Izrael zahájil operaci v uprchlickém táboře v centrálním Rafahu

Izraelská armáda oznámila, že zahájila operaci v uprchlickém táboře Jabna v centrální části města Rafah na jihu Pásma Gazy. Napsal to zpravodajský web The Times of Israel (ToI). Podle ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy, které ovládá teroristické hnutí Hamás, si izraelská ofenziva v posledních 24 hodinách vyžádala životy dalších šedesáti Palestinců. Data nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Armáda židovského státu rovněž podnikla akci v Libanonu na teroristické hnutí Hizballáh, to pak útočilo drony na izraelské základny.

Izraelská armáda tvrdí, že v oblasti Jabna při nedávných operacích zabila několik ozbrojenců a odhalila vojenskou infrastrukturu a našla mnoho zbraní, včetně protiletadlových. Toto tvrzení nelze ve válečných podmínkách bezprostředně nezávisle ověřit.

Tvrzení o dalších izraelských operacích v Rafahu přichází poté, co prezident Spojených států Joe Biden v pátek večer oznámil, že izraelští vyjednavači skrze zprostředkovatele předali Hamásu nový návrh komplexní třífázové dohody. Ta kromě příměří obsahuje i podmínku propuštění rukojmí.

Zahraničněpolitický poradce izraelského premiéra Benjamina Netanjahua Ofir Falk v rozhovoru s britským nedělníkem Sunday Times konstatoval, že Bidenův návrh je „dohoda, na které jsme se shodli – není to dobrá dohoda, ale velmi si přejeme propuštění všech rukojmí“.

Zopakoval také, že k trvalému příměří nedojde, dokud Izrael nesplní své vojenské cíle. „Je třeba doladit spoustu detailů,“ připojil Falk. Zdůraznil, že izraelské podmínky pro ukončení ofenzivy, včetně „propuštění rukojmí a zničení Hamásu jako genocidní teroristické organizace“ se nezměnily.

Netanjahu ovšem na domácí scéně čelí hrozbě rozpadu vládní koalice. Dva krajně pravicoví ministři jeho kabinetu pohrozili, že z vlády odejdou na protest proti jakékoli dohodě, která by podle nich ušetřila Hamás. Centristický koaliční partner, bývalý náčelník generálního štábu izraelského armády, Benny Gantz, chce dohodu zvážit.

Představitelé teroristů z Hamásu Bidenovu iniciativu předběžně uvítali. „Bidenův projev obsahoval pozitivní myšlenky, ale chceme, aby se to uskutečnilo v rámci komplexní dohody, která splní naše požadavky,“ prohlásil v sobotu v televizi al-Džazíra čelný představitel Hamásu Usáma Hamdán.

Vzájemné útoky Izraele a Hizballáhu

Izraelské letectvo v neděli rovněž zaútočilo na jih Libanonu. Stalo se tak u obce Majs ad-Džaba. Izrael tvrdí, že tam zničil sklad zbraní teroristického hnutí Hizballáh. Při jiném útoku židovský stát poblíž vesnice Hula na jihu Libanonu zničil budovu, kterou podle něj Hizballáh používal k odpalování raket, píše server ToI. Libanonská média informují o smrti dvou pastevců při útoku u Huly, píše agentura AP.

Libanonské hnutí Hizballáh se v neděli přihlásilo k útoku bezpilotními letouny na izraelské vojenské základny v Golanských výšinách okupovaných Izraelem. Systém protivzdušné obrany Iron dome podle izraelské armády v neděli zlikvidoval zhruba čtyřicet raket a drony vyslané z Libanonu. V několika obcích na severu Izraele u hranic s Libanonem, včetně města Kirjat Šmona, v neděli zazněl protiletecký poplach.

Íránem podporované šíitské hnutí Hizballáh je spojencem Hamásu. Po teroristickém útoku Hamásu na jižní Izrael a vypuknutí války v Pásmu Gazy loni v říjnu se rozhořely také přeshraniční boje mezi Hizballáhem a izraelskou armádou na severní izraelské hranici. Střety jsou nejtvrdší od roku 2006, kdy spolu Izrael a Hizballáh naposledy svedly válku.