Život naruby. Starostové izraelských obcí v pohraničí volají po rázném úderu proti Hizballáhu

Události ČT: Napětí na izraelsko-libanonské hranici trvá (zdroj: ČT24)

Izraelské obce u hranic s Libanonem zůstávají už sedmý měsíc vylidněné. Úřady nařídily v pohraničí evakuovat šedesát tisíc lidí. Dalších dvacet tisíc odešlo dobrovolně. Na místní obyvatele má situace finanční i psychický dopad. Starostové apelují na Jeruzalém, aby proti Hizballáhu důrazně zasáhl. Operace v Libanonu je ale kvůli válce v Gaze nepravděpodobná. Civilisté tak dál umírají na izraelské i libanonské straně hranice. Situaci v oblasti mapoval zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Raketa vypálená Hizballáhem nedávno zasáhla i dům Davida Kamariho v severoizraelské obci Kirjat Šmona. „Nebudu utíkat, aby si Hizballáh nemyslel, že vítězí. Zůstanu tady naopak jako součást vítězství Izraele nad Hizballáhem,“ říká Izraelec. Svah nad městem ještě doutnající po jiné salvě dokazuje, že hrozba trvá.

V Libanonu své domovy opustilo na sto tisíc lidí. Na obou stranách hranice umírají také civilisté. V Izraeli jich přišlo o život jedenáct, v Libanonu více než sedmdesát.

Nekonečný konflikt

Konflikt řadě lidí změnil život. Izraelka Ošri Tubulová žijící v obci Šlomi za normálních okolností pracuje ve školce, nyní v bunkru pod místní radnicí zajišťuje náhradní ubytování pro evakuované. „To hlavní, co mě trápí, je, že nevíme, kdy tohle všechno skončí. Už teď to trvá příliš dlouho,“ míní Tubulová.

Provizorium negativně dopadá na psychiku lidí a na ekonomiku měst. Starostové v regionu vyzývají vládu v Jeruzalémě, aby proti Hizballáhu rázně zasáhla. „To, že vláda neútočí na Hizballáh a neumožňuje nám tak bezpečný návrat domů, je podle mě velký problém,“ prohlásil starosta Šlomi Gabi Naaman.

Rozsáhlá operace v Libanonu je ale v době tvrdých bojů v Gaze málo pravděpodobná. Právě tam zemřel devatenáctiletý Dolev. Rodáka ze Šlomi si lidé připomněli v rámci dne uctění památky padlých izraelských vojáků. „Potřebujeme mír. Dost bylo všech válek. Dost. Není to dobré pro nikoho. Pro nikoho!“ zdůraznil učitel padlého vojáka Elad Adato.

Konec konfliktu je nicméně zatím v nedohlednu. Boj na dvou frontách připomínají emoce na hřbitově a také chvíle, kdy ceremonii narušuje varování před hrozícím útokem.