Mise EU na přechodu v Rafahu stojí miliony eur, i když zde pohraničníci už 10 let nejsou

Události: Rozpočet na pohraniční misi (zdroj: ČT24)

Brusel bude už zanedlouho rozhodovat o prodloužení své mise na hraničním přechodu mezi Gazou a Egyptem. Unijní zástupci přitom kvůli složité politické situaci už deset let na hranici nepůsobí. Přesto se rozpočet projektu každoročně zvyšuje. Dnes je na úrovni 1,5 milionu eur.

Jediný hraniční přechod mezi Gazou a Egyptem zeje prázdnotou. Káhira ho otevírá jen sporadicky, za celý loňský rok to bylo jen 48 dní. Na místě postávají pohraničníci gazánského Hamásu. Vedle nich by tu měli být jejich evropští kolegové, po převratu islamistů před deseti lety ale Gazu opustili.

„Mise funguje dál. Mimo jiné pomáhá vybudovat kapacity palestinské samosprávy. Aby se mohli věnovat svým povinnostem dle mezinárodních standardů, až se budou moct vrátit,“ tvrdí mluvčí vysoké představitelky zahraniční politiky EU Maja Kocijanćićová.

Mise EU sem původně dorazila v roce 2005. Po ukončení izraelské okupace měla garantovat svobodný průchod i to, že tudy nebudou proudit zbraně pro Hamás. Nic z toho po svém stažení v létě 2007 zaručit nemůže. Přesto si každoročně zvyšuje rozpočet ‒ od roku 2014 o 64 procent, na dnešních 1,5 milionu eur.

Členové mise EUBAM
Zdroj: ČT24

Pohraniční mise Evropské unie EUBAM Rafah sídlí na předměstí izraelského Tel Avivu, 110 kilometrů od hraničního přechodu mezi Gazou a Egyptem. Přes opakované žádosti České televize odmítlo její vedení poskytnout informace o své činnosti. „Všechny odpovědi o EUBAM byly zodpovězeny během rozhovoru 29. března (v Bruselu). S lítostí vám oznamujeme, že dále nebude možné věc komentovat,“ uvedli zástupci mise.

Od odchodu evropských pohraničníků proběhly v Gaze tři války s Izraelem, její islamističtí páni se dostali do nemilosti Egypta a vleklá humanitární krize hrozí znovu výbuchem násilí. „EU se musí postavit do čela snah o zlepšení hospodářské situace, především v Gaze. A já doufám, že izraelská vláda bude chtít spolupracovat,“ říká bývalý izraelský velvyslanec při EU a NATO Oded Eran.

Pohraniční misi EUBAM Rafah končí mandát v červnu. I po deseti letech mimo místo určení, které vyšly na bezmála 10 milionů eur, se očekává její další prodloužení.