obyvatel terčem nejnovějších izraelských úderů stany vnitřně vysídlených rodin v oblasti Mavásí, která byla vyznačena jako humanitární zóna.

Izraelská armáda to vpodvečer odmítla. „V rozporu se zprávami z posledních několika hodin naše jednotky neudeřily v humanitární oblasti Mavásí,“ zdůraznila.

Nabíl abú Rudajná, mluvčí předsedy Palestinské autonomie, která vykonává omezenou správu na okupovaném Západním břehu Jordánu, označil úterní údery na Rafah za masakr. Vyzval také k uposlechnutí ICJ.

Tanky v Rafahu

Agentura Reuters s odkazem na svědky z místa pak informovala, že do centra města Rafah vjely v úterý izraelské tanky. 

K izraelským tankům v Rafahu se vyjádřil zahraniční zpravodaj ČT David Borek. „Izrael usiluje o vytvoření klínu, který bude pronikat co nejhlouběji podél gazánsko-egyptské hranice, aby odřízl Rafah od možnosti dopravovat pomocí tunelů zbraně pro Hamás ve městě,“ prohlásil.

Horizont ČT24: Izraelský postup do Rafahu (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda zahájila pozemní operaci ve městě před třemi týdny navzdory tomu, že ji od toho odrazovalo mezinárodní společenství kvůli velkému počtu civilistů v této oblasti. Armáda dosud tvrdila, že nejde o rozsáhlou akci, nýbrž o operace v okrajových částech oblasti.

Mezi prvními kroky obsadila izraelská armáda i přechod Rafah na hranici s Egyptem, jímž se do Gazy dostávalo nejvíce humanitární pomoci. Přechod je od té doby uzavřen, Egypt po jeho obsazení izraelskou armádou odmítl spolupracovat s Izraelem na jeho fungování. V pondělí u přechodu zřejmě při střetu mezi izraelskou a egyptskou armádou zemřel egyptský voják.

Zpravodaj ČT Borek o operaci izraelské armády v centru Rafahu (zdroj: ČT24)

Z Rafahu prchají lidé

Před izraelskou vojenskou ofenzivou ve městě za poslední tři týdny uprchl už zhruba milion Palestinců, oznámil v úterý Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Úřad upozornil, že pro evakuované lidi už není nikde bezpečno, jsou vystaveni bombardování, nedostatku potravin a vody a nevhodným životním podmínkám.

Izraelská armáda posílá Palestince do oblasti u pobřeží, kterou označuje za „bezpečnou humanitární zónu“. Podle humanitárních organizací ale ani tam není bezpečno, oblast navíc nemá téměř žádnou infrastrukturu. Palestinci si podle agentury Reuters stěžují, že jsou vystaveni izraelským útokům, kamkoli se pohnou, a že v posledních měsících opakovaně prchají v rámci izolovaného území Pásma Gazy z místa na místo.