Po americkém provizorním molu se do Gazy dostaly první kamiony s pomocí

Do Pásma Gazy se v pátek ráno dostaly první kamiony s humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve čtvrtek dokončila americká armáda. V oblasti se v posledním týdnu dále zhoršila humanitární krize poté, co izraelská armáda minulý týden obsadila přechod Rafah na jihu Pásma, jímž se na toto palestinské území dostával největší objem pomoci.

První dodávky humanitární pomoci přes nové molo potvrdilo na sociální síti X regionální velitelství americké armády (CENTCOM). Podle amerického armádního velitele Brada Coopera je cílem do oblasti přepravit pět set tun pomoci denně, tedy zhruba devadesát nákladních automobilů, posléze by jich mohlo být až 150. Distribuci pomoci z nedalekého skladu by měly mít na starosti humanitární organizace.

Izraelské drony počátkem dubna omylem zabily sedm pracovníků humanitární organizace World Central Kitchen, která na tamních březích také postavila menší molo. Mluvčí amerického ministerstva obrany Sabrina Singhová varovala, že jakýkoliv útok na ty, kteří se starají o tuto misi, by ohrozil životně důležitou pomoc pro Palestince.

Události: Zahájení provozu mola u Pásma Gazy (zdroj: ČT24)

Americká vláda oznámila záměr postavit pětisetmetrové molo u pobřeží Gazy už v březnu, protože toto palestinské území nemá přístav, kde by mohly zakotvit větší lodě. „Snažíme se dělat všechno, co je v našich silách, ať už ze vzduchu, po moři, po zemi, abychom humanitární pomoc dostali do Gazy,“ ujistila mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierrová.

Původně se hovořilo o tom, že by mělo být molo hotové do konce dubna. To se nestalo, navíc jeho instalaci v posledních dnech bránilo špatné počasí. Výstavba mola podle stanice CNN stála Spojené státy více než 300 milionů dolarů (asi 6,8 miliardy korun).

Samotné molo potřebnou pomoc nepokryje

Spojené státy a humanitární organizace ale upozorňují, že molo nedokáže nahradit dodávky po souši. „Zásoby, které se na jih (Pásma Gazy) podařilo dostat, docházejí. Už skoro nic nezbylo. Nemocnice vydrží tři týdny, možná měsíc. Máme navíc zkreslená čísla, situace se neustále mění. Humanitární operace se zasekly, nemůžeme dělat to, co bychom chtěli,“ varuje ředitel Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí Martin Griffiths.

K zásobování Pásma Gazy slouží několik hraničních přechodů. Na severu stojí přechod Erez. Ten byl Izraelem opraven a rozšířen poté, co ho 7. října vypálili islámští teroristé. Nově se otevřely přechody Necarim a Západní Erez. Na jihu se nachází centrální terminál Kerem Šalom a Rafah, ten byl nedávno uzavřen Egyptem. Důvodem bylo obsazení přechodu izraelskou armádou, ta avizovala, že zde odřízne islamisty od možnosti využívat přechod pro pašování zbraní a jiného zboží.

„Hamás se nyní nedokáže reorganizovat, nemá záložní jednotky, nemá kapacitu vyrábět munici a nemá zásoby,“ sdělil izraelský ministr obrany Jo'av Galant. Podle něj se Hamás už nemůže znovu vyzbrojovat.

Před izraelskou ofenzivou, která začala po útoku Hamásu a dalších teroristických skupin loni 7. října, vozilo pomoc na toto palestinské území asi pět set kamionů denně. Během ofenzivy to bylo kolem 150 kamionů denně. Loni koncem listopadu během dosud jediného příměří v této válce se do Gazy dostalo až tři sta nákladních aut s pomocí, v dubnu to bylo kolem dvou set kamionů denně.