Izrael po úderu v Rafahu mluví o tragickém incidentu a čelí kritice

Události: Izraelský úder v Rafahu (zdroj: ČT24)

Izraelský útok v Rafahu si podle úřadů ovládaných teroristickým hnutím Hamás vyžádal desítky mrtvých i raněné. Jeruzalém čelí kritice mezinárodního společenství a mluví o tragickém incidentu. V pondělí byl pak při přestřelce s izraelskými silami u hranic s Pásmem Gazy zabit egyptský voják. Podle agentury DPA to potvrdil egyptský vojenský mluvčí.

V neděli večer čelilo okolí Rafahu vzdušným úderům židovského státu. Izraelská armáda uvedla, že během útoku zabila šéfa velitelství Hamásu na Západním břehu Jordánu a dalšího vysoce postaveného člena teroristického hnutí. Ti podle Jeruzaléma organizovali útok na Izrael ze 7. října.

Izraelský úder přišel několik hodin poté, co Hamás poprvé od ledna vypálil z Rafahu rakety na Tel Aviv. Zastavila je protivzdušná obrana.

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví údery na palestinský uprchlický tábor poblíž Rafahu v neděli večer zabily 45 lidí a 249 dalších zranily. Údaje nelze nezávisle ověřit. Podle tamních úřadů vypukl ve stanovém městě vysídlených Palestinců rozsáhlý požár, většinu obětí prý tvoří ženy, děti a starci.

„Nic se nedělo, byl klid. Najednou jsme slyšeli strašnou ránu a všude kolem hořelo,“ popsala počátek požáru jedna z palestinských uprchlic. „Řekli nám, že tato oblast je bezpečná a můžeme tu zůstat. Postavili jsme stany, ale v Pásmu Gazy není nikde bezpečno,“ tvrdí jiný z palestinských uprchlíků Džamal at Attar.

Netanjahu mluví o „tragickém incidentu“

Izraelská vláda připustila, že tolik obětí měl na svědomí vzniklý požár. Hlavní izraelská vojenská prokurátorka Jifat Tomerová-Jerušalmiová v pondělí ráno označila následky úderů za „velmi vážné“ a oznámila, že pokračuje důkladné vyšetřování této vojenské akce.

Premiér země Benjamin Netanjahu označil úder za tragický incident. „V Rafahu jsme již evakuovali jeden milion lidí, kteří nejsou zapojeni (do bojů), a navzdory všem snahám se stal včera (v neděli) tragický incident,“ řekl podle agentury AFP Netanjahu k úderu na jihu Gazy. Podle něj Izrael celou situaci vyšetří.

Mluvčí izraelské vlády Avi Hyman pak podle agentury Reuters uvedl, že podle prvních zpráv z Rafahu vyplývá, že palestinští civilisté hromadně umírali při požáru, který vypukl v důsledku izraelského vzdušného úderu proti velitelům Hamásu. „Podle prvních zpráv, jedná se o první zprávy, vypukl po útoku požár, který si zřejmě vyžádal životy civilistů. Ztráty na civilních životech jsou nesmírně smutné, ale je to válka, kterou Hamás chtěl a začal,“ prohlásil.

Kritika OSN i části evropských lídrů

Událost vyvolala pobouřené reakce humanitárních organizací a vlnu mezinárodní kritiky. Úřad OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) uvedl, že informace o úderech z Rafahu jsou „děsivé“. Zděšení vyjádřila také organizace Lékaři bez hranic, která vyzvala k okamžitému a trvalému příměří.

Blízkovýchodní zmocněnec OSN Tor Wennesland pak vyzval k transparentnímu vyšetření úderu a lepší ochraně civilistů.

Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je „pobouřen izraelskými údery, které si vyžádaly mnoho obětí mezi uprchlíky v Rafahu“, a vyzval k dodržování mezinárodního práva a k uzavření okamžitého příměří. „Tyto operace musí přestat. V Rafahu nejsou pro palestinské civilisty žádné bezpečné zóny,“ prohlásil Macron na síti X.

Katarské ministerstvo zahraničí konstatovalo, že nejnovější izraelský útok na Rafah by mohl zkomplikovat zprostředkovaná jednání mezi Izraelem a Hamásem o dohodě, která by vedla k příměří a propuštění izraelských rukojmí. Ministerstvo zahraničí Saúdské Arábie nedělní úder důrazně odsoudilo.

Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady v noci na pondělí listu The Times of Israel řekl, že administrativa prezidenta Joea Bidena situaci v Rafahu pozorně sleduje a sbírá k tomuto incidentu další informace.

Následky izraelského úderu v Rafahu
Zdroj: Reuters/Mohammed Salem

Americká diplomacie následně vyzvala Izrael, aby zavedl veškerá možná preventivní opatření na ochranu civilistů. Záběry ze vzdušeného úderu Washington zároveň označil za zdrcující.

„Izrael má právo jít po Hamásu a víme, že tento úder zabil dva vysoce postavené teroristy Hamásu, kteří jsou zodpovědní za útoky proti izraelským civilistům,“ uvedl mluvčí bezpečnostní rady Bílého domu. „Ale jak jsme jasně řekli, Izrael musí přijmout veškerá možná opatření na ochranu civilistů,“ dodal. Uvedl rovněž, že Izrael věc vyšetřuje a USA jsou v kontaktu se zástupci izraelské armády a partnery na místě.

Generální tajemník OSN António Guterres mluví o hororu. „Odsuzuji kroky Izraele, které zabily množství nevinných civilistů, kteří jen hledali úkryt před tímto smrtícím konfliktem,“ vzkázal Guterres. V Gaze podle něj neexistuje bezpečné místo.

Palestinský Červený půlměsíc po úderech uvedl, že Izrael oblast útoku dříve označil jako „humanitární zónu“ a tato čtvrť nepatřila mezi místa, kde armáda začátkem měsíce nařídila evakuaci civilistů.

Vysoce postavený představitel teroristů z Hamásu Sámí abú Zuhrí označil nedělní úder v Rafahu za „masakr“. Zodpovědnost za něj připsal i Spojeným státům, které podle něj Izraeli dodávají peníze a zbraně.

Demonstrace ve francouzské metropoli

Proti izraelským úderům v Rafahu demonstrovalo v Paříži několik stovek lidí, informovala agentura AFP. Dav se shromáždil v pondělí pozdě odpoledne několik set metrů od izraelského velvyslanectví. Provolával dále hesla „Všichni jsme děti Gazy“, „Ať žije boj palestinského lidu“ či „Gazo, Paříž je s tebou“. Dav mával palestinskými vlajkami a mezi účastníky byli i lidé s kefíjemi – tradičními arabskými šátky, které se staly symbolem Palestiny.

Účastníci pařížské demonstrace proti izraelským úderům v Rafahu
Zdroj: Reuters/Abdul Saboor

„Včera (v neděli) byli Palestinci zaživa upáleni při izraelském bombardování uprchlického tábora. Viděli jsme videa rodin, které vytahují své blízké z hořících stanů. Tohle je o jeden masakr víc,“ prohlásil jeden z organizátorů protestu François Rippe, viceprezident Sdružení solidarity Francie–Palestina (AFPS).

Podle Rippeho bylo přítomno „několik tisíc“ lidí. Pařížskou policejní prefekturu se agentuře AFP nepodařilo zastihnout, aby poskytla odhad. Agentura Reuters s odkazem na vlastního fotografa informovala o „několika tisících“ účastníků.

Fatální přestřelka u hranic

Při přestřelce s izraelskými silami u hranic s Pásmem Gazy byl v pondělí zabit egyptský voják. Podle agentury DPA to potvrdil egyptský vojenský mluvčí. „Před několika hodinami došlo na egyptské hranici ke střelbě. Incident je prověřován a probíhají jednání s Egypťany,“ konstatovala izraelská armáda v prohlášení.

Krátce nato také egyptská armáda sdělila, že incident vyšetřuje, a potvrdila smrt jednoho vojáka. Vysoce postavený nejmenovaný zdroj egyptské televizní stanici al-Káhira sdělil, že podle prvních informací „egyptské bezpečnostní složky reagovaly na přestřelku mezi izraelskými silami a palestinským odporem“. Zdroj také dodal, že střelba vycházela z více stran a že Egypt podnikne kroky k tomu, aby se podobná věc už neopakovala.

Přechod Rafah se nachází mezi Egyptem a jihem Pásma Gazy, kde izraelská armáda bojuje s ozbrojenci z teroristického hnutí Hamás. Palestinskou stranu přechodu Izrael ovládl tento měsíc, když zintenzivnil operace v oblasti Rafahu.

Z oficiálních sdělení zatím není zřejmé, která strana střelbu zahájila. Podle armádních zdrojů izraelského listu Ha'arec na izraelské vojáky nejprve vystřelil egyptský voják.

Agentura DPA doplnila, že jde o první veřejně známý případ zabití egyptského vojáka od začátku války v Pásmu Gazy loni v říjnu.

Zelená pro unijní misi v Rafahu

V souvislosti s děním na jihu Pásma Gazy se ministři zemí Evropské unie (EU) dohodli na obnovení činnosti mise EU u hraničního přechodu Rafah. Uvedl to šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Podle českého ministra Jana Lipavského (Piráti) nicméně žádného rozhodnutí o misi dosaženo nebylo a konec pondělní schůzky se rozpadl do „chaotického zmatku“.

„Mám zelenou od unijních ministrů k obnovení pohraniční mise u Rafahu,“ prohlásil Borrell s tím, že taková mise bude potřebovat podporu Egypta, Izraele a Palestinců.

„Konec debaty k Blízkému východu se dneska rozpadl trochu do takového chaotického zmatku, kdy byl ještě na poslední chvíli pokus, aby EU měla nějaké další společné stanovisko, které nicméně nebylo vůbec předjednané,“ řekl k diskuzi Lipavský s tím, že celá řada zemí podobný postup zkritizovala. „Myslím, že civilní mise je v pořádku, pokud plní tu roli, kterou má, ale budeme o tom ještě diskutovat,“ usoudil.

Mise EUBAM Rafah byla zahájena v listopadu 2005 po stažení Izraele z Pásma Gazy, jejím úkolem bylo zajišťovat přítomnost třetí strany na hraničním přechodu Rafah mezi Pásmem Gazy a Egyptem a budovat důvěru mezi izraelskou vládou a palestinskou samosprávou. Fungovala nicméně jen do roku 2007 a od té doby byla její činnost pozastavena.