Izrael dál útočil na Rafah. Nařízení Mezinárodního soudního dvora navzdory

Studio 6: Izraelské útoky na Rafah (zdroj: ČT24)

V noci na sobotu pokračovaly izraelské údery na Rafah na jihu Pásma Gazy. V pátek přitom Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu nařídil Izraeli zastavit vojenskou ofenzivu v oblasti Rafahu, což Jeruzalém odmítl. Údery a boje izraelské armády s palestinským teroristickým hnutím Hamás podle agentury AFP neutichly ani na dalších místech, například v utečeneckém táboře Dajr Balah ve středu Pásma Gazy.

Tomu, že by rozhodnutí ICJ vedlo k zastavení bojů, nevěří ani Palestinci, které oslovila AFP. Izraelská armáda vede od začátku měsíce vojenskou operaci ve východní části Rafahu, kam se v uplynulých měsících uchýlil velký počet obyvatel z jiných částí Pásma Gazy. Tento týden izraelský ministr obrany Jo'av Galant avizoval, že vojenská operace v oblasti dále zesílí.

Rozhodnutí ICJ kritizovala mimo jiné britská vláda, podle níž jen posílí Hamás. „Důvod, proč nenastala přestávka v bojích, je ten, že Hamás odmítl velmi štědrou dohodu o rukojmí navrženou Izraelem,“ uvedl podle Reuters Londýn v pátek pozdě večer. Britské ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že soudní rozhodnutí posílí Hamás v přesvědčení, že může zadržovat rukojmí a zůstat v Gaze. „A pokud se to stane, nebude ani mír, ani dvoustátní řešení,“ zdůraznil Londýn.

Podle zdrojů Reuters mají být příští týden obnovena zprostředkovaná jednání mezi Izraelem a Hamásem o propuštění izraelských rukojmí. Rozhodnutí padlo poté, co se ředitel americké CIA William Burns setkal s šéfem izraelské rozvědky Mossad Davidem Barneou a premiérem Kataru, který je jedním ze zprostředkovatelů jednání.

Nařízení ICJ

Mezinárodní tribunál nařídil Izraeli, aby zastavil svou vojenskou operaci v Rafahu a takové akce, které by vedly k částečnému či úplnému zničení palestinského obyvatelstva. Jeruzalém ale odmítl, že by vedl vojenské operace, které by mohly mít takový výsledek. Za cíl vojenského tažení izraelští vládní politici označují zničení palestinského teroristického hnutí Hamás a jeho vojenské infrastruktury v reakci na teroristický útok z loňského 7. října. ICJ rozhodoval v rámci žaloby, kterou podala Jihoafrická republika, podle které Izrael porušuje úmluvu o genocidě.

Španělská ministryně obrany Margarita Roblesová v sobotu to, co se děje v Gaze, označila za „skutečnou genocidu“. Vztahy Španělska a Izraele se výrazně zhoršily, když v týdnu Madrid oznámil, že uzná palestinský stát. Podle Roblesové to není krok proti Izraeli, ale jedním z jeho cílů je pomoci ukončit násilí v Gaze.

Podle palestinských úřadů, které kontroluje hnutí Hamás, zemřelo od začátku bojů v Pásmu Gazy v říjnu loňského roku 35 903 Palestinců a přes 80 420 lidí bylo zraněno. Za posledních 24 hodin přitom úřady údajně evidují 31 mrtvých. Ve svém propočtu palestinské úřady nerozlišují mezi civilisty a bojovníky, údaje také nelze nezávisle ověřit.

Izrael zahájil bombardování a následně také pozemní ofenzivu v Pásmu Gazy po teroristickém útoku vedeném Hamásem na jihoizraelské obce 7. října, při kterém bojovníci zabili na dvanáct set lidí, většinou civilistů, a zajali více než 250 rukojmí. Při dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna více než stovka z nich výměnou za palestinské vězně. Zhruba 125 rukojmí je v Pásmu Gazy stále zadržováno, až čtyři desítky z nich jsou však zřejmě po smrti.