Jsme o krok blíž vojenskému zásahu v Libanonu, řekl izraelský ministr. Hizballáh dál terorizuje pohraničí

Židovský stát kvůli neutichajícím přeshraničním útokům teroristů z Hizballáhu čím dál víc zvažuje, že rozhodne o zahájení vojenské akce v Libanonu. Izraelský ministr obrany Joav Galant to sdělil zvláštnímu vyslanci Spojených států, který je na návštěvě židovského státu, napsala agentura Reuters. Izraelská média v úterý informovala o dalších nejméně pěti přeshraničních útocích na severu země. Šíitský Hizballáh podporovaný Íránem útočí na Izrael od loňského října v odplatě za izraelskou vojenskou ofenzivu v Pásmu Gazy.

„Jsme odhodláni pokračovat v diplomatickém procesu, nicméně agrese Hizballáhu nás přibližuje ke kritickému bodu při rozhodování o našich vojenských aktivitách v Libanonu,“ uvedl Galant v prohlášení po setkání s americkým emisarem Amosem Hochsteinem. Ministr jej také upozornil, že Hizballáh „vtahuje zúčastněné strany do nebezpečné eskalace“.

Galant a Hochstein na schůzce hovořili o každodenních útocích raketami, střelami a drony na území Izraele a také o snaze dosáhnout dohody, na jejímž základě by se Hizballáh stáhl od hranic a ukončil bojové akce, uvádí se ve zprávě. Do svých domovů by se tak mohly vrátit desetitisíce obyvatel evakuovaných ze severu země.

Nedlouho poté, co Galantův úřad vydal prohlášení, se v několika městech poblíž hranic opět rozezněly sirény leteckého poplachu, upozornil server The Times of Israel. Jedna ze střel dopadla do města Kirjat Šmona, uvedla tamní policie, podle níž došlo ke škodám na majetku. Oběti ve městě, které bylo evakuováno dva týdny po říjnových teroristických útocích Hamásu, nejsou hlášeny. Podle serveru došlo na severu Izraele v oblasti Galileje během tří hodin k pěti útokům.

Libanonská státní agentura NNA v úterý informovala, že ve vesnici Hula na jihu země zemřeli tři členové jedné rodiny po izraelském leteckém úderu, který zasáhl třípodlažní dům. Na místě pokračuje pátrací akce a záchranáři prověřují, zda se někdo další stále nenachází pod troskami domu. Izraelská armáda uvedla, že udeřila na několik odpalovacích zařízení, vojenských stanovišť a na velitelské středisko hnutí Hizballáh na jihu Libanonu, u hranic s Izraelem.

Hizballáh žádá ukončení „agrese v Gaze“

Hochstein v pondělí jednal v Bejrútu také s předními libanonskými představiteli, které varoval, že případná dohoda o zastavení bojů v Pásmu Gazy nemusí nutně vést k uklidnění na hranici mezi Libanonem a Izraelem. Podle něj je nutné dosáhnout „trvalého a spravedlivého bezpečnostního urovnání“ mezi oběma zeměmi.

„Ti, kteří si hrají na zprostředkovatele, musí zastavit agresi na Pásmo Gazy, ne jí pomáhat,“ prohlásil zástupce vůdce Hizballáhu šajch Naím Kásim. „Zastavte agresi proti Pásmu Gazy, a válka v regionu přestane,“ zdůraznil také.

Íránem podporované šíitské teroristické hnutí Hizballáh je spojencem palestinského Hamásu. Obce a města na severu Izraele začalo ostřelovat už 8. října, tedy den po brutálním vpádu Hamásu do jižního Izraele, který podnítil izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy.

Hrozba širšího konfliktu

V důsledku střetů umírají na obou stranách hranice i civilisté a desetitisíce obyvatel obcí na jihu Libanonu i na severu Izraele musely opustit své domovy.

Podle výpočtů agentury AFP zemřelo v jižním Libanonu od 7. října nejméně 296 lidí včetně 46 civilistů, většinu obětí pak tvoří členové Hizballáhu či spřátelených milicí. Na izraelské straně zahynulo deset vojáků a sedm civilistů.

Mírová mise OSN v Libanonu UNIFIL minulý týden vyzvala obě strany, aby zastavily nepřátelské akce, a vyhnuly se tak další eskalaci, a varovala, že současný vývoj by mohl ohrozit politické řešení konfliktu. UNIFIL také uvedla, že pozoruje „znepokojivý posun“ ve střetech mezi Izraelem a Hizballáhem a že s oběma stranami jedná ve snaze snížit napětí.

Ke snížení napětí vyzvala i zvláštní koordinátorka OSN pro Libanon Joanna Wronecká, podle níž „postupné zesilování vzájemné palby“ zvyšuje riziko širšího rozhoření konfliktu.