Se správou hraničního přechodu v Rafahu by mohla pomoct obnovená mise EU

Horizont ČT24: V Rafahu by mohla obnovit činnost mise EU (zdroj: ČT24)

Izraelský válečný kabinet je ochotný omezit či dokonce pozastavit válečné operace, pokud to povede k propuštění 132 rukojmí. Není přitom jasné, kolik jich je ještě naživu. Jeruzalém signalizuje vstřícnost k americkému mírovému plánu. Ten mimo jiné počítá s oživením hraničního přechodu Rafah, který Egypt uzavřel v reakci na jeho obsazení izraelskou armádou. Nečekané řešení by mohla nabídnout Evropská unie.

Mělo to být bezpečné útočiště s přístupem k humanitární pomoci z blízkého hraničního přechodu. Místo toho před dopadajícími izraelskými bombami utekl z jihu Pásma Gazy podél egyptské hranice milion lidí. Jakmile sem dorazily izraelské tanky, Egypt hranici pro kamiony s jídlem i prchající Palestince uzavřel.

Podle egyptského ministra zahraničí Sámeha Šukrího v platnosti zůstává jasný egyptský postoj. „Naše politika odmítá jakoukoliv izraelskou přítomnost v Rafahu. Hraniční přechod Rafah je jediným spojením mezi Palestinci a okolním světem,“ zdůraznil Šukrí.

Nečekaný kompromis by nyní mohla nabídnout polozapomenutá mise Evropské unie. Tu už oslovily nejmenované blízkovýchodní státy.

„Navrhl jsem ministrům – a dostal od nich zelenou – obnovení mise EUBAM (mise Evropské unie pro pomoc na hranicích, pozn. redakce). Jde o naši kontrolní pohraniční misi v Rafahu, která už léta spí a není aktivní. Mohla by sehrát užitečnou roli při pohybu osob z Gazy a do ní,“ míní šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Rafah je jediný oficiální hraniční přechod mezi Gazou a Egyptem. Ještě před měsícem tu postávali ozbrojenci Hamásu. Ti odsud před sedmnácti lety vyhnali palestinskou policii a jejich evropské kolegy. Teď by se unijní mise mohla vrátit. 

Mise si zvyšuje rozpočet, i když své původní cíle již neplní

Tehdejší mluvčí vysoké představitelky zahraniční politiky EU Maja Kocijančičová v roce 2017 uvedla, že mise nadále funguje. Pomáhá například vybudovat kapacity palestinské samosprávy. „Aby se v budoucnosti, až to podmínky dovolí a budou se moct vrátit, mohli věnovat svým povinnostem dle mezinárodních standardů,“ dodala.

Mise EU do Pásma Gazy původně dorazila v roce 2005. Po ukončení izraelské okupace měla garantovat svobodný průchod i to, že tudy nebudou proudit zbraně pro Hamás. Nic z toho po svém stažení v létě 2007 ale zaručit nemohla. Přesto si každoročně zvyšuje rozpočet. Letos na 2,5 milionu eur, což je od začátku operace skoro dvojnásobek.

Pohraniční mise Evropské unie sídlí v budově na předměstí izraelského Tel Avivu 110 kilometrů od hraničního přechodu mezi Gazou a Egyptem. Přes opakované žádosti České televize vedení odmítlo poskytnout informace o své činnosti. V posledním vyjádření pro ČT v roce 2017 uvedlo, že věc dál nebude možné komentovat.

V současnosti má mise EUBAM v Izraeli deset mezinárodních zaměstnanců a osm místních. Aby po dlouhých sedmnácti letech došlo k jejímu oživení a vyslání do Rafahu, bude potřeba jednomyslného schválení 27 členy EU.

„Všechny zainteresované strany to cítí jako potenciál, kdy se rozhoduje o jakémsi nultém stádiu poválečné Gazy,“ komentuje možnost zapojení mise EU v Rafahu zpravodaj ČT v Izraeli David Borek. Josep Borrell i Egypt požadují, aby se na misi nějakým způsobem podílela palestinská samospráva, nebo aby s ní byl postup alespoň koordinován, což by znamenalo první formální návrat Palestinské autonomie do Pásma Gazy, uzavírá zpravodaj.