Prázdné ulice a opuštěné domy. Izraelci kvůli Hizballáhu odcházejí z měst u hranic s Libanonem

Události: Neklid na hranici Izraele s Libanonem se stupňuje (zdroj: ČT24)

Na pomezí Izraele a Libanonu se stupňuje neklid. Teroristické hnutí Hizballáh dál vyhrožuje židovskému státu kvůli bojům v Pásmu Gazy a ostřeluje protější stranu hranice. Z Izraele zase míří granáty i drony. Jeruzalém se obává možné nové severní fronty, lidé proto opouštějí mnoho pohraničních měst. V severoizraelském městě Kirjat Šmona natáčel zpravodaj ČT Jan Šilhan.

Na izraelsko-libanonském pomezí leží třeba město Kirjat Šmona, současný symbol obav z hnutí Hizballáh. Libanonská spojka teroristického uskupení Hamás zpoza hranic pálí na město prakticky každý den. Starosta města Avichaj Stern České televizi ukázal šrapnel, který vyndal ze zdi ve školce – ta byla zasažena. „Nechci si domyslet, co by se stalo, kdyby tam zrovna byly děti,“ říká.

Izrael na ostřelování pravidelně reaguje. „My odpovíme, jakmile oni vystřelí,“ uvedl Stern.

Město má asi 24 tisíc obyvatel, většina ale kvůli stupňujícím se útokům odešla. Někteří kvůli zničeným domovům bez možnosti návratu. Prázdné ulice a opuštěné domy jsou pro jakékoliv vedení města v časech klidu špatnou vizitkou. Jenže zdejší zástupci to mají aktuálně za tu nejlepší variantu.

Starosta úřaduje v tajném podzemním sále, při vyjížďkách kontroluje hlavně škody. „Všichni máme v hlavách události 7. října na jihu. Lidé jsou úzkostliví a bojí se, že se jednoho rána probudí a tisíce teroristů z libanonských hranic budou pochodovat na město,“ sdělil.

Podle něj město může projít podobným peklem jako přepadené kibucy u Gazy. Sám přišel o část rodiny už při vpádu v roce 1974. Teroristé zpoza libanonských hranic hrozí Izraeli už dlouho, Kirjat Šmona bývá zpravidla první na řadě.