Izraelská armáda nalezla v Pásmu Gazy těla tří rukojmí, včetně Shani Loukové

Izraelské armádě se při noční operaci podařilo najít těla tří rukojmí unesených palestinskými ozbrojenci z hudebního festivalu v Izraeli, jenž proběhl 7. října loňského roku. Je mezi nimi také izraelsko-německá žena Shani Louková, informovala armáda. Na videu, které obletělo svět bezprostředně po teroristickém útoku a na němž byla Louková naložená na korbě pick-upu, ji tehdy rozeznala vlastní matka.

Armádní mluvčí Daniel Hagari oznámil, že operaci, při níž byla vyzvednuta těla rukojmí, provedla armáda ve spolupráci s bezpečnostní službou Šin Bet. Jde o pětašedesátiletého Jicchaka Gelerentera, osmadvacetiletou Amitu Buskilaovou a dvaadvacetiletou Loukovou.

Všichni tři byli 7. října ráno na hudebním festivalu Supernova u Reimu, odkud následně uprchli do oblasti Mefalsim. Podle Hagariho je tam zabili teroristé z hnutí Hamás a jejich těla pak byla unesena do Pásma Gazy.

Premiér židovského státu Benjamin Netanjahu v pátek zopakoval závazek vrátit všechna rukojmí do Izraele a smrt trojice označil za srdcervoucí. „Přivedeme zpět všechna naše rukojmí, ať už jsou živí, nebo mrtví,“ uvedl v prohlášení.

Armáda nesdělila, kde přesně těla objevila. Izraelské síly však v posledních dnech provádějí operaci v oblasti Rafahu na jihu Pásma Gazy, kde se podle jejich zpravodajských informací mohou nacházet další rukojmí.

Izrael zahájil ofenzivu po teroristických útocích palestinského hnutí Hamás z loňského 7. října, při nichž zahynulo na dvanáct set lidí. Dalších zhruba 250 bylo odvlečeno na území Pásma Gazy. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmí výměnou za palestinské vězně.

„V Pásmu Gazy je podle Izraele stále zadržována zhruba stovka rukojmí a jsou tam i těla dalších zhruba třiceti,“ napsala agentura AP.